Welke leasevormen zijn er?

Wat is het verschil tussen verschillende leasevormen?
Wie zich in autolease verdiept, merkt al gauw dat daar behoorlijk wat jargon bij komt kijken. Daarom alle leasevormen voor je op een rij.
Een keuze maken tussen kopen en leasen?
Klik hier
Kijk in het whitepaper wat bij je past!
Naar MijnMKB
Elektrisch autorijden?
Klik hier
Overweeg je een elektrische auto aan te schaffen?
Download hier
Kopen of leasen?
Klik hier
Bekijk alle voor- en nadelen.
Bekijk hier
Leasing is in feite een specifieke vorm van huur. Het verschil is dat een verhuurbedrijf een auto in een bepaalde klasse garandeert. Een leasebedrijf daarentegen, garandeert een specifieke auto.
 

Mogelijkheden

In een leasecontract wordt vervolgens vastgelegd voor welke periode een auto wordt geleased en tegen welke vergoeding. De afspraken in het leasecontract kunnen verschillende vormen aannemen. Wat houden deze leasevormen in?
 

1. Financiële lease

Er zijn twee hoofdvormen van autoleasing. De eerste is financiële lease. In feite is dat een vorm van kredietverlening. De auto staat op naam van de leasenemer (de lessee, in vaktermen). Dat ben jij als ondernemer of werkgever. De auto staat bij de leasenemer op de balans. De leasemaatschappij (vakterm: lessor, kan bijvoorbeeld ook een dealer zijn) schiet de kosten voor het autogebruik voor en ontvangt maandelijkse terugbetalingen met rente op die lening.
 
Risico
Bij financiële lease wordt meestal geen service opgenomen in het contract. De lessee (jijzelf dus) zorgt zelf voor zaken als onderhoud, verzekering en het betalen van belastingen. Bovendien draagt de lessee het economisch risico van de auto. Het kan zijn dat de auto aan het eind van de gebruiksduur minder waard is dan bij aanschaf gedacht. Het verlies is dan volledig voor de lessee.

 

2. Operationele lease

De tweede vorm van leasing is operationele lease. Kenmerkend voor operationele lease is dat de auto bezit is en blijft van de lessor (de leasemaatschappij). De auto staat dus niet op jouw balans en je houdt daarmee werkkapitaal vrij. De kosten voor de lease-auto worden maandelijks op de winst- en verliesrekening geboekt.
 
Gesloten calculatie
Operationele lease is er in twee varianten: met open en gesloten calculatie. Bij operationele lease met gesloten calculatie spreek je vooraf een vast maandbedrag af met de leasemaatschappij. De leasenemer loopt geen enkel risico. Wel wordt aan het eind van het leasecontract bekeken hoeveel kilometers de auto werkelijk gereden heeft, in vergelijking tot de schatting waarop het contract is gebaseerd. Op basis van dat verschil wordt een nacalculatie gemaakt.
 
Open calculatie
Bij open calculatie daarentegen heb jij als leasenemer inzicht in de calculatie van de leasemaatschappij. De lessee deelt in het risico van de lessor op het wagenpark. Als er aan het eind van het contract budget over is, dan wordt dit met de leasenemer (jou dus) verrekend. Op die manier wordt de leasenemer dus nauw betrokken bij de omgang met het wagenpark. Vooral organisaties met grotere wagenparken maken gebruik van open calculatie.
 
Netto
Een ander aspect van operationele lease is de service die wordt afgesproken in het leasecontract. Wordt er helemaal geen dienstverlening afgesproken, dan is er sprake van netto operationele lease. Jij zorgt dan zelf voor zaken als reparatie, onderhoud, verzekering, pechhulp, vervangend vervoer, enzovoorts.
 

3. Full operational lease

De tegenhanger van deze variant zonder service is full operational lease. In deze variant neemt de leasemaatschappij alle autokosten op zich, met uitzondering van brandstof, verzekeringspremie en autobelastingen. De leasenemer kan er wel voor kiezen om die kosten via de leasemaatschappij af te handelen, maar ze zullen geen deel uitmaken van het vaste maandbedrag.
 
Vast bedrag
Netto en full operational lease zijn de twee uitersten van een glijdende schaal. In de praktijk onderzoeken leasemaatschappijen samen met hun klanten welke diensten in het maandbedrag worden opgenomen en welke niet. De meeste bedrijven hebben echter een voorkeur voor "gewoon rijden voor een vast bedrag per maand". Operationele lease met gesloten calculatie en veel dienstverlening past daar het beste bij.
 
Meer over leasing
Alles over leasing en de voor- en nadelen daarvan lees je in het whitepaper Kopen of leasen, welke keuze past bij mij? De verschillende mogelijkheden worden besproken, evenals onderhoud, verzekeren en belastingen. 
 

Is jouw mobiliteit klaar voor de toekomst?

De komende jaren verandert er veel op het gebied van mobiliteit. Weet jij wat dit voor jouw bedrijf betekent? En ben jij goed voorbereid? Test het nu en ontvang tips voor een optimale mobiliteit.

 

De mobiliteitsvoucher: wat kun jij ermee?

Weet jij wat een mobiliteitsvoucher is en wat jij ermee kunt? Ruurd van Schaik van VAR BV maakt de mobiliteit van zijn bedrijf inzichtelijk via een mobiliteitsvoucher.
de-mobiliteitsvoucher-wat-kun-jij-4113092721.png

Dossiers

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten