TVL: alles over de Tegemoetkoming Vaste Lasten

TVL Q2 vanaf 25 juni 2021 aan te vragen; TVL ook open in Q3

29 juni 2020 24 juni 2021

Zoals de naam zegt is de TVL bedoeld om als ondernemer je vaste lasten te kunnen blijven betalen. Hoe zit de regeling in elkaar en hoe vraag je die aan?

Word lid van MKB Servicedesk

TVL verlengd tot Q3 2021

In mei kondigde het demissionair kabinet aan dat de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten wordt verlengd tot en met september 2021. De verwachting is dat in Q4 geen regelingen meer nodig zijn, aangezien de maatregelen versoepeld zijn. Door onder andere het vaccinatieprogramma is het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en patiënten op de IC al langere tijd aan het dalen.

Hoe werkt de TVL?

De Tegemoetkoming Vaste Lasten is bedoeld voor bedrijven en zelfstandigen die in zwaar weer zijn gekomen door corona of door maatregelen van de overheid. Met de tegemoetkoming kunnen vaste lasten, zoals huur en verzekeringen, betaald worden.

De maximale hoogte van de tegemoetkoming is 100% van de vaste lasten bij TVL Q2 en Q3. Dit was bij TVL Q1 nog 85%. Het bedrag hangt af van drie factoren: 

 1. De hoogte van je omzetverlies (minimaal 30%)

 2. De hoogte van je vaste lasten (vastgesteld percentage in jouw branche)

 3. De juiste SBI-code (check de RVO Adviestool)

De tegemoetkoming is belastingvrij, minimaal € 1.500 en maximaal € 550.000 (€ 600.000 voor niet-mkb bedrijven). De TVL wordt als volgt berekend: normale omzet x omzetverlies in % x aandeel vaste lasten in % x 100%.

Er is extra steun voor specifieke sectoren: de detailhandel, evenementensector, reissector en de land- en tuinbouw kunnen aanspraak maken op een opslag van de TVL.

De voorwaarden van TVL Q2 & Q3

Je bedrijf komt in aanmerking als je aan onderstaande voorwaarden voldoet. 

 • Je bedrijf moet voor 30 juni 2020 zijn ingeschreven bij de KvK (niet met terugwerkende kracht zijn ingeschreven of SBI-code aangepast)

 • Je hoofdactiviteit of nevenactiviteiten vallen niet in de uitgesloten SBI-codelijst.

 • Je omzetverlies door corona is minimaal 30% in de maanden april t/m juni (Q2) of juli t/m september (Q3). Voor omzet geldt: alle inkomsten zonder de ontvangen btw, voor aftrek van kosten en vaste lasten. Je mag kiezen uit 2 referentieperiodes: die van 2019 of 2020. Als je 2020 kiest, mag je uitgekeerde coronasubsidies in die periode niet meerekenen als omzet.

 • De hoogte van de vaste lasten minimaal € 1.500 in dezelfde periode. Onder vaste lasten wordt een gemiddeld percentage genomen dat gebruikelijk is in jouw branche (dus niet de werkelijke vaste lasten). In de RVO Adviestool vind je het percentage uit jouw branche.

 • Je hebt een derden- of accountantsverklaring nodig als je recht hebt op een subsidie van € 25.000 of meer.

 • Je hebt (na deze tegemoetkoming) niet meer dan € 1.800.000 (bruto) aan overheidssteun ontvangen. 

 • Je bedrijf stond per 31 december 2019 niet bekend als "onderneming in moeilijkheden", en mag daarna niet failliet zijn gegaan.

 • Je bedrijf is gevestigd in Nederland en met minstens één vestiging buiten je woonadres. Hier zijn wel een aantal uitzonderingen op. 

Bekijk de voorwaarden (gelden ook voor Q3) en eventuele uitzonderingen goed voor je de aanvraag doet. 

De TVL Q2 aanvragen: vanaf 25 juni 

Je kunt de tegemoetkoming voor de maanden april t/m juni aanvragen vanaf 25 juni 2021 via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland op rvo.nl/tvl. De opening van TVL Q3 is nog niet bekend.

Voor de aanvraag heb je eHerkenning niveau 3 (eH3) of DigiD nodig. Houd ook je KvK-nummer, bankrekening en btw-aangiften (als je omzetbelasting betaalt) of jaarrekening (als je geen omzetbelasting betaalt) bij de hand. Je hoort binnen 8 weken of de aanvraag wordt goedgekeurd. Binnen 5 werkdagen ontvang je dan het voorschot.

TVL vervanger van de TOGS

De TOGS (eenmalige tegemoetkoming van € 4.000 voor getroffen sectoren) was voor sommige ondernemers een groot bedrag, maar voor veel bedrijven niet genoeg om hun vaste lasten te dekken. Dat is één van de redenen waarom de TVL in het leven is geroepen.

Auteur

Evelien Mulder

Als content marketeer help ik onze partners met het bereiken van onze doelgroep: ondernemers. Eigenlijk creëer ik een win-win-win-situatie: wij bieden de ondernemer gratis relevante content, zoals een kennisartikel, whitepaper of bedrijfsscan. Deze content wordt gesponsord door een partner, die hiermee ondernemers bereikt. De derde win? Ik draag bij aan onze missie: Verhalen maken die verbinden. Ik ben begonnen bij MKBSD als ondernemerssupporter, ik ondersteunde ondernemers via onze verschillende platformen. Door deze ervaring weet ik precies welke uitdagingen, problemen en kansen ondernemers in hun dagelijks ondernemersleven tegenkomen. Sinds 2017 werk ik bij MKBSD & content marketing bureau Agency No9 als content marketeer.