Zo gaat Bouwbedrijf Tom van Garderen in 2022 nog duurzamer ondernemen

Interview met ondernemer Tom over zijn motivatie en ambities rondom duurzaamheid binnen zijn bouwbedrijf

bouwbedrijf-manege-garderen-duurzaam

Het Nederlandse MKB zet duurzaamheid steeds vaker én hoger op de agenda. Om je te inspireren met hun plannen, acties en motivatie, zetten we in deze reeks een ondernemer in de schijnwerpers die hier echt mee aan de slag gaat. Maak kennis met Tom van Garderen, die Baarn met zijn bouwbedrijf duurzaam op weg helpt.

Kun je kort iets vertellen over jezelf en je bedrijf?

“Mijn naam is Tom van Garderen en ik ben de tweede generatie die aan ‘t roer van het bouwbedrijf staat. We bestaan al bijna 45 jaar, van vader op zoon. Op dit moment doen we hoofdzakelijk particulier werk. En af en toe doen we iets voor overheid of bedrijfsgebouwen. We zijn 8 FTE groot, met Edwin als mijn rechterhand. Maar voor projecten hebben we meestal veel versterking en zijn we met zo’n 25-40 man aan het werk. 

Ik ben een ondernemer op leeftijd - ik word 60. Dus ja, ik ben wat vastgeroest in mijn ondernemerspraktijken en heb míjn manier van doen. Maar ik blijf mezelf en m’n kennis wel ontwikkelen. Je zou kunnen stellen dat ik eigenlijk altijd een voorloper geweest ben. Zo was ik er bijvoorbeeld heel vroeg bij met het hebben van een website voor ‘t bedrijf. En duurzaamheid speelt al jaren een belangrijke rol binnen het bedrijf. Onze slogan is niet voor niets "Duurzaam op weg.” 

Wat maakt jullie bedrijf uniek?

“Sinds jaar en dag is één van de speerpunten dat we werken in Baarn en de heel directe omgeving. Daar buiten dus niet. En dat we bewust samenwerken met Baarnse ondernemers, waarmee ook onze versterking lokaal is. Dat vinden we heel belangrijk, onder andere vanwege het beperken van afgelegde kilometers en dus de CO2-uitstoot. 

tom-van-garderen

Onze expertise is het zo goed mogelijk neerzetten van de thermische schil van een gebouw. Dat wil zeggen: de omhulling van het verwarmde gebied van een pand. Dit bestaat grofweg uit het dak, de gevel, vloeren en kozijnen met daarin glas of een deur. Om zo’n thermische schil zo duurzaam mogelijk neer te zetten, is isoleren stap één. Minder verbruiken dus. Daarna pas zou je met duurzaam opwekken aan de slag moeten gaan en verdere techniek. Veel mensen draaien die stappen om. Wij proberen dat te voorkomen.”

Waarom wil je graag (méér) met duurzaamheid aan de slag? 

“We moeten de aarde doorgeven en dus voorzichtig met haar omgaan, daar worden we ons steeds meer van bewust. Dat betekent onder andere dat we goed moeten omspringen met de energie die we gebruiken - met gas, elektriciteit, maar ook met water. Mijn ervaring leert dat je met hele simpele dingen enorme winsten kunt behalen. Maar ik zie ook dat echt veel mensen er eigenlijk nog erg weinig van weten. Hen daarin meenemen is zo’n beetje mijn levensopdracht geworden.

Kijk, ik ben grootgebracht in een groot naoorlogs gezin. Mijn vader en moeder hebben dus echt iets moeten opbouwen. Met energie werd dus ook heel zuinig omgegaan - in de winter stonden de ijsbloemen op de ramen. Er is een tussenweg tussen hoe er bij mij vroeger met energie omgesprongen werd - uit noodzaak - en hoe nonchalant welvarende mensen in Nederland daar nu mee omgaan. Die tussenweg, daar ben ik naar op zoek. En daarom houd ik eigenlijk altijd al in de gaten wat wij aan energie verbruiken thuis. Want als je de kennis hebt, kun je die ook gebruiken. En ik vind het zelf onwijs interessant.” 

