Zo gaat Drukkerij De Bink in 2022 nog duurzamer ondernemen

Interview met ondernemer Marco over zijn motivatie en ambities rondom duurzaamheid binnen de drukkerij

Drukkerij De Bink

Het Nederlandse MKB zet duurzaamheid steeds vaker én hoger op de agenda. Om jou te inspireren met hun plannen, acties, en motivatie, zetten we in deze reeks een ondernemer in de schijnwerpers die hier echt mee aan de slag gaat. Deze week: Marco van der Krogt, die duurzaamheid binnen en buiten de drukkerij een blijvende plek geeft.

Kun je kort iets vertellen over jezelf en je bedrijf?

“Ik ben Marco van der Krogt (41), grafisch ondernemer in hart en nieren. Woonachtig in Roelofarendsveen met vrouw en twee dochters: van 12 en 15 jaar.

Tijdens mijn opleiding Grafisch Management in Rotterdam ben ik in het 3e jaar stage gaan lopen bij Drukkerij De Bink. In dat jaar heb ik op alle afdelingen van de drukkerij meegelopen. Na de afronding van m’n opleiding werd mij een dienstverband bij De Bink aangeboden. In eerste instantie in de productie: op de afdeling afwerking. Een logische volgende stap was om door te groeien naar de binnendienst. Door alle opgedane kennis en ervaring werd ik productieleider en kreeg ik uiteindelijk een commerciële functie, in de verkoop. Dat is nu 10 jaar geleden. Toen de vorige eigenaar de drukkerij wilde overdragen, wilde hij geen verkoopbord in de tuin. Hij had al een goedlopend management team, waar ik inmiddels ook onderdeel van uitmaakte. Een logisch gevolg was dat het management team, allen met een echt “De Bink hart”, het bedrijf overnamen. Nu zijn we heel wat ups, downs, en veranderingen verder, en ben ik sinds een jaar algemeen directeur en grootaandeelhouder.

De Bink bestaat dit jaar 140 jaar. Toen er nog geen stroom was, stond de Bink al te drukken - met de hand of de voet om de machines draaiende te houden. Het is in hartje Leiden begonnen en vervolgens naar de rand van Leiden verhuisd. Overigens hebben we tegenwoordig betaald parkeren voor de deur, dus je zou kunnen stellen dat we nu weer bij het stadscentrum horen. We hebben hier twee locaties: één magazijn en één productielocatie.

Er hangt een bepaalde familiebedrijf-achtige sfeer bij De Bink. Bij ons stapt iedereen zo binnen. En binnen het team heeft eenieder een hele hoge zelfverantwoordelijkheid. Ik wil niet bepalen wat de werkvolgorde is; het gaat om het eindresultaat. Iedereen heeft vakopleidingen gevolgd of is intern opgeleid met cursussen als ondersteuning. Dus ik ga er gewoon vanuit dat men z’n uiterste best doet. En als je die vrijheid geeft, zie je dat terug in het eindresultaat.

Recentelijk hebben we Opmeer Drukkerij in Den Haag overgenomen, wat betekent dat we met zo’n 50 medewerkers gegroeid zijn.”

Waarom wil je graag (méér) met duurzaamheid aan de slag?

“Zoals ik al vertelde ben ik vader van twee dochters. Zij hebben de toekomst. En de volgende generaties willen óók een leefbare omgeving. Als wij met z’n allen de planeet een stukje schoner kunnen maken en bewust met grondstoffen en woon- en werkomgeving omgaan, moet dat lukken.

Papier was vroeger een gewoontegoed; het kon niet op. Dat is nu anders. Als je nu een papieren kaart krijgt, dan is daar aandacht aan besteed. En je koopt niet “gewoon” een leesboek, je koopt rust. Vrije tijd. Niet-op-je-mobiel-tijd. 

Die producten willen we dus ook graag blijven produceren. En ja, als je duurzaamheid volledig wilt doorvoeren, moet je gewoon niks produceren. Maar als je dan tóch produceert, vind ik dat je moet kijken hoe het zo duurzaam mogelijk kan.

