Kun je geld verdienen met de deeleconomie?

Column Mario van Vliet | Verdienen of verliezen door te delen

03 maart 2020

De deeleconomie is hot. Iedereen wil slapen bij AirBnB. Maar welke gevolgen heeft delen op het resultaat van ondernemers? Gaan we minder verdienen doordat minder verkocht wordt? Of levert delen juist geld op?

Het is prettig om als columnist of blogger reacties te ontvangen op je teksten. Vooral als het positieve reacties zijn. En dat gebeurde zeker na mijn column op MKB Servicedesk over de deeleconomie. Fijn.

Maar tegelijk bezorgen die reacties me een ongemakkelijk gevoel. Wat heb ik eigenlijk geschreven? Dat de deeleconomie eraan komt. Geen schokkende stelling, toch? Maar wat is die deeleconomie eigenlijk? Wat kunnen ondernemers ermee? En moeten we niet op zoek naar een andere term?

Duurzaam en sociaal

Stel, ik ben wegenbouwer en ik heb een asfalteermachine. Die machine heb ik niet continu nodig. Sterker nog, hij staat het grootste deel van het jaar stil. Ik kan die asfalteermachine aanbieden op Floow2, het platform waarop je bedrijfsmiddelen kunt delen. De hamvraag is: waarom zou ik dat doen?

Het ideële antwoord is: dan hoeven andere wegenbouwers geen asfalteermachine te kopen. Gevolg: er hoeven minder machines gebouwd te worden en ik help de wereld en het milieu een beetje. MVO en duurzaamheid ten top.

Een ander mogelijk antwoord is: ik leer andere wegenbouwers kennen door mijn asfalteermachine uit te lenen. En da's altijd handig, want misschien dat ik die collega nog eens nodig heb. Delen is dus ook sociaal.

Kostenpost

Maar als ik heel eerlijk ben, is de stilstaande asfalteermachine een blok aan mijn been. Elke dag dat ik 'm niet gebruik, leg ik er geld op toe. De asfalteermachine is een kostenpost. Ondernemers hebben een hekel aan kostenposten. Door de asfalteermachine te delen met andere wegenbouwers, wordt hij een potentiële inkomstenbron. En ondernemers zijn dol op inkomstenbronnen.

Delen is dus duurzaam en sociaal. Maar de grote drijfveer achter delen van bedrijfsmiddelen is minder kosten door meer inkomsten. En zoals we allemaal weten: bewegingen zijn pas duurzaam als er geld aan te verdienen is. Dat klinkt liberaal, maar is volgens mij realiteit.

Anders denken

Ondernemers die aan de slag willen met delen, moeten dus beginnen met de vraag: welke geld verslindende bedrijfsmiddelen zijn te veranderen in inkomstenbronnen? 

Onlangs sprak ik het team achter Floow2. We kwamen tot de conclusie dat de term 'deeleconomie' je op het verkeerde been zet. Want niet delen is de kern, maar op een andere manier naar je ondernemingen en bezittingen kijken. Maar ja, de 'anders-denken-economie' is helemaal zo'n mond vol.

Auteur

Mario van Vliet