Ziekteverzuim voorkomen met de juiste kantoorinrichting

22 augustus 2018

Wist je dat een juiste kantoorinrichting de productiviteit verhoogt en het ziekteverzuim van jouw werknemers verlaagt? Want elke organisatie wil zo min mogelijk ziekteverzuim. Met een gezonde werkomgeving krijg jij dit voor elkaar. Daarom kun je het ziekteverzuim van jouw personeel verlagen met de volgende kleine ingrepen in jouw inrichting.

1. Zorg voor voldoende groen in de kantoorruimte

Kantoorplanten zijn goed voor de productiviteit en gezondheid van de werknemers, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Exeter. Planten zorgen namelijk voor voldoende zuurstof in de kantoorruimte en nemen stof en vervuilende stoffen juist weer op. Door de inzet van kantoorplanten verbetert de luchtkwaliteit op kantoor, neemt het stressniveau af én zorgt het voor een betere concentratie bij jouw personeel. Haal daarom genoeg groen (minimaal één plant) naar binnen voor een gezondere werkomgeving. Zo creëer jij een prettige werkomgeving voor jouw werknemers.

2. Realiseer aparte werkruimtes in het pand

Afgeleid worden door een telefoontje of door kletsende collega’s, iedereen kent het. Alle afleidende geluiden hebben een negatieve invloed op de productiviteit van werknemers, want deze neemt hierdoor met maar liefst 66% af! Zorg daarom voor voldoende flexibiliteit voor jouw werknemers door bijvoorbeeld verschillende werkplekken te creëren. Zo krijgen zij de kans om zich helemaal te focussen op hun werk in een ruimte waar ze zich even terug kunnen trekken en ongestoord te kunnen werken. Denk daarnaast ook aan vergaderruimtes, concentratie (flex)werkplekken, belruimtes en aparte lounges om informeel te brainstormen. Jouw werknemer kan zo ‘door de kantoorruimte bewegen’ en is in elke behoefte voorzien met deze flexibele kantoorinrichting.

3. Voeg kleur toe in de kantoorinrichting

Het kleurgebruik in de kantoorinrichting is van invloed op de productiviteit en gemoedstoestand van de kantoorgebruiker. Zo is wit de meest gekozen ‘kleur’, die zorgt voor een open en licht kantoor. Maar andere kleuren hebben weer een ander effect. Zo zorgt groen of blauw voor een betere concentratie en rood voor gedrevenheid. De kleur geel straalt weer optimisme uit en zorgt voor een energiek gevoel. Kies de juiste kleur die past bij jouw bedrijfsidentiteit en huisstijl.

4. Plaats verschillende soorten kantoormeubilair in de ruimte

Werknemers moeten regelmatig van zithouding veranderen, dat voorkomt onder andere nek- en rugklachten. Zorg daarom voor genoeg alternatieven naast de ergonomische bureaustoel. Denk hierbij aan een loungebank, zitzak of hangstoel in de kantoorinrichting. Zo voorkom je dat het personeel de hele dag in dezelfde houding zit.

5. Ga voor de juiste kantoorverlichting

Een belangrijk element in de kantoorinrichting is toch wel de verlichting. Zo is natuurlijk daglicht erg goed voor het zicht en de stemming van werknemers. Wie wil er namelijk in te donkere ruimtes werken? Je kunt bijvoorbeeld ook gebruik maken van glazen wanden in de kantoorinrichting voor extra licht in de kantoorruimtes en een gevoel van openheid. Vergeet ook de lampen niet. Zo is wit licht een goed alternatief op daglicht en is dimlicht handig in te stellen naar de wensen van de werknemers.

Verlaag nu zelf het ziekteverzuim van jouw werknemers met de juiste kantoorinrichting

Met een aantal ingrepen in de kantoorinrichting verlaag jij het ziekteverzuim en verhoog jij de productiviteit van je personeel. Richt daarom jouw kantoorruimte in Amsterdam of een andere locatie in Nederland in aan de hand van de tips van SKEPP, want SKEPP is thuis op kantoor. Heb jij al een kantoorruimte gevonden maar kun je wel wat hulp gebruiken bij de inrichting hiervan? Realiseer dan een flexibele kantoorinrichting voor een gezonde werkomgeving voor jouw personeel en bekijk Officeplanner.