De grafische sector heeft eigenlijk altijd een negatief stempel gehad. Hoeveel bomen er gekapt worden voor papier - daar gaat het vaak over. Maar die verhalen bevatten veelal ook onwaarheden. Van tropisch hardhout kan bijvoorbeeld geen papier gemaakt worden. En de tijd van grootschalige illegale houtkap voor het papier dat wij in Europa gebruiken, ligt ook alweer zo’n 40 jaar achter ons. Er wordt inmiddels veel beter omgegaan met hout voor de papierindustrie: er wordt meer aangeplant dan gekapt. 

Marco van de Krocht Drukkerij De Bink

Toch staan we voor grote milieu- en sociale problemen. Die moeten we met z’n allen oplossen, in plaats van ze te verleggen en verplaatsen. Iedereen moet z’n steentje bijdragen. En wij dus ook.

Tot slot is het voor ons bedrijf ook niet onbelangrijk dat duurzaamheid in de laatste 10 tot 15 jaar een heel groot onderdeel van aanbestedingen geworden is. Bedrijven vragen erom, wat ons weer pusht om verder te verduurzamen.”

Kun je een paar voorbeelden geven van wat jullie nu al doen op het gebied van duurzaamheid?

“Tja, daar moet ik even over nadenken, want veel dingen zijn inmiddels alweer vanzelfsprekend. Dat we zonnepanelen hebben bijvoorbeeld, en dat het dak dubbel geïsoleerd is. En LED-verlichting, die automatisch uitgaat wanneer er geen activiteit is in de ruimte.

Een fysio screent onze mensen ook één keer per jaar op hun houding. We hebben fruit op het werk staan, stimuleren mensen om op de fiets te komen, en faciliteren dit door bijvoorbeeld te zorgen dat elektrische fietsen opgeladen kunnen worden.

Ook hebben we bij ons in het bedrijf sinds enkele jaren een Print- & Copyshop, MoBi. Hier werken mensen die een re-integratietraject volgen of een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Op deze manier ervaren zij regelmaat en een echt werkgevoel. In dit traject kunnen zij veel leren, en soms ook doorgroeien naar een betaalde baan.

Verder verwerken we olifantsgras in een deel van ons papier, wat in Nederland wordt verbouwd. De productie van het papier gebeurt tevens in Nederland, waardoor we geen vervoersbewegingen van en naar het buitenland hebben. Voor specifiek dit papier is 20% minder hout nodig.

Bovendien hebben we bij De Bink verschillende milieucertificaten. Onze leveranciers mogen alleen leveren als zij aan de gestelde eisen voldoen.”

Wat hoop je in 2022 te bereiken?

“Dat we nog meer sámen met klanten aan duurzamere oplossingen kunnen werken, door om de tafel te gaan zitten en het gesprek aan te gaan. Waarbij beide partijen constructief kritisch naar zichzelf en elkaar blijven kijken.

Toevallig zijn we net tot een akkoord gekomen met een klant om een pilot te gaan draaien met een aangepast proces, met minder - of geen - verpakkingsmateriaal! Tot nu toe leverden wij geprinte cursusmaterialen bij de klant af, gingen zij het herverpakken, en distribueerden zij het over een aantal scholen. Nu gaan wíj het proces van verpakken en doorleveren aan de scholen op ons nemen, waarbij we de exacte aantallen benodigde materialen per school in een kunststof bak plaatsen, die vervolgens door onze groene vervoerspartner Lessgo op de school bezorgd wordt. Wanneer de volgende cursus zich aandient, leveren we de nieuwe materialen af, en nemen we de bakken weer mee terug. Dat haalt al het verpakkingsmateriaal er tussen uit! We zijn met meer klanten in gesprek om verpakkingsmaterialen te reduceren, of hier helemaal mee te stoppen. Een goede transportpartij is dan dus wel essentieel. 

