Belastingdienst maakt btw-aftrek autokosten ingewikkelder

Column Bella Arzt | Leuker kunnen we het niet maken...
Om maar met de deur in huis te vallen: de belastingdienst heeft de btw-aftrek voor autokosten met de privéauto sinds 1 januari 2014 beperkt. Het lijkt wel ondernemertje pesten! Wat is het geval?
Eerste Hulp bij Belasting voor starters
Klik hier
Alles over belasting en aftrekposten
Naar MijnMKB
Hoe krijg je je administratie op orde?
Klik hier
Lees er alles over in de whitepaper
Naar MIjnMKB
Tot en met 2011 mocht de ondernemer die met een privéauto reed 75 procent van alle btw op autokosten terugvragen. In de praktijk betekende dit 75 procent van de btw op alle benzinebonnen, onderhoudskosten en parkeergelden, dus ook van privé gereden kilometers.
 

Nog leuker

Vanaf 2012 berekende de ondernemer de verhouding tussen totaal gereden kilometers en zakelijk gereden kilometers en mocht hij het percentage van de zakelijk gereden kilometers terugvragen van alle btw op autokosten. De regeling was ietsje lastiger, maar goed toe te passen. En... de belastingdienst wil het voor ondernemers nog leuker maken!
 
Rijd jij met je privéauto zakelijke ritten dan kom je sinds 2014 enkel op dezelfde manier voor aftrek in aanmerking, als je ook voor de privéritten een sluitende kilometeradministratie bijhoudt. Dus niets aan de hand, maar wist je dat wel? Heb jij al alle ritten vanaf januari bijgehouden, of weet je nog waar je geweest bent? 

 

Catalogusprijs

Houd je géén sluitende kilometeradministratie bij, dan mag je alle btw over het onderhoud en gebruik aftrekken en corrigeer je aan het einde van het jaar de afgetrokken btw wegens privégebruik. Dit doe je door 1,5 procent van de catalogusprijs (inclusief btw en bpm) aan te geven als verschuldigde btw. Voorbeeld: je rijdt privé in een auto van 35.000 euro inclusief btw en bpm. Het heeft dan alleen zin om btw op autokosten terug te vragen, de btw op die kosten hoger is dan 525 euro. Je kunt daarom het beste in de boekhouding van voorgaande jaren controleren of je boven dit bedrag uitkomt. Hoe duurder je auto, hoe minder zin het heeft om deze regeling toe te passen.
 
Je hebt dus drie keuzes:
 
1. Een sluitende kilometeradministratie bijhouden, waarin je dagelijks alle ritten (dus ook privéritten) vermeldt en waarbij je van elke rit de begin- en eindstand opschrijft.
2. Je spoort de cataloguswaarde van je auto op en geeft deze waarde aan als verschuldigde btw.
3. Afzien van btw-teruggave, omdat je geen rittenadministratie wilt bijhouden en 1,5 procent van je cataloguswaarde te hoog is om voor teruggave in aanmerking te komen.
 
En die laatste optie is natuurlijk waar de belastingdienst op hoopt te besparen.

Mobiliteit en ondernemen: kies voor duurzaam!

Hangout Week van de Ondernemer in Arnhem
In Arnhem en Nijmegen doen ze er alles aan om duurzame mobiliteit te stimuleren onder ondernemers. Tijdens de Week van de Ondernemer in Arnhem werden drie cheques met subsidie uitgereikt aan ondernemers voor de aanschaf van een biogas auto.
mobiliteit-ondernemen-kies-voor-duurzaam-17513140013.png

Financiering in de MKBuzz: facturenbeheer

Jan Wietsma en Gerard Markerink over alternatieve financiering
Tijdens de Week van de Ondernemer spraken Jan Wietsma (MKB Kredietcoach) en Gerard Markerink (KredietRuimteVoorOndernemingen) in de MKBuzz over alternatieve financieringsvormen. Wietsma sprak over het populaire crowdfunding en Markerink vertelde over automatisering van je facturenbeheer; een interne financieringsvorm, die je veel kan opleveren.
financiering-mkbuzz-facturenbeheer-15413111631.png

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten