Kantoorruimte huren?

Onderhandel met dit stappenplan over de voorwaarden

28 mei 2018

Ben jij van plan kantoorruimte te huren? Over vele aspecten in een huurcontract is te onderhandelen. Doorloop de 5 stappen van SKEPP, uitgewerkt in dit blog. Zo zul je de onderhandeling over het huurcontract succesvol afronden.

1 – Denk na over het aantal vierkante meters aan kantoorruimte dat je nodig hebt

Je begint met te berekenen hoeveel vierkante meter kantoorruimte jij nodig hebt. Dit kun je doen op basis van bruto vloeroppervlak (BVO), netto vloeroppervlak (NVO) en verhuurbaar vloeroppervlak (VVO). Misschien zijn dit wat lastige vastgoedtermen waar je nog niet van hebt gehoord. Maar het zijn wel goede aanknopingspunten om tot een juiste berekening van de benodigde hoeveelheid vierkante meters kantoorruimte te komen. Volgens de NEN2580, de norm voor het bepalen van de oppervlakte en inhoud van een gebouw, zit het zo:

BVO | De vloeroppervlakte van de ruimte is gemeten op vloerniveau, langs de buitenomtrek van de scheidingen;

NVO | De oppervlakte van de kantoorruimte is gemeten op vloerniveau, tussen de begrenzende opgaande scheidingsconstructies van afzonderlijke ruimten;

VVO | De verhuurbare oppervlakte van een kantoorruimte is gemeten op vloerniveau, tussen de opgaande scheidingsconstructies, waarbij een aantal onderdelen van het gebouw niet als verhuurbaar oppervlak aangemerkt mogen worden. Denk aan technische ruimtes, de lift en/of het trappenhuis.

Voornamelijk bij de VVO is het belangrijk te kijken naar de verrekening van algemene en/of gedeelde ruimtes, zoals een sociaal hart en een entree.

2 – Bepaal de termijn van het huurcontract

De trend is om kantoorruimte flexibel te huren. Eerder gingen partijen vaak uit van een minimale looptijd van 5 jaar. Er valt op dit gebied veel te winnen. Tegenwoordig huur je een werkplek al vanaf 1 maand.

Met name voor snel groeiende organisaties is flexibel huren  aantrekkelijk. Zulke bedrijven nemen vaak nieuw talent aan en dan is kantoorruimte geen beperkende factor. Snel schakelen is mogelijk, uitbreiden is makkelijker.

3 – Maak gebruik van de onderhandelingsvrijheid

Veel mensen denken dat de huurprijs van kantoorruimte een vast gegeven is. Niets is minder waar. Onderhandelen is altijd mogelijk. Met name bij het huren van een groter oppervlak sta jij sterk. Haal er voordeel uit!

In sommige gevallen wordt over de gehuurde kantoorruimte geen belasting gerekend. Het kan voordeliger zijn met de verhuurder af te spreken dat je btw-belast gaat huren.

4 – Hou in de gaten of het om een all-in huurprijs gaat, dus inclusief servicekosten

In de meeste gevallen is er bij een kantoorconcept sprake van een all-in huurprijs. Toch zijn de servicekosten niet in alle gevallen inbegrepen. Die kunnen hoog uitvallen, let hier dus op. Zijn de servicekosten hoog? Ga hier dan over in gesprek met de verhuurder en kijk wat de mogelijkheden zijn.

5 – Ga voor een zo hoog mogelijke huurkorting

Bij een verhuurder zijn verschillende kortingen te bedingen. Probeer er tijdens het onderhandelen een huurkorting uit te halen. Mocht dit niet lukken, dan zijn andere besparingsopties mogelijk voor onderhandeling. Denk aan het starten van het huurcontract met een huurvrije periode. Ook is een ingroeihuur een optie: de huurprijs wordt iedere maand een stukje hoger. Kijk daarom goed naar wat er mogelijk is in overleg met de verhuurder. Of je nu een kantoor in Amsterdam huurt of in welke willekeurige stad van Nederland ook.

En nu!

Nu jij deze stappen hebt doorlopen en hebt bepaald hoe je de onderhandelingen ingaat, zul jij de die hoogstwaarschijnlijk met succes doorstaan. Heb je na het lezen van dit artikel toch nog aanvullende vragen? Neem dan contact op met de vastgoedconsultants van SKEPP. Zij staan altijd voor jou klaar om alle vragen te beantwoorden over de onderhandelingen van de huurvoorwaarden en alle andere vragen betreffende het huren van kantoorruimte in Utrecht, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam of pak ’m beet Zoetermeer of Rijswijk.