Het platform Comité ZZP roept zzp’ers op om zich aan te sluiten bij een gezamenlijke klacht die zij indienen bij de Nationale Ombudsman en de Autoriteit Consument & Markt (ACM) tegen de Wet DBA. Inmiddels hebben al honderden zzp’ers gehoor gegeven aan deze oproep.

Protest tegen handhaving wet ter voorkoming van schijnzelfstandigheid
Sinds 1 januari 2025 handhaaft de Belastingdienst de wet die schijnzelfstandigheid tegen moet gaan. Daar is Peer Goudsmit van Comité ZZP het niet mee eens, zo vertelt hij aan De Ondernemer: “Wat dacht je van die briljante Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW)? Het heeft alleen maar voor angst gezorgd aan de kant van zzp’ers en hun opdrachtgevers.”
Om die reden wil het comité de handhaving van tafel, zo geeft Goudsmit aan: “Er moest iets gaan gebeuren om dit probleem krachtig onder de aandacht van de politiek te krijgen. De tijd van overleggen is wat ons betreft voorbij. We gaan er met gestrekt been in.”
Onduidelijk beleid door politiek gesteggel
Dat gestrekte been is dus een massale klacht die neergelegd wordt bij de ACM en de Nationale Ombudsman. Via de website van Comité ZZP hebben al honderden zzp’ers zich verenigd in hun afkeuring van het huidige beleid.
Dat beleid is bovendien onduidelijk. Er wordt namelijk ook al maanden gesteggeld in de politiek over de nieuwe Wet VBAR, als opvolger van de Wet DBA. Volgens minister Eddy van Hijum moet de nieuwe wet veel onduidelijkheid wegnemen. Maar tot die wet geïmplementeerd is, wordt de Wet DBA dus nog gehandhaafd.
‘Alle zzp’ers worden over één kam geschoren’
Comité ZZP signaleert allerlei problemen door handhaving van de Wet DBA. Zo vinden zij het getuigen van ongelijke behandeling dat alle zzp’ers door de wet over één kam worden geschoren, terwijl de wet juist is gemaakt voor een klein aantal schijnzelfstandigen. Goudsmit: “Laagbetaalde gedwongen zelfstandigen verdienen rechtvaardigheid. Maar niet ten koste van honderdduizenden vrijwillige ondernemers.”
Ook vindt het comité de regelgeving disproportioneel, onterecht streng en niet evenredig in haar toepassing. De rol van de Belastingdienst verandert ook, zo vinden zij: “De Belastingdienst gedraagt zich als beleidsmaker in plaats van handhaver, zonder adequate toetsing op de individuele situatie van de zzp’er.” Herziening van de wet is om die redenen broodnodig, zo betoogt Comité ZZP.
Meer weten over de Wet DBA?
Wil je meer doen dan een klacht indienen? Voorkom verrassingen. Ken de regels, check je werkwijze en zorg dat je voldoet aan de eisen. Zo voorkom je problemen en blijf je zorgeloos ondernemen. Lees ook: