Dit betekent de val van het kabinet voor ondernemers

Wat gebeurt er na de val van Rutte IV en het vertrek van de premier?

binnenhof, den haag

Op vrijdag 7 juli werd duidelijk dat het kabinet Rutte IV is gevallen. Vandaag heeft premier Rutte zijn vertrek uit de politiek aangekondigd. Wat betekent het einde van het kabinet voor ondernemers? Veel is nog onduidelijk, maar VNO-NCW en MKB-Nederland spreken de wens uit dat belangrijke kwesties voor ondernemers geen verdere vertraging oplopen.

Demissionair kabinet: geen nieuw beleid

Nu Rutte IV gevallen is, is het kabinet demissionair tot er een nieuw kabinet gevormd is. Het gevolg daarvan is dat er alleen nog ‘eenvoudige’ lopende zaken worden afgehandeld. Controversiële en gevoelige dossiers mogen niet meer worden opgepakt en komen op het bordje van het volgende kabinet te liggen. De Tweede Kamer beslist welke dossiers dit zijn. Daarbij geldt dat de meerderheid bepaalt, maar ook de wens van een minderheid wordt in acht genomen. 

Kortom, het demissionaire kabinet behandelt alleen nog urgente zaken die niet op de lijst van controversiële onderwerpen staan en niet kunnen wachten op een nieuw kabinet.

Wanneer zijn de nieuwe verkiezingen?

De verkiezingen voor een nieuw kabinet kunnen op zijn vroegst half november worden gehouden, heeft de Kiesraad laten weten. De exacte datum is nog niet bekend. Eerst moet de datum bekend worden waarop de Tweede Kamer wordt ontbonden. Vervolgens moeten de verkiezingen binnen drie maanden worden uitgeschreven. Er gaat dus wel wat tijd overheen voordat we naar de stembus kunnen.

Wel een begroting met Prinsjesdag

Of het kabinet nu demissionair is of niet, op Prinsjesdag moet er een begroting voor het komende jaar gepresenteerd worden. Dat valt dit jaar op 20 september, nog voor de nieuwe verkiezingen dus. De begroting zal in 2023 minder over beleidsplannen gaan omdat het demissionaire kabinet alleen lopende zaken afhandelt en het hoognodige zal doen om de begroting rond te krijgen. 

‘Lichte’ Prinsjesdag

Na Prinsjesdag moet de begroting nog goedgekeurd worden door de Tweede en Eerste Kamer. Hoewel nog niet bekend is welke onderwerpen als controversieel worden aangemerkt, is de verwachting dat er grote vraagstukken in de ijskast belanden. Daarmee zal er op 20 september een ‘lichte’ Prinsjesdag zijn. Dat komt overigens vaker voor. Zo was hier ook in 2021 sprake van, toen de formatie na de verkiezingen  maandenlang muurvast zat. 

Lopende zaken voor ondernemers

Wat gaat er gebeuren met lopende zaken die van belang zijnvoor ondernemers? Een paar dossiers op een rij:

Klimaat en energie

VNO-NCW en MKB-Nederland spreken in een verklaring de wens uit dat de val van het kabinet geen vertraging veroorzaakt op het beleid ten aanzien van klimaat en energie. De Eerste Kamer moet bijvoorbeeld nog goedkeuring geven aan het Klimaatfonds, waarna de maatregelen uit het zogenaamde Voorjaarspakket nog door de Tweede Kamer moeten. De bestaande regelgeving voor energie en klimaat blijft natuurlijk gelden, maar bij vertraging op deze regelgeving kunnen de klimaatdoelen in gevaar komen.

Meer over duurzame energie en klimaatdoelen

Stikstof en bouw

Stikstof is al jaren onderwerp van discussie: bouwprojecten die stil kwamen te liggen, boeren die als piekbelasters werden aangewezen. Stikstof werd een hot topic en kreeg zelfs de stempel ‘crisis’. VNO-NCW en MKB-Nederland hopen dat het demissionaire kabinet deze stikstofcrisis niet doorschuift naar het volgende kabinet. Toch lijkt het onvermijdelijk dat het stikstofdossier weer stil komt te liggen, met alle onzekerheid voor boeren als gevolg.

Arbeidsmarkt

De Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) maakt zich zorgen over hervormingen op de arbeidsmarkt. Demissionair minister van Gennip presenteerde een pakket met maatregelen voor de arbeidsmarkt. Dit pakket wetsvoorstellen moest onder andere voor meer wendbaarheid voor ondernemers zorgen. Cristel van de Ven (VZN) hoopt dat er zo snel mogelijk een nieuw kabinet komt dat duidelijkheid schept voor ondernemers.

Zzp-wet en verplichte AOV

Voor de val van het kabinet komt de langverwachte zzp-wet waarschijnlijk ook op hold te staan. Deze wet moest duidelijkheid geven over ondernemerschap en schijn-zzp’ers. Ook de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers lijkt even op de lange baan geschoven te worden.

Belastinghervormingen

Het kabinet Rutte IV moest werk maken van de vermogensrendementsheffing, box 3. Deze klus was nog niet geklaard, en de kans is groot dat een nieuw wetsvoorstel vertraging oploopt.

Meer over vermogensbelasting

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe wet- en regelgeving voor ondernemers? Meld je aan voor onze nieuwsbrief voor ondernemers. Je ontvangt dan elke week een nieuwsbrief vol actualiteit, praktische tips en inspiratie!

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.