Op jonge leeftijd starten
Dit zijn de voor- en nadelen van jong ondernemen
Jong starten als ondernemer heeft zo z’n voor- en nadelen, blijkt uit de praktijk. We vroegen drie CEO’s van 30+ met meer dan 10 jaar ondernemingservaring naar hun ervaringen en kwamen tot de conclusie dat elke zonzijde ook een schaduwkant kent.
“Daar zat ik dan, op mijn studentenkamer van 12m2 en een schuin dak. Amper vaste lasten en zonder ervaring, dus vrij van denken in patronen en structuren,” analyseert Steven van den Tol, oprichter van OnderwijsHelden, Nationale Examentraining en Wilson - Persoonlijke groei voor ondernemers.
Even hard ploeteren
Tegelijkertijd ervoer hij dat gebrek aan een uitgestippeld pad soms ook als een last. “Je vraagt je toch steeds af of je het zo wel goed doet en hoe ze het bij ‘de grote bedrijven doen’. Tot je daar later eens een kijkje neemt en ziet dat ze daar net zo hard ploeteren als jij om bijvoorbeeld een goed werkend CRM-systeem te implementeren,” lacht hij.
Energie activeert
Anna Chojnacka, oprichter van o.a. de 1% Club, GoodUp en ScaleUp Impact, kan zich haar starterstijd nog herinneren als de dag van gisteren. Bruisend van de energie en meeliftend op het voordeel dat ze een van de weinige vrouwelijke ondernemers was. “Energie wordt beloond,” benadrukt Anna. “Iedereen wordt blij van energie, dus als je dat uitstraalt, dan heb je al veel gewonnen."
Alleen maar mogelijkheden
"Je denkt misschien dat alle jongeren zo energiek zijn, maar ik heb weleens college gegeven aan studenten ondernemerschap en zelfs daar zaten figuren tussen zonder enige drive. Juist die energieke types gaan het wel redden,” zegt ze lachend. “Ik zelf zag bijvoorbeeld alleen maar mogelijkheden. Waar ik nu mezelf weleens hoor zeggen ‘weet je hoeveel geld dat kost?’, riep ik toen alleen maar ‘weet je hoe cool dat is!’. De belangrijkste les die Anna heeft geleerd is dat het heel waardevol is om meerdere generaties in één bedrijf te hebben werken. “Je kunt dan optimaal profiteren van nieuwe inzichten én ervaring en op basis daarvan doordachte beslissingen nemen.
Studenten hebben streepje voor
Rob van Nuenen, CEO van Channable, trekt af en toe nog steeds de jas aan van pas afgestudeerde student. “Bedrijven snakken naar een frisse wind en nieuwe kennis, dus als je hebt gestudeerd en aangeeft dat je hen wilt helpen verbeteren, zit je algauw met een bak koffie aan tafel.”
Nieuwe situaties
Het bedrijf, dat Rob met twee oud-studievrienden zes jaar geleden oprichtte, gaat nog steeds sky high. “We nemen elke maand vijf nieuwe werknemers aan en er staan nog zeventien vacatures open.” Die razendsnelle groei zorgt ervoor dat hij in rap tempo in een nieuwe bedrijfssituatie is gekomen. “Doordat ik nooit in een corporate omgeving heb gewerkt, heb ik geen voorbeeld gehad hoe met bepaalde zaken om te gaan. Dat vergt dus veel uitzoekwerk en af en toe loop je tegen een muur of lamp,” lacht hij. “Maar als jonge starter boeit je dat niet zoveel, je praat alles makkelijker goed.”
Sterke kanten
Er wordt nogal wat van je verwacht als ondernemer. Je moet processen managen, met mensen omgaan, kansen zien en benutten en een visie hebben. “Hoe vaak ik niet gehoord heb ‘ja maar jij kan dat, Steven, want jij bent ondernemer’. Onzin! Die vaardigheden zitten bijna nooit allemaal in één persoon. Al doende leer je waar jij sterk in bent en welke taken je beter kunt uitbesteden. Ook leer je gaandeweg de juiste vocabulaire om zaken beter of sneller te duiden."