Qua transport hebben we sowieso nog wel wat stappen te maken. Onze eigen verkopers rijden wel elektrisch, maar de reisbewegingen tussen Den Haag en Leiden kunnen duurzamer. Het kleine transport van onze producten doen we met Lessgo of fietskoeriers, maar het transport van de pallets is een uitdaging. Die zijn veelal te zwaar voor elektrisch vervoer; je hebt het dan al gauw over 700 kg.”

Hoe dragen medewerkers bij aan duurzaamheid binnen De Bink?

“Iedereen probeert op eigen wijze een steentje bij te dragen. Neem bijvoorbeeld het scheiden van verpakkingsmaterialen. Dit kunnen we alleen succesvol doen als iedereen er aan meehelpt. En dat gebeurt ook! Dat blijkt uit het feit dat we van drie keer per week twee containers afvoeren, naar twee keer per week één container zijn gegaan. 

Ook moeten de roldeuren altijd dicht en lossen we zo snel mogelijk. Allemaal om te voorkomen dat we voor niets stoken. Het drukproces vraagt bovendien om een bepaalde temperatuur. Deze behouden door zorgvuldig om te gaan met het openen en sluiten van deuren, slaagt alleen als we ons allemaal bewust zijn van het belang ervan.

Medewerkers hebben dus absoluut een rol. En we vragen ook aan ons team: waar denk je zelf aan, waar kun je zelf wat aan bijdragen? We proberen er bovendien voor te zorgen dat iedereen laagdrempelig inspraak kan hebben. Ik zeg altijd: “Je kan me bellen, je kan me appen”. Dan krijg je soms ook ‘s avonds een appje met een idee en de vraag: “Is dit niet iets voor De Bink?”.

Wat ik vervolgens probeer - lukt overigens niet altijd - is om terug te koppelen of we er wel of niet iets mee gaan doen. Je kunt wel “ja” of “nee” zeggen, maar als je niet zegt waarom of überhaupt niks laat weten, ontstaat er ook geen interactie. Dan denken ze: “Ze doen er toch nooit wat mee”. Er hoeft niet altijd een beloning tegenover te staan; gewoon een compliment of een simpel “dankjewel” is al voldoende. Zo zorg je ervoor dat je team betrokken wordt en blijft.

De pandemie heeft mij ook wel geleerd dat je veel terug krijgt voor openheid en eerlijkheid. Er zijn momenten geweest waarop ik zei: “Ik weet ook niet waar het naartoe gaat”. Simpelweg dat bracht saamhorigheid en betrokkenheid binnen het team.”

Wat is jouw advies voor MKB-ondernemers die ook meer met duurzaamheid willen doen?

“Gewoon doen! Ga gewoon beginnen. Dan ervaar je ook gauw genoeg wat wel en niet werkt. En je zult ontdekken dat duurzaam helemaal niet per definitie duurder is. Het bedenken, testen, en doorvoeren van aanpassingen vraagt eerst wel om ten minste een tijdsinvestering. Maar als aanpassingen daadwerkelijk meerwaarde hebben, wordt de nieuwe gang van zaken ook snel weer vanzelfsprekend. Dit betekent dat vernieuwing en/of verduurzaming, geen extra tijd of moeite, en dus geld kost.

Praat er ook vooral over met je klanten. De klant moet en wil ook duurzamer te werk gaan. Dus als je uitlegt waarom je iets anders wilt gaan inrichten, waarom dat belangrijk is, dan zul je zien dat ze het snappen en willen meebewegen. Je bent niet de enige - we moeten het met z’n allen doen!”

Wat vind je van dit artikel?

Lise-Lotte Verhoef

Auteur

Lise-Lotte Verhoef

Voor een leefbare wereld hebben we bedrijven nodig - groot én klein - die het verschil willen maken. Ondernemers die op eigen wijze waarde creëren voor mens en milieu. Hen helpen dit in de praktijk te brengen, daar kom ik m'n bed voor uit. Dat doe ik door te informeren en inspireren, op platformen als deze, en door MKB-bedrijven direct te ondersteunen met Etiquet: Een duurzaamheidsstudio die ondernemers helpt het verschil te maken en zo een plek te bemachtigen in de nieuwe economie.