Hoe kan ik mijn bedrijf uitbreiden?

Meer personeel, meer bedrijfsruimte

uitbreiding

Het gaat goed met je bedrijf. Je hebt veel klanten en een mooie omzet. Je kunt meer werk aan en wilt graag groeien. Wat moet je regelen?

Uitbreiden

Iedere ondernemer heeft een ander beeld bij uitbreiden. De één wil de allergrootste worden en het hele land of de hele wereld veroveren. Anderen zijn tevreden met hun huidige klantenkring maar zouden ze toch meer willen bieden. Zo zijn er diverse gebieden waar je je aandacht op kunt richten. Je kunt bijvoorbeeld je personeelsbestand, klantenkring, bedrijfsactiviteiten of bedrijfsruimte vergroten. Hieronder worden een aantal mogelijkheden besproken.

Meer personeel

Wanneer je meer personeel aanneemt, kun je meer klanten sneller van dienst zijn. Dit is echter afhankelijk van het soort product dat je verkoopt of de dienst die je aanbiedt. Zo kun je extra mensen inzetten in de winkel, werkplaats, of magazijn. Maar stel dat je een loodgieterbedrijf hebt, kun je nieuw personeel inzetten om meer klanten of uit een groter gebied thuis van dienst te zijn.

Meer klanten

Iedere ondernemer wil graag zoveel mogelijk klanten. Als je je klantenbestand wilt uitbreiden, kun je ervoor kiezen om een nieuwe doelgroep proberen te bereiken of je verzorgingsgebied uit te breiden. Om een nieuw soort klanten te bereiken, zul je je bestaande marketingstrategie aan moeten passen. Ook kun je proberen je klanten op een nieuwe manier te bereiken. Bijvoorbeeld door een webwinkel op te starten. Wanneer je meer klanten in een groter gebied van dienst wilt zijn, is het zaak te bedenken of je dit vanuit je huidige bedrijfspand wilt doen of door meer panden op te zetten zelf naar de mensen toe te gaan.

Lees hoe je aan meer klanten komt? 

Grotere bedrijfsruimte

Door je huidige bedrijfsruimte uit te breiden, kun je meer producten kwijt of meer diensten aanbieden. Ook kun je ervoor kiezen het bewaren van de voorraad niet langer uit te besteden of een deel van het productieproces voor eigen rekening te nemen. In dat geval zul je met een aantal zaken rekening moeten houden. Hoe zit het met het bestemmingsplan van de grond waarop je bedrijfspand staat? Welke bouwvergunningen moet je aanvragen? Mocht er geen ruimte zijn om uit te breiden of heb je last van milieuregels is het verplaatsen van je bedrijf een optie. Je kunt ook filialen openen.

Lees ook over bestemmingsplannen of bedrijfsverhuizing en lees hoe je een bouwvergunning aanvraagt.

Meerdere bedrijfsruimtes

Door een of meerdere filialen te openen, kun je meer klanten in een groter gebied bereiken. Het brengt natuurlijk wel de nodige kosten met zich mee. De nieuwe ruimte moet worden ingericht en je moet meer aan huur, belastingen en verzekeringen betalen. Ook moet er toezicht worden gehouden. Bedenk of je zelf een aantal dagen op de ene en daarna op de andere locatie werkt of dat je een manager aanneemt. Mocht je naar het buitenland willen uitbreiden, behoort naast een filiaal ook exporteren en het samenwerken met een buitenlandse partner tot de mogelijkheden.

Lees ook hoe je een nieuw bedrijfspand vindt en wat je moet weten over exporteren.

Meer bedrijfsactiviteiten

In plaats van met meer middelen te werken, kun je ook meer goederen aanbieden. Je breidt in dat geval je bedrijfsactiviteiten uit. Je kunt ervoor kiezen meer of andere producten en diensten beschikbaar te hebben. Dit brengt ook de nodige kosten met zich mee, bijvoorbeeld voor gekwalificeerd en gespecialiseerd personeel.

Ook heb je de mogelijkheid zelf nieuwe goederen te ontwikkelen. Door te innoveren kun je op eigen kracht je assortiment vernieuwen. Om vooraf te weten of je klanten wel op deze nieuwe activiteiten zitten te wachten, is het aan te raden eerst een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren.

Lees meer over importeren en over de manier waarop je een haalbaarheidsonderzoek kunt uitvoeren.

Consequenties

Je kunt niet zomaar je bedrijf uitbreiden.  Je moet met een aantal zaken rekening houden.

  • Plan

Het is verstandig de plannen op papier vast te leggen. Hiermee kun je naar bedrijven en organisaties stappen waarvan je wilt dat ze met de uitbreiding helpen. Je kunt een nieuw businessplan schrijven of je huidige plan van aanpak wijzigen. Lees ook ons artikel over het opstellen van een businessplan.

  • Geld

Uitbreiden is niet gratis. Bovendien stijgen de kosten als je bedrijf groeit mee. Je moet meer verzekeringen afsluiten, personeel betalen, panden onderhouden en geld in marketing steken. Mocht je dit geld niet zelf in voorraad hebben, heb je een investeerder of een lening nodig. Misschien kun je zelfs subsidie aanvragen om je bedrijf mee uit te breiden.

Lees ook de artikelen 'Hoe kom ik aan geld?' en 'Welke subsidies zijn er?'

Wat vind je van dit artikel?