Welk motortype past het beste bij jouw wagenpark?

Elektrisch, brandstof of allebei?

Welk motortype past het beste bij jouw wagenpark?

Bij het kiezen van je nieuwe auto of het uitbreiden van je wagenpark heb je de keuze tussen verschillende motortypes. In vijf stappen naar het motortype dat past bij jouw wagenpark.

Verschillende motortypes

Grofweg zijn er twee soorten motoren, met beide een aantal variaties: de elektrische motor en de verbrandingsmotor. De verbrandingsmotor rijdt op benzine, diesel, autogas (lpg) of een andere brandstof. Het marktaandeel van benzine is nog altijd bijna 80 procent. Maar de elektromotor is in opmars, het aantal (deels) elektrische auto’s steeg in 2019 naar 323.954 auto’s. Ter vergelijking, in 2012 reden er nog 72.820 elektrische wagens op de weg (BOVAG, 2019). Er zijn verschillende vormen van elektrisch rijden: 

  • volledig elektrisch (EV)

  • plug-in hybride, met stekker (PHEV)

  • hybride, zonder stekker (HEV)

  • op waterstof (FCEV)

Hoe kom je tot de perfecte keuze voor jouw bedrijf? 

Aantal kilometers 

Allereerst belangrijk: hoeveel kilometers gaan jij en je medewerkers rijden? Een elektrische auto is duurder in de aanschaf dan een auto met verbrandingsmotor, maar is per kilometer een stuk goedkoper om mee te rijden. Elektriciteit kost je namelijk veel minder dan brandstof. Ook is het onderhoud van een elektrische auto goedkoper. Rijd je vaak lange afstanden? Dan is een hybride of plug-in hybride wagenpark wat voor jou. De actieradius van een hybride model ligt tussen een auto met verbrandingsmotor en een volledig elektrische auto in. De prijs van een hybride is net wat hoger dan een auto met verbrandingsmotor.  

Duurzaamheid

Hoe milieubewust ben jij? Als je om duurzaamheid geeft of een groen imago nastreeft, is een verbrandingsmotor eigenlijk geen optie meer. De meest milieubewuste optie is volledig elektrisch. Dit is zelfs nog klimaatvriendelijker dan rijden op waterstof, aangezien er bij de bouw van de batterij en bij de aanmaak van de brandstof (waterstof) meer CO2 wordt uitgestoten. 

Laadpunten

Zijn er laadpunten in de buurt van jouw kantoor en de woningen van jou en je medewerkers? Thuis of op kantoor laad je namelijk het voordeligst, voor de normale stroomprijs (ongeveer € 0,23 per kWh). Onderweg kun je laden bij een van de duizend snelladers of ruim 50.000 openbare laadpalen. Bekijk de routes die jij en je medewerkers vaak rijden en onderzoek of hier voldoende laadpalen staan. Nederland heeft een relatief hoge laaddichtheid, dus de kans is groot dat jullie met al je ritten voldoende accu zullen hebben. 

Belasting: bpm, mrb en bijtelling

Bij de keuze voor een motortype is ook de belasting een factor. Je betaalt bij de aanschaf van je auto Belasting Personenauto’s en Motorfietsen (bpm). De hoogte hiervan is afhankelijk van de CO2-uitstoot van het model. Bij (deels) elektrisch rijden val je dus in een lagere tariefschijf dan als je wagens met een verbrandingsmotor aanschaft. Ook betaal je maandelijks motorrijtuigenbelasting (mrb). Je krijgt (tot 2025) met plug-in hybrides 50 procent korting op de mrb. Voor volledig elektrische auto’s ben je vrijgesteld van de mrb. Daarnaast is de bijtelling voor volledig elektrische wagens het laagst, namelijk 8 procent in plaats van 22 procent.

Wat vind je van dit artikel?