Wat heb ik nodig om een webinar te organiseren?

PC, camera, microfoon, software, goede internetverbinding

Als je een webinar gaat organiseren heb je een aantal dingen nodig. Lees wat, hoe je er precies aan komt en waar je op moet letten.

Hardware

Om een webinar te organiseren heb je mogelijk een goede computer of harddrive nodig om de techniek en software te ondersteunen. Je gasten kunnen het webinar vanachter ieder apparaat volgen waarop een internetbrowser draait. Ook wordt er door sommige aanbieders van webinars de mogelijkheid geboden om via een speciale app of koppeling het webinar te volgen op mobiele apparaten en tablets.

Microfoon + camera

In de meeste laptops zit tegenwoordig een ingebouwde webcam en microfoon. Hiermee kun je al een webinar houden, vaak in een aanvaardbare resolutie en met redelijk geluid. Wanneer je extra goed voor de dag wilt komen kun je ook een externe microfoon en een desktop camera aanschaffen. Hiervan zijn ook widescreen en HD varianten beschikbaar. Het ligt allemaal aan je eigen wensen en behoeften. Je kunt zelfs een bedrijf inschakelen om met professionele camera’s het volledige webinar te regisseren.

Software of clouddienst

Op het gebied van webinars zijn er steeds meer bedrijven die deze dienst aanbieden. Sommige webinars worden volledig op afstand, vanuit de cloud gerund. Voor andere webinar-diensten moet je eerst een programmaatje downloaden.

Enkele bekende aanbieders van webinars en e-learnings in Nederland zijn:

- GoToWebinar

- WebinarGeek

- Company Webcast

- Online Seminar.nl

- Zoom

De tools om het webinar te houden zijn vaak eenvoudig in gebruik. Op de websites van de aanbieders wordt meestal uitgebreid beschreven hoe het werkt en bij sommige pakketten is het ook mogelijk dit eerst (vrijblijvend) voor een periode te testen.

Goede verbinding

Heel belangrijk om van deze internettoepassing gebruik te kunnen maken is een stabiele en snelle internetverbinding. Je wilt natuurlijk niet dat je klanten en personeel worstelen met een haperend webinar. Glasvezel en kabelverbindingen zijn hiervoor het meest betrouwbaar.

Wat vind je van dit artikel?

Raphael Klees

Auteur

Raphael Klees

Elke week probeer ik ondernemers in Nederland te inspireren en vooruit te helpen. Dat doe ik als redacteur en hoofdredacteur van verschillende zakelijke websites. Mijn doel is de informatie voor bedrijven zo helder en duidelijk mogelijk te maken. Daardoor kunnen ondernemers zich snel weer richten op hun bedrijfsvoering.