Bedrijfsauto: wrappen of spuiten?

Hoe geef ik mijn auto een bedrijfslook?

Bedrijfsauto: wrappen of spuiten?

Als je een nieuwe bedrijfsauto aanschaft of een nieuwe huisstijl invoert, dan is er naast overspuiten nog een optie om de auto van een nieuwe jas te voorzien: car wrapping. Hierbij wordt de auto als het ware ‘ingepakt’ met folie. Wat is wrapping en wat zijn de voordelen?

Het wrappen van een auto is een trend die is overgewaaid uit de Verenigde Staten, waar het in de tuningscene al heel lang gebeurt. Bij wrapping wordt de auto voorzien van een vinyl kleurlaag in plaats van spuitwerk. Dat is voor de (bestel)auto’s van een bedrijf een goed alternatief voor het in de bedrijfskleuren laten spuiten van een auto. Zo gaat het wrappen een stuk sneller en is het minder arbeidsintensief dan het volledig overspuiten van een auto, waardoor het tevens een stuk goedkoper is. Een ander voordeel van wrappen: wanneer de folie na een tijdje wordt verwijderd – bijvoorbeeld als de auto verkocht moet worden – dan komt de lak er in een keurige staat onder vandaan. Deze heeft namelijk geen last gehad van weerinvloeden, zonlicht en andere nare invloeden van buitenaf. Ook tegen steenslag biedt de folie bescherming.

Leaseauto’s

Wrapping kan een uitkomst zijn bij geleasede auto’s, omdat je daardoor de auto’s na afloop van de leaseperiode zonder problemen weer kunt inleveren door simpelweg de folie te verwijderen. Ook komt car wrapping de restwaarde van een bedrijfsauto bij verkoop ten goede, doordat hij in de oorspronkelijke neutrale kleur wordt aangeboden.

Hoe werkt car wrapping?

Bij car wrapping wordt de laklaag van de auto eerst vetvrij gemaakt, om te voorkomen dat de folie na het wrappen weer loslaat. Na het schoonmaken kan het nodig zijn om bepaalde onderdelen tijdelijk te demonteren, zodat het design op alle plaatsen goed aansluit. Daarna wordt de folie met behulp van speciale lijm op de auto aangebracht. Deze lijm is niet schadelijk voor lak, waardoor het wrappen altijd volledig kan worden teruggedraaid.

De voordelen van car wrapping:

  • Bescherming van de originele autolak (geen verkleuring)

  • Eenvoudig te vervangen

  • In de meeste gevallen goedkoper dan auto laten spuiten

  • Ruime keuze in kleuren en kleureffecten

  • Eenvoudig te voorzien van bedrukking

  • Krasbestendiger dan autolak

  • Eigen ontwerpen mogelijk

Niet door de wasstraat

Net als bij autolak is het ook bij car wrapping van belang dat de folie goed wordt onderhouden. Een car wrap is voorzien van een laagje laminaat voor extra glans en bescherming, die over het algemeen 2 tot 4 jaar meegaat. Door goed onderhoud kan dit echter worden verlengd tot maximaal 10 jaar. Voor de folie geldt hetzelfde als voor een autolak: veelvuldig een bezoek brengen aan de wasstraat is geen aanrader. Was de auto bij voorkeur met de hand met gewone autoshampoo en behandel hem na met een siliconenvrije wax. Er worden ook speciale middelen geleverd voor het onderhoud van de folie.

Wat kost het?

En wat kost dat nu, zo’n car wrap? Welnu, de prijzen liggen gemiddeld tussen de 1.000 en 2.000 euro afhankelijk van het type auto, de gekozen folie en de staat van de auto.

Is jouw mobiliteit klaar voor de toekomst? 

De komende jaren verandert er veel op het gebied van mobiliteit. Weet jij wat dit voor jouw bedrijf betekent? En ben jij goed voorbereid? Test het nu en ontvang tips voor een optimale mobiliteit.

Wat vind je van dit artikel?