Wat staat er op de agenda voor komend jaar? 

“Wij willen als bedrijf nog wel wat stappen maken. Zo rijden veel van onze bedrijfswagens op diesel. Door ons werkgebied komend jaar nog meer te beperkten tot Baarn, wordt de overstap naar elektrische voertuigen ook goed mogelijk. Én daarmee maken we minder kilometers, waardoor onze CO2-uitstoot verder omlaag gaat. Zelf heb ik al zo’n 7 jaar een elektrische auto, maar sinds afgelopen zomer doe ik vrijwel alles op de fiets. Dat maakt me ook een beetje een fenomeen in Baarn. 

Bovendien willen we meer met elektrische gereedschappen gaan werken, in plaats van bijvoorbeeld hijskranen op diesel. En we zijn bezig om het energieverbruik van onze eigen faciliteiten verder terug te schroeven. Zo hebben we afgelopen december de verlichting in onze loods vervangen door LED-verlichting. Best een investering, maar wel een verstandige. Ook gasverbruik hebben we teruggedrongen. En we blijven scherp op mogelijkheden om dit nog meer te doen.

Tot slot ben ik al jaren actief op gemeentelijk en provinciaal niveau, om het goed omgaan met energie daar hoger op de agenda te zetten. Ik heb in zo’n beetje alle energiegroepen en provinciale overleggen gezeten. Ook heb ik Energiek Baarn, een burgerinitiatief, op weg geholpen. En ik zit in twee ondernemerskringen, waar ik duurzaamheid regelmatig pitch. Zowel bij bedrijven als bij burgers lijkt de urgentie sinds Covid helaas een beetje weggezakt, het leeft niet echt. Maar ik geef niet op!”

Hoe ga je je medewerkers hier een rol in geven?

“Zorgen dat duurzaamheid een speerpunt is binnen onze projecten, dat ligt wel echt bij mij - ik moet dat aanwakkeren. Maar het hele team maakt duurzaamheid een beetje eigen door hun aandeel in het uitvoeren van onze projecten. En het is leuk dat ze vervolgens ook vragen stellen over hoe ze duurzamere oplossingen thuis kunnen toepassen. Ik ben geen Willie Wortel, maar ik heb er inmiddels wel veel kennis van en ervaring mee. En die deel ik graag.

Overigens is het in onze sector wel echt een uitdaging dat er veel te weinig vakmensen zijn, terwijl iedereen wil bouwen en verbouwen. Bij gebrek aan mensen die dit mogelijk kunnen maken, wordt duurzaamheid ook een beetje aan de kant geschoven. De consument lijkt er toch niet zo mee bezig. En in onze sector hebben we op ‘t moment onze handen vol aan enerzijds het tevreden houden van de klant en anderzijds slim en efficiënt werken.”

Wat is jouw advies voor ondernemers die ook meer met duurzaamheid willen doen? 

“Mijn advies zou zijn: praat met collega-ondernemers, ervaringsdeskundigen, burgers. Mensen uit de praktijk, die moet je spreken. Vorm op basis daarvan een goed verhaal over waar je naartoe wilt en waarom. Én geef zelf het goede voorbeeld. Dat helpt om je medewerkers en klanten mee te nemen. Tot slot: opgeven is geen optie!”

Wat vind je van dit artikel?

Lise-Lotte Verhoef

Auteur

Lise-Lotte Verhoef

Voor een leefbare wereld hebben we bedrijven nodig - groot én klein - die het verschil willen maken. Ondernemers die op eigen wijze waarde creëren voor mens en milieu. Hen helpen dit in de praktijk te brengen, daar kom ik m'n bed voor uit. Dat doe ik door te informeren en inspireren, op platformen als deze, en door MKB-bedrijven direct te ondersteunen met Etiquet: Een duurzaamheidsstudio die ondernemers helpt het verschil te maken en zo een plek te bemachtigen in de nieuwe economie.