Hoe vind ik een zakenpartner?

Innoveren samen met een business partner

zakenpartner

Er zijn talloze redenen om te kiezen voor een zakenpartner, zeker op het gebied van innovatie. Door samen te werken met een business partner kun je bijvoorbeeld de financiering van een innovatief product rond krijgen, maar ook kennis uitwisselen, een onderzoeksproject starten, je product verkopen of de buitenlandse markt verkennen. Als hebt besloten dat je wilt samenwerken, hoe vind je dan een geschikte partner?

Het zoeken van een zakenpartner is maatwerk, want je zoekt iemand of een organisatie die past bij jouw behoefte, jouw organisatie en jezelf. Dat betekent dat je actief op zoek moet om kennis te maken en van gedachten te wisselen met mogelijke partners. Er worden in Nederland verschillende bijeenkomsten georganiseerd om zakenpartners te ontmoeten, maar je kunt ook een gespecialiseerd bedrijf inschakelen dat je daarbij helpt, of een kijkje nemen op internet.

 1. Beurzen

Er worden in Nederland diverse beurzen georganiseerd. Dit zijn heel goede gelegenheden om op zoek te gaan naar mogelijke zakenpartners. Vaak is een beurs opgezet rondom een bepaald thema of een bepaalde sector, zodat je zeker weet dat de organisaties die daar staan, in ieder geval op thema en sector bij jouw wensen passen.

 1. Netwerkbijeenkomst en business cafés

Netwerkborrels zijn een goede gelegenheid om nieuwe mensen te leren kennen. Daar kun je eenvoudig aftasten of er een klik is en wat de drijfveren van iemand zijn. Een borrel of netwerkbijeenkomst is een goede plaats om te starten, maar de diversiteit van de mensen die op een borrel aanwezig zijn, maakt dat je minder gericht kunt zoeken naar een geschikte partner dan op bijvoorbeeld een beurs of internet.Business Cafés zijn een manier om te netwerken in een bepaalde regio. Je ontmoet er in een informele omgeving andere ondernemers. Op internet kun je zien waar bij jouw in de buurt Business Cafés worden georganiseerd.

 1. Databank

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland beschikt over een databank met zakenpartners voor Europese ondernemers. Wil je een buitenlandse zakenpartner om je kansen buiten de landsgrenzen te verkennen, dan kun je in de databank van het Enterprise Europe Network kijken of er een (anoniem) profiel plaatsen. Via deze databank laten ondernemers weten dat ze op zoek zijn naar agenten, distributeurs of productiepartners. Maar ook naar partners voor technologische ontwikkeling, licentieovereenkomsten en R&D. De databank bevat anonieme profielen van duizenden mkb-bedrijven uit ruim vijftig landen. De profielen kunnen alleen worden benaderd via een adviseur van het Enterprise Europe Network van de RVO (www.rvo.nl).

 1. Investeerdersforum

Een goede manier om een (financiële) zakenpartner te vinden is een investeerdersforum. Dat is een bijeenkomst waar ondernemers zich kunnen presenteren aan investeerders. De bijeenkomsten worden vaak georganiseerd door bedrijven die bemiddelen tussen investeerders en ondernemers. Om deel te kunnen nemen aan een investeerdersforum zul je waarschijnlijk wel klant moeten worden bij het bedrijf dat de bijeenkomst organiseert.

 1. Internet

Er zijn diverse websites waarop je als ondernemer kunt aangeven op zoek te zijn naar een zakenpartner. Begin bijvoorbeeld eens op je LinkedIn-profiel, maar je kunt ook kijken op de sites van Emerce, Neoweb of Ecadamy; de mogelijkheden zijn talloos. Online zijn er ook verschillende communities waar potentiële zakenpartners elkaar kunnen vinden. Stel jezelf deze vragen voordat je op zoek gaat:

 • Heb ik daadwerkelijk een zakenpartner nodig?

 • Wat heb ik nodig van een zakenpartner?

 • Wat is de financiële situatie van de beoogde zakenpartner?

 • Wat zijn de verwachtingen van de zakenpartner, op het gebied van tijd, geld en resultaat?

 • Is de zakenpartner bereid om afspraken zwart-op-wit te zetten?

 • Wat gebeurt er als het fout gaat?

Wat vind je van dit artikel?

Auteur

Kim Loohuis