TVL: alles over de Tegemoetkoming Vaste Lasten

TVL gestopt per 1 oktober 2021

29 juni 2020 01 oktober 2021

Ondernemers konden de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) aanvragen in 2020 en 2021. Wat was de TVL en wat waren de voorwaarden?

Word lid van MKB Servicedesk

Per 1 oktober 2021 is de hieronder genoemde steunmaatregel vervallen. Het loket voor TVL Q3 sluit op 26 oktober 2021 om 17.00 uur

Hoe werkt de TVL?

De Tegemoetkoming Vaste Lasten is bedoeld voor bedrijven en zelfstandigen die door de coronacrisis of door maatregelen van de overheid in zwaar weer zijn gekomen. Met de TVL kunnen de vaste lasten van je onderneming, zoals huur en verzekeringen, doorbetaald worden. De TVL in vogelvlucht:

 • Bij 100% omzetverlies krijg je 100% van de berekende vaste lasten als tegemoetkoming (subsidiebedrag).

 • De minimale tegemoetkoming is € 1.500,- per kwartaal.

 • De maximale tegemoetkoming is € 550.000,- voor mkb-bedrijven; voor grote ondernemingen geldt een maximum van € 600.000,-.

 • Er is een opslag van 21% voor land- en tuinbouwbedrijven bovenop de TVL, met een maximum van € 225.000,- over de hele coronatijd (voor speciale kosten om planten en dieren in leven te houden).

 • TVL telt vanaf oktober 2020 niet meer mee als omzet voor de NOW.

Voorwaarden TVL Q3

De voorwaarden voor TVL Q3 zijn hetzelfde als voor TVL Q2. Je bedrijf komt in aanmerking als je aan onderstaande voorwaarden voldoet. De belangrijkste drie zijn:

 • Je bedrijf is ingeschreven bij de KvK, heeft een SBI-code en minimaal één vestiging in Nederland (niet het huisadres). Hierop gelden een paar uitzonderingen (bijvoorbeeld goederenvervoer, markthandel, kermisattracties en taxichauffeurs).

 • Je omzetverlies door corona is minimaal 30% in de maanden juli t/m september (Q3) in vergelijking met Q3 van 2019 of Q3 van 2020.

 • De hoogte van de berekende vaste lasten is minimaal € 1.500 in het kwartaal. Onder vaste lasten wordt een gemiddeld percentage genomen dat gebruikelijk is in jouw branche (dus niet de werkelijke vaste lasten). In de RVO Adviestool vind je het percentage uit jouw branche.

Andere voorwaarden en bepalingen die gelden voor de TVL in het derde kwartaal van 2021:

 • Je bedrijf moet voor 30 juni 2020 zijn ingeschreven bij de KvK (niet met terugwerkende kracht zijn ingeschreven of SBI-code aangepast).

 • Je onderneming heeft de juiste SBI-code (check de RVO Adviestool).

 • Je mag kiezen uit 2 referentieperiodes: die van 2019 of 2020. Als je 2020 kiest, mag je uitgekeerde coronasubsidies in die periode niet meerekenen als omzet.

 • Je hebt een derden- of accountantsverklaring nodig als je recht hebt op een subsidie van € 25.000 of meer.

 • Je hebt (na deze tegemoetkoming) niet meer dan € 1.800.000 (bruto) aan overheidssteun ontvangen. 

 • Je bedrijf stond per 31 december 2019 niet bekend als "onderneming in moeilijkheden", en mag daarna niet failliet zijn gegaan.

 • Je bedrijf is gevestigd in Nederland en met minstens één vestiging buiten je woonadres. Hier zijn wel een aantal uitzonderingen op. 

Bekijk de uitgebreide voorwaarden en eventuele uitzonderingen goed voordat je de aanvraag doet.

TVL berekenen

Wil je alvast berekenen hoe hoog jouw tegemoetkoming zal zijn? Bereken dan je TVL met de volgende formule:

normale omzet x omzetverlies in % x aandeel vaste lasten in % x 100%

Op de site van het RVO vind je meer informatie en uitleg over begrippen en de berekening van de TVL.

De TVL Q3 aanvragen

Zoals gezegd kun je de tegemoetkoming voor de maanden juli t/m september aanvragen vanaf 31 augustus 2021 om 8.00 uur. Het loket sluit op 26 oktober 2021 om 17.00 uur. Je kunt je aanvraag indienen via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland op rvo.nl/tvl

Voor de aanvraag heb je eHerkenning niveau 3 (eH3) of DigiD nodig. Houd ook je KvK-nummer, bankrekening en btw-aangiften (als je omzetbelasting betaalt) of jaarrekening (als je geen omzetbelasting betaalt) bij de hand. Je hoort binnen 8 weken of de aanvraag wordt goedgekeurd. Binnen 5 werkdagen ontvang je dan het voorschot.

TVL vervanger van de TOGS

De TOGS (eenmalige tegemoetkoming van € 4.000 voor getroffen sectoren) was voor sommige ondernemers een groot bedrag, maar voor veel bedrijven niet genoeg om hun vaste lasten te dekken. Dat is één van de redenen waarom de TVL in het leven is geroepen.

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.