Telefonische Communicatie moet zijn als een bikini

Column Marianne van de Water | Quorum Preliminary Sales

02 augustus 2018 27 augustus 2021

Strak, het essentiële omvattend en aandacht trekkend! Zo, is dat even een zonnige binnenkomer! Ik schoot hardop in de lach toen ik deze tekst onder ogen kreeg. Kan ik hierover wel een column schrijven?

Dat was de eerste gedachte die bij mij op kwam. Op mijn schouder zat iemand mee te kijken die fluisterde in mijn oor: waarom niet? Ik glimlachte. Toen bedacht ik mij de volzin: als je doet wat je altijd al deed krijg je wat je altijd al kreeg. Tel daarbij op mijn honger naar nieuwe dingen. En die andere prachtige volzin: doe wat je wilt, gekletst wordt er toch. Dus. Ik besloot er toch een column over te schrijven. Waarom telefonische communicatie moet zijn als een bikini.

Houd de bikini als metafoor voor ogen en je belscript zal nooit meer hetzelfde zijn. En niet alleen in de zomer. Nee, deze aanbieding is het hele jaar geldig!

Less is more

Strak en het essentiële omvattend. De one-liner waardoor Jan des Bouvrie groot is geworden. “less is more”. Dat betekent dat je goed moet nadenken over wat je wilt zeggen. Wat is het doel van je gesprek? En dat er voor ieder doel een ander belscript is.

Voor ieder doel een andere bikini. Hoe leuk is dat?

En dan ook nog aandacht trekken. Niet onbelangrijk. Want hier laat je je unique selling points bijvoorbeeld horen. Hier laat je zien wat jouw kennis is en kun je de ander een oplossing bieden voor zijn probleem. En net als met de bikini is dat iedere keer een andere, afhankelijk van het probleem van degene aan de telefoon. De ene keer een bikini met een streepje, dan eens een bloemetje of misschien wel geometrische vlakken. Bedenk wat het beste bij je past.

Het is handig om wat je wilt zeggen van te voren uit te schrijven in een script. Als je dit gedaan hebt, leg je deze aantekeningen een week onder je bed, En dan moet je eens opletten wat er gebeurt. ‘s Nachts zul je wakker worden omdat je een prachtige nieuwe zin ontdekt hebt. De volgende ochtend streep je overbodige zinnen door en zet je de nieuwe zin op zijn plaats. Na een week is je script als een bikini. Strak, essentieel, alles omvattend en uitdagend! Ik wens je een zonnige zomer!

PS heb je hulp bij je script nodig? Bel me gerust.

Wil je aan de slag met het verbeteren van jouw verkoopproces? Probeer dan eens een CRM systeem als Gripp.

Auteur

Marianne van de Water