Welke leasevormen zijn er?

Welke soorten lease kan je kiezen als je een auto wilt leasen?

auto-uitlaat-lease-dealer-sport-band-wiel

Wie zich in autolease verdiept, merkt al gauw dat daar behoorlijk wat jargon bij komt kijken. Daarom zetten we alle leasevormen duidelijk voor je op een rij, zodat je meer inzicht krijgt in de verschillende soorten lease en makkelijker een keuze kunt maken.

Wat is leasen? 

Autolease is in feite een vorm van autohuur, alleen ‘huur’ je een auto voor een veel langere periode. In een notendop koopt het leasebedrijf de auto en jij als gebruiker betaalt een maandelijks bedrag om deze te gebruiken.  

Een groot voordeel van zakelijk leasen is dat je de investering van een nieuwe auto niet zelf hoeft op te hoesten. Zo kun je dat geld ergens anders voor gebruiken. En zakelijk leasen kan je ook op andere manieren ontzorgen. Vandaar dat steeds meer ondernemers in zee gaan met een leasemaatschappij. 

Soorten lease: welke leasevormen zijn er? 

We lichten ze volgende soorten lease aan je toe, samen met de voor- en nadelen:

  • Financial lease

  • Operational lease

    • Netto operational lease

    • Full operational lease

Financial lease 

Een veel gekozen leasevorm is financial lease. Dit is een vorm van kredietverlening waarbij je met geleend geld van de leasemaatschappij een auto zakelijk aanschaft. Je bent als leasenemer op papier direct eigenaar en de auto komt op je balans te staan. Daardoor profiteer je ook van fiscale voordelen. Denk bijvoorbeeld aan renteaftrek, fiscaal afschrijven en de investeringsaftrek.

Leasetijd

Financial lease varieert meestal tussen de 12 tot 60 maanden, waarbij je in maandelijkse termijnen afbetaalt. Dit maandelijkse bedrag bestaat uit aflossing en rente. Eenmaal klaar met afbetalen? Dan is de auto helemaal van jou. Je kunt dus gewoon blijven doorrijden en hoeft de auto niet in te leveren.

Minder service, meer controle

Bij financial lease wordt meestal geen service opgenomen in het contract. De overige kosten zijn voor eigen rekening en je zorgt dus zelf voor zaken als onderhoud, verzekeringen en het betalen van belastingen. 

Eigenlijk is dit meer een voordeel dan een nadeel, want je hebt op deze manier veel meer controle en keuzevrijheid, bijvoorbeeld op het gebied van verzekeringen. Ook kies je zelf welk onderhoud je wel of niet laat uitvoeren én bij welke garage. Dit zorgt er ook automatisch voor dat je goed voor je leaseauto zorgt, reparatiekosten zijn immers voor je eigen rekening.

Financial lease biedt veel keuzevrijheid 

Vanwege de controle die je houdt is financial lease een aantrekkelijke optie voor ondernemers met een klein wagenpark of voor zelfstandigen die alleen een leaseauto voor zichzelf zoeken. Je bent niet gebonden aan de servicecontracten van een leasemaatschappij. 

Je loopt wel enig economisch risico bij financial lease: de auto kan tijdens de leaseperiode sterker in waarde dalen dan vooraf werd ingeschat. Daarnaast staat financial lease als schuld op de balans, waardoor je minder financiële vrijheden hebt. Een lagere solvabiliteit maakt het lastiger om andere financieringen rond te krijgen. 

Operational lease 

Andere populaire soorten lease zijn bijvoorbeeld netto en full operational lease. Kenmerkend voor operational lease is dat de auto bezit is en blijft van de lessor (de leasemaatschappij, die bijvoorbeeld ook de tenaamstellingscode bij het kentekenbewijs ontvangt). De auto staat dus niet als schuld op jouw balans en je houdt daarmee werkkapitaal vrij. De kosten voor de leaseauto worden maandelijks op de winst- en verliesrekening geboekt. 