Zelf bepalen
Nu hoor ik starters weleens zeggen dat ze ‘geen echte ondernemer zijn’, omdat ze zich vergelijken met de Elon Musks van deze wereld. Het kost tijd en ervaring om te leren dat je zelf mag bepalen hoe het ondernemerschap er voor jou uitziet.” Met zijn huidige bedrijf biedt Steven ondernemers coaching, training en reflectiemomenten om te kunnen groeien. “Een gebrek aan script is fijn, zolang je mensen om je heen hebt die je kunnen voorzien van goedbedoeld advies of pasklare antwoorden. Met Wilson faciliteren we dat netwerk.”
Voordelen versus nadelen jong starten
We zetten de voor- en nadelen van jong ondernemen even voor je op een rij. De voordelen:
Als jongere heb je nog weinig vaste lasten, waardoor je flexibeler bent in het nemen van (financiële) risico’s. Heb je eenmaal een gezin, hypotheek en bepaalde status opgebouwd, dan is het lastiger om die structuur te doorbreken.
Een jonge starter heeft minder verplichtingen en dus meer tijd om in zijn of haar onderneming te steken.
Jonge mensen durven over het algemeen meer fouten te maken (of kunnen die beter goed praten voor zichzelf). Een bedrijf starten onder de 18 is dus geen slecht idee.
Als je jong bent, bruis je van de energie. Eenmaal ouder, ben je sneller ‘op’. Een minimale leeftijd om een eigen bedrijf te beginnen is er niet. Laat je vooral niet tegenhouden om te starten!
Als jongere heb je een een flinke gunfactor, puppy’s zijn ook altijd schattiger dan honden. Ben je vrouw? Dan scoor je extra punten! Daar kun je mooi van profiteren.
Als pas afgestudeerde word je gezien als geloofwaardige innovator. Heb je al jaren bij hetzelfde bedrijf gewerkt, dan is je kennis alweer achterhaald.
Een jonge starter is lekker naïef, wat als voordeel heeft dat hij of zij heel anders tegen problemen kan aankijken en innovatieve oplossingen kan bedenken.
Start je jong, dan leer je sneller meer levenslessen en kun je uiteindelijk verder komen in het leven. Bij de KvK inschrijven op jonge leeftijd kan dus zo z’n voordeel hebben.
Er zijn veel prijzen en incubatorprogramma's voor jonge ondernemers. Die kunnen je een steuntje in de rug bieden, maar ook afleiden van je business.
Als je ouder wordt, kun je de drive verliezen om het verschil te willen maken en om het perfect te doen. Ook ben je niet meer automatisch op de hoogte van alles en kost het meer tijd en moeite om nieuwe dingen aan te leren. Als jongere gaan heel veel dingen bijna vanzelf, zoals het gebruik van sociale media.
Voor het bereiken van jouw leeftijdsgenoten ben je als jonge ondernemer heel waardevol; jij kent de kanalen en de tone of voice veel beter dan de vorige generatie marketeers.
Mogelijke nadelen:
Als ondernemer draag je vaak veel verantwoordelijkheid en heb je te maken met veel onzekerheid, dat kan best pittig zijn voor een jonge starter.
Prijzen stellen als jonge starter is lastig, want hoe ervaren ben je? Als je al wat jaren hebt meegedraaid in dienstverband, dan weet je beter welke tarieven er worden gehanteerd en heb je aantoonbare ervaring in het werkveld.
Jonge ondernemers zijn naïever, nadeel daarvan is dat de ondernemer de gevolgen minder goed kan overzien, waardoor een goed idee met een gebrek aan kennis of middelen een snelle dood kan sterven.
Er bestaat een kans dat je je studie niet afmaakt als je jong start met ondernemen. Mocht je later toch in dienstverband willen, dan kan dat problemen opleveren. Gelukkig snakken veel bedrijven naar werknemers met ondernemersgeest. Ben je een echte ondernemer, dan ben je algauw ongeschikt voor de arbeidsmarkt, want veel te eigenwijs om je werk volgens bepaalde structuren te doen.
Als jongere ben je geneigd om nog overal achteraan te rennen, met meer levenservaring kun je makkelijker prioriteiten stellen.
Als werknemer zijn de paden voor je uitgestippeld en is je ontwikkeling in bepaalde mate voor je geregeld. Als ondernemer moet je zelf op zoek naar je milestones en een coach die kan ondersteunen. Dat kost geld, maar investeren in jezelf levert in the end het meeste op.