YouTube: 10 gouden tips voor online video

‘Kijkduur is belangrijker dan aantal clicks’

Youtube
Hoe werkt Zoom video conferencing

Eerste hulp bij videoconferencing

Hoe zorg je dat jouw video’s een succes zijn op YouTube? Als ondernemer kan online video een interessante manier zijn om je merk en producten onder de aandacht te brengen. Derk van der Woude en Chris Klapwijk (partnermanagers bij YouTube) delen hun 10 gouden tips voor een succesvol videokanaal.

Derk: “De tijd dat mensen naar de video kijken is belangrijker dan het aantal keer dat een video bekeken is. Video’s die vaker helemaal zijn bekeken, scoren hoger in de zoekresultaten van YouTube dan video’s die mensen na een halve minuut wegklikken. Verder is het ook belangrijk dat mensen na het kijken van een video, doorklikken naar de andere video’s op je kanaal.”

Hoe krijg je dat voor elkaar? 10 tips:

1. Deelbaarheid

“Om deelbaar te zijn, moet je video actueel, waardevol of herkenbaar zijn,” vertelt Chris. Een actuele video is bijvoorbeeld een parodie op een liedje wat momenteel in de top-40 staat. Een waardevolle video geeft nuttige tips, bijvoorbeeld ‘10 tips tegen stress’. Tenslotte kun je ook een video maken over iets wat iedereen uit jouw doelgroep herkent. Denk bijvoorbeeld aan een video met de titel ‘5 dingen die alle moeders herkennen’.

2. Conversatie met de kijker

“Maak digitaal oogcontact,” zegt Derk. “We zien dat video’s waarbij de spreker direct in de camera kijkt en de kijker persoonlijk aanspreekt, beter bekeken worden.” Het ligt er natuurlijk wel aan wat voor type video’s je maakt. Als je bijvoorbeeld een soort online soapserie maakt, is het raar om iedereen in de camera te laten kijken. “Je kunt wel extra video’s toevoegen, waarbij je persoonlijke interviews houdt met de acteurs,” zegt Chris. Hij noemt als voorbeeld de “Q&A’s” van de populaire YouTube-serie “Marokkaan geeft rijles”. 

3. Interactiviteit

Hoe meer interactiviteit, hoe langer je bezoekers blijven kijken. Bekijk deze voorbeelden: Drunk in session en Jamie Oliver. Dit soort interactieve video’s zijn redelijk eenvoudig te maken met de annotatie-functie in YouTube. In de annotatie voeg je een link toe naar een specifiek tijdstip in de video: kijkers kunnen zo doorklikken naar dat moment.

Een andere mogelijkheid tot interactie met de kijker, is vragen om reacties op je video. Zo kun je jouw kijkers in je video bijvoorbeeld vragen wat ze het liefst in de volgende aflevering zouden zien of wat ze vinden van een bepaalde stelling. Door hun antwoorden te gebruiken in de volgende video, zorg je voor binding met de kijker.

4. Herkenbaarheid

“Zorg dat je kanaal op orde is,” zegt Chris. “Dat wil zeggen: een herkenbare profielfoto, headerafbeelding en een omschrijving van je kanaal. Wat voor video’s kan je kijker verwachten als hij je kanaal volgt?”

Derk: “Je wilt je kijker het gevoel geven dat hij naar een serie kijkt die hij wil blijven volgen. Zorg dus voor terugkerende elementen, zoals een vaste presentator, een duidelijk format en een uitzendschema. Communiceer je ‘programmering’ ook op je pagina. Schrijf bijvoorbeeld in de omschrijving van je kanaal of playlist ‘iedere maandag een nieuwe video’.”

5. Doelgroep

“Voor je begint met een kanaal, moet je duidelijk voor ogen hebben wie je doelgroep is,” vertelt Derk. “Je kunt best breed beginnen. Zo is de doelgroep van Jamie Oliver ‘mensen die van koken houden’. Later heeft hij meer specifieke playlists toegevoegd, bijvoorbeeld ‘Gerechten van 15 minuten’, ‘Italiaanse recepten’ of ‘Koken voor kinderen’.

6. Duurzaamheid

“Als je series wilt maken, is het belangrijk dat je eenvoudig meerdere afleveringen kunt maken,” vertelt Chris. “Je moet namelijk zorgen dat je kanaal actief blijft. Maak dus niet drie dure filmproducties, maar liever twintig korte filmpjes waarvan je er een paar op één dag kunt schieten.”

7. Vindbaarheid

Elke minuut wordt er 300 uur aan videomateriaal naar YouTube geüpload. Hoe zorg je dat je doelgroep jouw video vindt in dit gigantische aanbod? Chris: “Vul je titel, tags en beschrijving met woorden waarvan je weet dat jouw doelgroep erop zoekt. Je kunt in Google Trends uitzoeken waar mensen vaak op zoeken. Gebruik bijvoorbeeld niet de titel ‘Een instructie voor mailboxbeheer’, maar liever ‘Hoe orden ik mijn mail?’ of ‘How to: mailbox beheren’.”

Zorg ten allen tijde dat je titel, tags en omschrijving aansluiten bij je video. Als je gewoon een populair zoekwoord invult en je kijkers iets heel anders zien, dan klikken zij weg. Dat zorgt weer voor een negatieve score op YouTube.

8. Toegankelijkheid

Hoewel je wilt dat mensen het gevoel hebben dat zij naar een serie kijken, moet iedere aflevering op zich te bekijken zijn. “Zorg dat de kijker ook video 4 snapt, als hij video 1, 2 en 3 niet gezien heeft,” zegt Chris.

9. Samenwerken

“Door samenwerking kun je je publiek vergroten,” vertelt Derk. “Door samen te werken met een populaire YouTuber maak je gebruik van zijn bereik. Daarnaast zorgt samenwerken vaak voor nieuwe, creatieve ideeën.”

10. Passie

“Wie een succesvol YouTube-kanaal wil, heeft een lange adem nodig,” zegt Derk. “De meest populaire YouTubers deden er een paar jaar over voordat ze echt succes hadden. Daarom is de belangrijkste tip: doe iets waar je passie bij ligt. In het geval van een bedrijf: maak video’s die passen bij de kern van je onderneming. Ten eerste houd je het geen jaren vol zonder plezier en ten tweede zie je het op video echt als je passie mist.”

Wat vind je van dit artikel?