Aansprakelijkheidsverzekering

Schade vergoeden via AVB-verzekering

02 mei 2018 2 minuten

Als je opdrachten uitvoert voor anderen, ben je aansprakelijk voor eventuele schade die je hierbij veroorzaakt. Laat dit afdekken met een aansprakelijkheidsverzekering (AVB-verzekering).

Er zijn twee soorten aansprakelijkheidsverzekeringen:

BedrijfsaansprakelijkheidDit is een relatief goedkope standaardverzekering, die ongelukken dekt. Daarbij moet je denken aan een omgegooide kop koffie over je computer. Onder deze soort AVB-verzekering valt onder andere de wettelijke aansprakelijkheid onder. Het wettelijke slaat op wanneer je aansprakelijk bent, niet op een verplichting van de verzekering.

Ook werkgeversaansprakelijkheid of produktaansprakelijkheid (onder voorwaarden) valt onder deze soort van aansprakelijkheidsverzekering. De bedrijfsaansprakelijkheid denkt materiele schade aan personen, instellingen, goederen, enzovoort. De premie voor deze verzekering is alleszins redelijk en bedraagt op jaarbasis voor kleine ondernemers veelal een paar honderd euro. Niet op bezuinigen is hierbij ons advies.

Als tweede categorie is dat de beroepsaansprakelijkheid die immateriële schade dekt. Als voorbeeld: je maakt een computerprogramma waar een fout in zit. Als gevolg van deze fout loopt het logistieke systeem van je klant in de war waardoor het bedrijf niet kan leveren en een grote omzetstrop loopt. Deze gemiste omzet of gemiste winst is immateriële schade. Deze laatste verzekering is heel bedrijfsspecifiek en kan in sommige gevallen afhankelijk van het risicoprofiel best duur zijn. In sommige branches komt het voor dat opdrachtgevers zo'n verzekering als voorwaarde stellen.

TipJe kunt in bepaalde gevallen al op verschillende manieren de aansprakelijkheid beperken. Stel bijvoorbeeld in contracten algemene voorwaarden op. Als je in een contract de aansprakelijkheid goed regelt, sta je daardoor wettelijk sterker in je schoenen. De premie van de aansprakelijkheidsverzekering voor beroepen en bedrijven is onder andere afhankelijk van het soort beroep of bedrijf. De premie wordt berekend op basis van het jaarloon en/of de omzet.