Maar liefst 50% van zzp’ers gebruikt AI

De manier waarop we werken verandert, vooral in ICT en communicatie

Inmiddels gebruikt al de helft van de zzp’ers AI om ze te helpen bij hun werk. Zo’n 46% van de gebruikers heeft een betaald account van gemiddeld €30 per maand. Dat blijkt uit onderzoek van Knab onder ruim 2.000 zzp’ers in diverse sectoren. Een jaar geleden was dit percentage nog een stuk lager: 38%. Sneller kunnen werken en minder stress ervaren zijn de belangrijkste redenen voor zzp’ers om AI in te zetten tijdens hun werkzaamheden.

AI Act kunstmatige intelligentie

AI-gebruik niet aan leeftijd gebonden, wel aan sector

Je zou misschien verwachten dat vooral jonge zzp’ers gebruikmaken van AI. Toch blijkt dat niet uit de cijfers. Sterker nog: de leeftijdscategorie veertigers maakt zelfs iets meer gebruik van deze tools (56%) dan de mensen die jonger zijn dan veertig (54%).

Het is niet verrassend dat de bouwsector het laagste percentage laat zien van zzp’ers die met AI werken (19%). De sectoren ICT en communicatie (beide 63%) voeren de lijst aan. Dat sluit goed aan bij de werkzaamheden waar AI-tools het beste in zijn: code schrijven, beeldgeneratie en tekstschrijven.

“Voor mij is AI (ChatGPT en Gemini) een handig hulpmiddel waarvan ik graag gebruikmaak om onderzoek te doen en inspiratie op te doen. Verder huurde ik vroeger iemand in om opnames van interviews uit te schrijven. Tegenwoordig doet MacWhisper dat voor me in een paar minuten.”

Tom Schilders, freelance SEO-copywriter

Meer werk verzetten met minder stress

Doordat AI-tools helpen bij repetitieve taken, kunnen zzp’ers meer doen in minder tijd. Maar liefst 58% van de AI-gebruikers geeft aan dat ze hierdoor minder werkdruk en stress ervaren.

Vaak wordt de kunstmatige intelligentie gebruikt als klankbord of sparringpartner. Overzicht creëren, processen stroomlijnen en nieuwe invalshoeken zijn ook zaken die genoemd werden door de ondervraagden.

“De grootste winst die je behaalt, is het transcriberen en vastleggen van meetings. Dat scheelt zoveel tijd en moeite.”

Roy Huiskes van Chapter42.com

AI is vooral in digitale beroepen sterk in opmars

Kunstmatige intelligentie krijgt bij steeds meer ondernemers voet aan de grond. Van alle zzp’ers gaf 13% aan de afgelopen twee jaar in AI te hebben geïnvesteerd, bijvoorbeeld door het inzetten van slimme tools voor automatisering, data-analyse of klantinteractie. Dat blijkt uit de Zelfstandigen Enquête Arbeid 2025 van TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ook hier springen ICT’ers eruit: 35% van hen maakte een AI-investering. In creatieve (21%), commerciële (19%) en administratieve beroepen (19%) wordt AI ook regelmatig toegepast.

In de agrarische sector en de dienstensector blijft het gebruik van AI vooralsnog beperkt (beide 4%). Dit verschil is waarschijnlijk te verklaren door de aard van het werk en de technologische infrastructuur in deze branches.

AI is here to stay

De beide onderzoeken laten zien dat AI een blijvertje is. Er wordt door zzp’ers volop in geïnvesteerd en de bereidheid om ermee te werken of te gaan werken is hoog.

Zelfstandig ondernemers blijken altijd op zoek te gaan naar nieuwe manieren om efficiënter te werken en AI-tools zijn daarvoor zeer geschikt. Tenminste, als je ze goed gebruikt.

“AI gebruiken zonder een goed plan en een goede controle achteraf is alsof je een nieuwe medewerker aanneemt en die zonder uitleg aan het werk zet.”

Richard Theuws, freelance consultant

De 3 meest gebruikte AI-tools door zzp’ers

  • De standaard Large Language Models (LLM’s), zoals ChatGPT, Gemini, Copilot, Claude en Deepl.

  • Software-AI’s, zoals Cursor, Replit Agent, GitHub Copilot en Base44.

  • Transcript-tools, zoals MacWhisper, Plaud en Riverside.

Lees ook: Zo maak je als ondernemer slim gebruik van ChatGPT

Hoe ga je als werkgever/opdrachtgever met AI om?

Dat je medewerkers of de zzp’ers die je inhuurt AI-tools gebruiken, valt bijna niet meer te voorkomen. En dat hoeft ook niet, als je ze maar duidelijk maakt wat de aandachtspunten zijn. Hier een aantal voorbeelden:

  • AI is een hulpmiddel, geen vervanger. Alles wat door AI is gemaakt, moet altijd door mensen worden gecheckt en beoordeeld.

  • Kwaliteit blijft het belangrijkste. Efficiëntie verhogen is mooi, maar alleen als het niet ten koste gaat van de kwaliteit van de opgeleverde output.

  • Werk ethisch. Het is niet erg dat je AI gebruikt, maar wees er open over. Zorg ervoor dat je geen vertrouwelijke bedrijfsinformatie deelt met AI-tools.

Wat vind je van dit artikel?

David Brinks

Auteur

David Brinks

David Brinks is ondernemer, freelance (SEO-)copywriter en mede-oprichter van de Metal Business Club.