Gouwe ouwe content marketing

Column Zuleikha Meijen | Zulutions

18 april 2018

Komt de term “content marketing” jou bekend voor? Wist jij ook dat het geen online marketing hype maar een trend is? Het is niets nieuws onder de zon.

Onbeperkt persoonlijk advies

Something old, something new – Something borrowed, something blue

Content marketing strategieën worden al eeuwen ingezet maar WIJ (Wie zijn wij? … Kom ik zo op terug) geven het beestje telkens een ander naampje (brand publishing, storytelling, owned media, inbound marketing en ga zo maar door). Niet schrikken, maar er zijn zelfs grottekeningen gevonden waarvan wetenschappers zeggen dat het de eerste vorm van content marketing is! Dus als je een gat in de markt denkt te hebben ontdekt, think again.

Storytelling is één van de oudste termen (Google bijvoorbeeld history storytelling) binnen marketing. Gek genoeg zie ik dat iedereen tegenwoordig storyteller is of wordt. Goed, nu overdrijf ik. Niet iedereen, maar je kunt er in ieder geval niet omheen. Zijn wij straks allemaal storytellers? Het aantal storytellers neemt in ieder geval snel toe dus misschien wel :)

Oops, we did it again

Wij (nu kom ik er dus op terug) online marketeers maken het jou ook niet gemakkelijk. De vaktermen komen immers uit onze hoek. Let wel, de Engelstalige hoek (vandaar ook mijn gebruik van o.a. Engelse tussenkoppen maar dat even terzijde). Eigenlijk wordt het wiel weer uitgevonden en een aantal jaar erna doen wij het gezellig nog een keer maar dan onder een andere naam. Zo houden wij ons vak spannend, denk ik. Zou dat de reden zijn? Of is de rek er na een aantal jaar uit en is het uit noodzaak? Is er ook voor marketing af en toe wat rebranding nodig?

Schrap content marketing

Neehee, zo bedoel ik het ook weer niet. Content marketing is niet uit de mode of achterhaald. Je loopt niet achter. Hecht alleen niet te veel waarde aan de termen die momenteel populair zijn. De gedachte achter content marketing is prima. Natuurlijk moet je kritisch en doordacht passende inhoud online plaatsen. Het gaat niet om willekeurige content, maar de juiste content. Een goede online marketingstrategie is daarom van essentieel belang voor een onderneming. Ook als wij over 20 jaar andere termen hanteren, zal dit het geval zijn.

Wat denk jij

Zolang de theorie werkt, maakt het mij niet uit welke termen wij eraan koppelen. Ik vind het echter wel leuk om te mijmeren over de toekomst. Welke term gebruiken wij over 20 jaar? Stel dat de rek eruit gaat en dat wij om die reden een ‘nieuwe’ term lanceren. Leeft brand publishing, owned media, inbound marketing weer op? What’s next?

Auteur

Zuleikha Meijen