Wat is factoring?

Verschillende vormen en voorwaarden

22 februari 2019

Factoring is een financieringsvorm. Een factormaatschappij kan direct je openstaande facturen uitbetalen en vervolgens je debiteurenbeheer overnemen. Zo worden je als ondernemer flink wat zorgen ontnomen en houd je je cashflow op gang.

Eerste Hulp Bij Financiering

Geld

Veel bedrijven komen in financiële problemen doordat uitstaande facturen te laat of niet betaald worden. Als je dat risico tot een minimum wilt beperken kun je een factormaatschappij inschakelen. Zij betalen je de factuur (minus de kosten voor factoring) direct uit en zorgen daarna voor het debiteurenbeheer. Of factoring voor jou rendabel is, hangt af van het rentepercentage dat wordt berekend. Dit percentage verschilt per factormaatschappij en per ingediende factuur, maar de nieuwe vorm van factoring is beheersbaar en daardoor aantrekkelijk voor kleine- en middelgrote bedrijven.

Per factuur

Traditionele factormaatschappijen werken met minimale omzetvereisten of concentratiegraden. Bij factoringmaatschappijen nieuwe stijl, zoals bijvoorbeeld Svea Finans, ben je nooit verplicht facturen in te dienen, maar heb je zelf de mogelijkheid per factuur te bepalen of je deze uit handen geeft of niet. Zo kun je ervoor kiezen alleen facturen uit te besteden waarbij het gaat om een groot bedrag of waarvan je het crediteurenbeheer niet helemaal vertrouwt. Je kunt bijvoorbeeld slechts één of twee klanten onderbrengen bij een factormaatschappij. Volgens deze nieuwe manier van factoring zit je niet vast aan langlopende verplichtingen en houd je de zaken volledig in eigen hand.

Juridische ondersteuning

Factormaatschappijen zijn geen incassobureaus. Het grote verschil zit hem in het direct uitbetalen van je facturen, waardoor je meteen weer financiële armslag krijgt en niet achter de feiten aanloopt. Daarnaast stellen de meeste factormaatschappijen zich op vriendelijke wijze op, als een verlengstuk van je organisatie. Mocht er na veelvuldig telefonisch contact toch een juridisch geschil ontstaan, dan zullen de meeste factoringmaatschappijen een ervaren jurist inschakelen om hierin te bemiddelen namens je bedrijf. Zo ben je direct verzekerd van juridische steun.