Gesloten calculatie 

Operationele lease bestaat in 2 soorten: lease met open en gesloten calculatie. Bij operationele lease met gesloten calculatie spreek je vooraf een vast maandbedrag af met de leasemaatschappij. De leasenemer loopt geen enkel risico. Wel wordt aan het eind van het leasecontract bekeken hoeveel kilometers de auto werkelijk gereden heeft, in vergelijking tot de schatting waarop het contract is gebaseerd. Op basis van dat verschil wordt een nacalculatie gemaakt. 

Open calculatie 

Bij open calculatie daarentegen heb jij als leasenemer inzicht in de calculatie van de leasemaatschappij. De leasenemer deelt in het risico van de lessor op het wagenpark. Als er aan het eind van het contract budget over is, dan wordt dit met de leasenemer (jou dus) verrekend. Op die manier wordt de leasenemer dus nauw betrokken bij de omgang met het wagenpark. Vooral organisaties met grotere wagenparken maken gebruik van open calculatie. 

Netto operational lease 

Een ander aspect van operational lease is de service die wordt afgesproken in het leasecontract. Wordt er helemaal geen dienstverlening afgesproken, dan is er sprake van netto operationele lease. Jij zorgt dan zelf voor zaken als reparatie, onderhoud, verzekering, pechhulp, vervangend vervoer, enzovoorts. 

Full operational lease 

De tegenhanger van deze variant zonder service is full operational lease. In deze leasevorm neemt de leasemaatschappij alle autokosten op zich, met uitzondering van brandstof, verzekeringspremie en autobelastingen. De leasenemer kan er wel voor kiezen om die kosten via de leasemaatschappij af te handelen, maar ze zullen geen deel uitmaken van het vaste maandbedrag.

Leasen voor een vast bedrag per maand 

Netto en full operational lease zijn de twee uitersten van een glijdende schaal. In de praktijk onderzoeken leasemaatschappijen samen met hun klanten welke diensten in het maandbedrag worden opgenomen en welke niet. De meeste bedrijven hebben echter een voorkeur voor "gewoon rijden voor een vast bedrag per maand". Full operational lease met gesloten calculatie en veel dienstverlening past daar het beste bij. 

Wat leg je vast in het leasecontract? 

In een leasecontract leg je samen met de leasemaatschappij vast voor welke periode je een auto leaset en tegen welke voorwaarden en vergoeding. Welke afspraken je precies maakt, hangt af van welke keuze je maakt in de soorten lease.

Bijtelling bij lease 

Als je de auto zakelijk leaset maar ook privé wil gebruiken, moet je bijtelling betalen. Dit bijtellingspercentage is afhankelijk van de CO2-uitstoot van je auto. Voor volledig elektrische auto's betaal je 16% bijtelling in 2022 (met een maximale cataloguswaarde van € 35.000,-). Voor auto's met CO2-uitstoot is het ‘normale’ tarief 22% bijtelling.

Youngtimer 

Je kunt ook overwegen om een youngtimer aan te schaffen. Dan is het percentage wel hoger, namelijk 35% (of 17% voor elektrische auto's), maar deze bijtelling wordt berekend over de dagwaarde in plaats van over de nieuwwaarde. Dat kan dus heel voordelig zijn.

Meer over bijtelling en autobelastingen 

Verschillende soorten lease: welke leasemaatschappij kies je? 

Er bestaan dus verschillende soorten lease die interessant zijn voor ondernemers. Het kan je ontzorgen: je weet van tevoren welke kosten je kunt verwachten. Dat zal je helpen meer focus te hebben op het ondernemen. 

Bovendien hoef je geen dure investeringen te doen in vervoer, waardoor je meer kunt investeren in andere bedrijfsmiddelen. De samenwerking met een goede leasemaatschappij kan een waardevolle toevoeging zijn op je onderneming. 

Is jouw mobiliteit klaar voor de toekomst?  

Naast de verschillende soorten lease verandert er veel op het gebied van mobiliteit. Weet jij wat dit voor jouw bedrijf betekent? Waarschijnlijk denk je na over dingen als: ga ik voor een duurzaam wagenpark met elektrische auto’s? Zal ik leasen en welke leasevorm is het meest passend? Op onze pagina Ondernemers en mobiliteit vind je relevante onderwerpen over zaken als autolease, bijtellingsregels, autobelastingen en nog veel meer.

Wat vind je van dit artikel?

Martin de Coninck

Auteur

Martin de Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.