Belastingdienst maakt btw-aftrek autokosten ingewikkelder

Column Bella Arzt | Leuker kunnen we het niet maken...

30 augustus 2019

Om maar met de deur in huis te vallen: de belastingdienst heeft de btw-aftrek voor autokosten met de privéauto sinds 1 januari 2014 beperkt. Het lijkt wel ondernemertje pesten! Wat is het geval?

Tot en met 2011 mocht de ondernemer die met een privéauto reed 75 procent van alle btw op autokosten terugvragen. In de praktijk betekende dit 75 procent van de btw op alle benzinebonnen, onderhoudskosten en parkeergelden, dus ook van privé gereden kilometers.

Nog leuker

Vanaf 2012 berekende de ondernemer de verhouding tussen totaal gereden kilometers en zakelijk gereden kilometers en mocht hij het percentage van de zakelijk gereden kilometers terugvragen van alle btw op autokosten. De regeling was ietsje lastiger, maar goed toe te passen. En... de belastingdienst wil het voor ondernemers nog leuker maken!

Rijd jij met je privéauto zakelijke ritten dan kom je sinds 2014 enkel op dezelfde manier voor aftrek in aanmerking, als je ook voor de privéritten een sluitende kilometeradministratie bijhoudt. Dus niets aan de hand, maar wist je dat wel? Heb jij al alle ritten vanaf januari bijgehouden, of weet je nog waar je geweest bent? 

Catalogusprijs

Houd je géén sluitende kilometeradministratie bij, dan mag je alle btw over het onderhoud en gebruik aftrekken en corrigeer je aan het einde van het jaar de afgetrokken btw wegens privégebruik. Dit doe je door 1,5 procent van de catalogusprijs (inclusief btw en bpm) aan te geven als verschuldigde btw. Voorbeeld: je rijdt privé in een auto van 35.000 euro inclusief btw en bpm. Het heeft dan alleen zin om btw op autokosten terug te vragen, de btw op die kosten hoger is dan 525 euro. Je kunt daarom het beste in de boekhouding van voorgaande jaren controleren of je boven dit bedrag uitkomt. Hoe duurder je auto, hoe minder zin het heeft om deze regeling toe te passen.

Je hebt dus drie keuzes:

1. Een sluitende kilometeradministratie bijhouden, waarin je dagelijks alle ritten (dus ook privéritten) vermeldt en waarbij je van elke rit de begin- en eindstand opschrijft.

2. Je spoort de cataloguswaarde van je auto op en geeft deze waarde aan als verschuldigde btw.

3. Afzien van btw-teruggave, omdat je geen rittenadministratie wilt bijhouden en 1,5 procent van je cataloguswaarde te hoog is om voor teruggave in aanmerking te komen.

En die laatste optie is natuurlijk waar de belastingdienst op hoopt te besparen.

Auteur

Bella Arzt