Hoe laat ik mijn bedrijf groeien?
Alles over ambitie, groeiplannen en financiering
Als ondernemer wil je groeien. Soms uit ambitie, soms uit noodzaak. Wie weet gaan de zaken zo goed dat je tegen nieuwe uitdagingen aanloopt: operationeel, organisatorisch of financieel. Hoe pak je zo'n intensief groeiproces aan en hoe kom je aan de middelen die je nodig hebt?
Tien redenen om te groeien
Wat is jouw definitie van succes?
"Ik wil groeien" is een veelgehoorde ambitie. Daar is op zich niets mis mee, maar bij gestructureerde groei komt meer kijken. Waarom wil jij groeien? Wat is jouw definitie van succes?
In 4 stappen je innovatiestrategie bepalen
Hoe maak ik een plan voor ontwikkeling en vernieuwing?
Welke stappen moet je doorlopen om van een idee tot een eindproduct te komen? Een innovatiestrategie biedt houvast en helpt je je innovatiedoelen te bereiken.
Hoe kom ik aan een goed idee?
De kunst van ideeën genereren
Een goed idee is de basis van elk bedrijf. Voordat je kunt beginnen met ondernemen, is het belangrijk dat je start met een sterk idee. Maar hoe pak je dat nou goed aan?
Een octrooi aanvragen: hoe doe ik dat?
Hoe kan ik mijn uitvinding beschermen?
Een octrooi, ook wel patent genoemd, is het exclusieve eigendomsrecht op je uitvinding. Dat voorkomt dat anderen jouw uitvinding, proces of product gaan maken, gebruiken, doorverkopen, verhuren of leveren.
Hoe maak ik een demo?
Redenen en tips om een prototype te maken
Nadat je een projectplanning hebt gemaakt en je idee veilig hebt gesteld en de financiering op orde hebt, is het tijd om te bouwen. Als je nieuwe investeerders of toekomstige gebruikers wilt overtuigen van jouw innovatie is het belangrijk dat je iets kunt laten zien: een demo.
Gamende ouderen: kans voor ondernemers!
Samenwerking tussen zorgsector en gameontwikkelaars
Het dagelijkse wandelingetje naar de supermarkt, een klein rondje met de hond: veel ouderen halen dat niet eens. De meeste 75-plussers bewegen te weinig. En hoewel je bij gamen meestal denkt aan pubers, biedt het een uitkomst voor dit probleem onder senioren. TNO en Vita Valley zijn een samenwerking begonnen om te zorgen dat ondernemers geschikte spellen ontwikkelen voor ouderen. Hoe werkt zo’n coalitie?
Hoe maak ik een projectplanning?
Een innovatieroadmap in 4 stappen
Productontwikkeling staat of valt met een goede planning. Door een realistisch projectplan op te stellen, weten jij en je team tijdig waar jullie aan toe zijn. Je voorkomt onverwachte kosten, problemen en vertraging. Hoe stel je een innovatieplanning op en waar moet zo’n plan aan voldoen?
Het groeiplan: wat is het en wat kun je ermee?
Bedrijfsstrateeg Annegien Blokpoel legt uit
Annegien Blokpoel is bedrijfsstrateeg bij PerspeXo en auteur van het boek 'Maak je bedrijf meer waard'. Zij begeleidt ondernemers die willen groeien. In dit filmpje legt Annegien uit wat een groeiplan is, waarom je het nodig hebt en wat er in moet staan.
Wel of niet innoveren? Check de 3 basisvoorwaarden
Maak een weloverwogen beslissing
Een innovatie begint met een idee en een plan. Op basis van het plan neem je als ondernemer het besluit om wel of niet door te gaan met het idee. Lees alles over de drie basisvoorwaarden waaraan je innovatie moet voldoen.
Hoe kan ik mijn bedrijf uitbreiden?
Meer personeel, meer bedrijfsruimte
Het gaat goed met je bedrijf. Je hebt veel klanten en een mooie omzet. Je kunt meer werk aan en wilt graag groeien. Wat moet je regelen?
Kennisinstellingen, wat zijn dat?
Wat bieden kennisinsellingen ondernemers?
Kennisinstelling is de verzamelnaam voor alle universiteiten, hogescholen, onderzoeksinstellingen en academische ziekenhuizen. Hieronder een overzicht van de meest bekende instellingen.
Gezonde voeding produceren? Hier liggen je kansen!
Verslag symposium Gezonde Voeding van TNO, KvK en TKI Agri & Food
Als je als ondernemer aan de slag wilt met voeding, speel dan in op gezondheid. Dat is de boodschap tijdens het symposium Gezonde Voeding van TNO, de Kamer van Koophandel (KvK) en TKI Agri & Food. Leo Voorwinden (Leev): “Ga niet voor goedkoop: juist aan de bovenkant zit de ruimte.”
“Als chiazaad hip is, bak ik daar gewoon een koek van!”
Ondernemer in beeld | Leo Voorwinden, Leev
Steeds vaker zie je ze in de supermarkt: de producten van Leev. Biologische speltwafels, biohavermout, glutenvrije boterkoeken. Ze zijn van Leo Voorwinden, een ondernemer die in 2010 de markt heeft bestormd met maar liefst 45 producten in één keer. Met succes, want zijn merk ligt inmiddels bij alle grote supermarkten in Nederland. En er komen steeds meer producten bij.
Innovatielessen van de grootvader van WiFi
Cees Links geeft tips tijdens Permanent Beta Dag
In 1988 verzon Cees Links samen met zijn partners het WiFi. Terwijl ze een hamburger aten bij de McDonald's, werd het idee voor een draadloos computernetwerk geboren. "Er moest nog heel wat gebeuren voordat het net zo normaal werd om naar het WiFi-wachtwoord te vragen als naar het toilet," vertelt Links.
Hoe maak ik de stap van idee naar plan?
Partijen die je helpen van een idee iets concreets te maken
Wanneer het duidelijk is welk idee een goed idee is, moet het idee tot iets concreets worden omgezet. Aan een idee alleen heeft niemand iets. Veel instanties staan voor je klaar om te helpen bij het maken van een plan en de uitvoering hiervan.
Hoe herken ik een goed idee?
Het beste idee selecteren
Als ondernemer heb je meer ideeën dan tijd en geld om ze ten uitvoer te brengen. Je zult dus moeten kiezen. Maar wat is eigenlijk een goed idee? Hoe maak je een keuze uit meerdere ideeën die elk hun goede kanten lijken te hebben?
Hoe stimuleer ik innovatieve ideeën op de werkvloer?
Volg het voorbeeld van Google
De beste ideeën ontstaan op de werkvloer. Daarom stimuleren veel grote bedrijven het personeel tot het bedenken van nieuwe, slimme producten. Neem Google. Bij de zoekreus mogen werknemers twintig procent van hun werktijd besteden aan 'hobby- en innovatieprojecten'. De helft van het aantal Google-producten zou op deze manier zijn ontstaan.