Concrete tips bij bedrijfsovername

Neem de tijd bij bedrijfsovernames

Eerste hulp bij bij bedrijfsovername - Hero

Eerste hulp bij bedrijfsovername

Als je een bedrijf gaat overnemen, of jouw bedrijf wordt overgenomen, dan is dat een grote stap. Daar moet je je tijd voor nemen en alles goed voorbereiden. Om je daarbij te helpen geven we je wat concrete tips.

Tip 1: Win advies in bij een overnameadviseur

Een bedrijfsovername wordt vaak te snel afgehandeld. Achteraf blijkt dan jouw vraagprijs of de betaalde prijs sterk afweek van wat logisch en redelijk is. Dat is zonde, want door extra tijd te besteden aan de koop of verkoop van je bedrijf kun je een hoop ellende voorkomen. Kijk eerst of het maken van deze stap financieel haalbaar is. Het is aan te raden hiervoor een goede en gecertificeerde adviseur te raadplegen en in de arm te nemen. MKB Servicedesk kan je in contact brengen met overnamespecialisten.

Stel de Overnameadviseur aan. Samen met deze man/vrouw ga je volgende de stappen in het proces doen:

  • Fase 1: Waardering > Het waarderen van een onderneming kost een adviseur al snel twee dagen, inclusief rapportage. 

  • Fase 2: Het opstellen van de informatie bulletins, zowel een verkort anoniem profiel als het uitgebreide verkoopmemorandum.

  • Fase 3: Slecteren van potentiele Kopers, dit is vooral een taak van de Overnameadviseur

  • Fase 4: Onderhandelingen > Doorgaans vinden er drie onderhandelingsrondes plaats Laat dit altijd doen door de Overnamespecialist, maar beslis zelf.. 

  • Fase 5: Contractuele afhandeling > De adviseur kan de volledige contractuele afhandeling regelen. De contracten hoeven alleen nog voorgelegd te worden aan een notaris.

Tip 2: Wees voorzichtig bij overname binnen de familie

Het kan een goed gevoel zijn om te weten dat je bedrijf overgenomen wordt door een familielid, of om zelf een bedrijf over te nemen van een familielid. De nieuwe eigenaar is zo al bekend met het bedrijf en diens historie. Er zijn echter ook gevallen bekend waarbij een overname binnen de familie slecht wordt voorbereid omdat er wordt uitgegaan dat de nieuwe eigenaar het precies zo zal doen als de vorige. Met spanningen binnen de familie tot gevolg wanneer aan dit verwachtingspatroon niet wordt voldaan. Een overname binnen de familie heeft niet alleen een zakelijke kant, maar ook een persoonlijke en er zijn veel belanghebbende of betrokkenen. Dit brengt zowel voordelen als nadelen met zich mee. Meer over overname binnen de familie.

Zelf op zoek naar een bedrijf?

Bekijk onderstaande bedrijven. Deze staan sinds kort te koop. Reageer kosteloos op interessante profielen en kom direct in contact met de verkoper.

Tip 3: Onderhandel niet zelf

Wanneer je een bedrijf gaat kopen of verkopen is het aan te raden niet zelf te onderhandelen. Onderhandelen is een vak apart en het is dan ook het verstandigst dit door een expert te laten doen. Je kunt ook samen het spel beter spelen, want het is ook een spel om de beste prijs en condities eruit te halen. Bedenk wel dat je het maar één keer goed kunt doen en dat ook een koper zijn (slimme) adviseurs heeft om voor hem/haar de beste condities te krijgen.

Tip 4: Neem de tijd

Het verkoopklaar maken van een bedrijf kost soms veel tijd. Er moeten een hoop zaken worden geregeld op juridisch, financieel, administratief en organisatorisch gebied. Zorg dan ook dat alles goed geregeld is, dit behoedt je voor nare verrassingen achteraf. Ook het overnemen van een bedrijf moet goed worden voorbereid

Wat vind je van dit artikel?