Rondleiding door jouw potentiële kantoorruimte gepland? Stel deze vragen!

06 november 2018

Je hebt interesse in een kantoorruimte die je misschien wel wilt huren. Je hebt een rondleiding gepland om te kijken of het voldoet aan jouw wensen. Dit is hét moment om te checken wat het kantoor te bieden heeft. Het is belangrijk dat je zoveel mogelijk vraagt want dat kan later, tijdens de onderhandeling, weer van pas komen. Waar moet je aan denken? SKEPP heeft 6 meest gestelde vragen tijdens een kantoor rondleiding voor jou op een rijtje gezet.

1: Welke voorzieningen kan ik verwachten?

Wanneer je van plan bent een kantoorruimte te huren is het belangrijk om te weten welke voorzieningen de verhuurder bij het kantoorpand biedt. Vraag hiervoor altijd een offerte aan zodat je zwart op wit hebt welke voorzieningen allemaal bij de huurprijs zijn inbegrepen en welke niet. Extra voorzieningen zijn bijvoorbeeld: gratis parkeerruimte, aanwezige vergaderruimten en een bemande receptie. Houd er wel rekening mee dat hoe meer faciliteiten het kantoorpand heeft, hoe hoger de kosten zullen zijn.

Meestal is de huurprijs gekoppeld aan het VVO (verhuurbaar vloeroppervlak). Hier wordt mee bedoeld dat er niet alleen gekeken wordt naar de daadwerkelijke gebruiksruimte, maar ook de gemeenschappelijke ruimtes zoals de welkomsthal en de pantry enz. worden mee gerekend. Bij het NVO (netto vloeroppervlak), wordt alleen de daadwerkelijke gebruiksruimte bedoeld. Vraag dus na of de prijs VVO of NVO is!

2: Is er een prijsverschil tussen verschillende kantoorruimtes?

Als er meerdere kantoorruimtes beschikbaar zijn in het kantoorpand, dan zal de verhuurder jou ook verschillende kantoren laten zien. Deze kantoorruimtes kunnen verschillen in prijs, vraag daarom altijd naar de prijs tussen de getoonde ruimtes. Zo voorkom je verwarring. Vraag ook of gas/water/licht/internet maandelijks inbegrepen is, dit kan per verhuurder verschillen.

3: Wat is de minimale huurtermijn en opzegtermijn?

Hoe korter de huurtermijn, hoe hoger de maandelijkse huurprijs zal zijn. Een langere huurtermijn zal wel zorgen voor minder flexibiliteit. Het is belangrijk om te vragen naar de minimale huurtermijn om zo ook rekening te houden met de groeiambities van jouw bedrijf.

De opzegtermijn is afhankelijk van hoe lang jouw huurtermijn is die je aangaat met de verhuurder. Een opzegtermijn voor een kortere huurtermijn is vaak flexibeler dan een langere huurtermijn, vraag het voor de zekerheid altijd na!

4: Vanaf wanneer is de kantoorruimte al leeg?

Handig om te vragen tijdens de rondleiding is hoe lang een kantoorruimte al leeg staat. Zo kom je erachter of het een gewild kantoorruimte is of niet, dit kan van pas komen tijdens de onderhandeling, zoals de eerste maand huurvrij. Wil je meer weten over hoe je op een kantoorruimte kunt besparen, lees de whitepaper.

5: Zijn er nog meer geïnteresseerde huurkandidaten?

Je zult nooit weten of de verhuurder een eerlijk antwoord op deze vraag zal geven. Toch kun je het altijd vragen want het is wel interessant om te weten of je concurrentie hebt. Vraag dan naar hoeveel bezoekers er zijn geweest en of er al mogelijke onderhandelingen plaats hebben gevonden.

6: Kan ik meubels overnemen?

Een kantoorruimte huur je in principe zonder meubels. Maar soms wil de verkoper graag bepaalde dingen achterlaten of wie weet heb jij wel ergens je oog op laten vallen. Wil je roerende zaken overnemen, zorg dan dat je daar goede afspraken over maakt. Wil je zo min mogelijk tijd besteden aan het inrichten van jouw kantoor? Bekijk dan de Officeplanner van SKEPP! Een inspirerend designinrichtingspakket met meubilair naar keuze.

De verhuurder zal geheid ook vragen aan jou stellen zoals waar je bedrijf nu gevestigd is en of je nog andere kantoorpanden hebt bezocht. Geef niet teveel weg! Toch moet je niet te veel bij alles stil staan en laat het vooral op je afkomen. Heb je nog vragen dan kun je altijd contact opnemen met onze vastgoedconsultants. SKEPP wenst jou succes bij de rondleiding(en) naar jouw nieuwe kantoorruimte!