De redenen waarom eenkantoorruimte huren gunstiger is dan kopen

Wordt het huren of kopen?

23 november 2018

Heb jij de voordelen van het huren of kopen wel eens op een rijtje gezet? Automatisch wordt er vanuit gegaan dat de huurlasten van een kantoorruimte duurder uitvallen dan de kooplasten. Dit omdat er niet maandelijks geld over de balk wordt gesmeten maar wordtgeïnvesteerd.

Toch biedt het huren van een kantoorruimte meer voordelen dan dat je denkt, daarom heeft SKEPP de redenen van het huren van een kantoorruimte voor jou in kaart gebracht. Na het lezen van dit blog maak jij de beste afweging tussen huren of kopen van een kantoorruimte.

Over hoeveel m2 kantoorruimte moet jouw bedrijf beschikken?

Voor je gaat huren of kopen is het van belang om te bepalen over hoeveel m2 jouw kantoorruimte moet beschikken. Van een kantoorruimte onder de 500 m2 is namelijk maar weinig beschikbaar. Ben je wel op zoek naar een kantoorruimte die kleiner is dan 500 m2? Dan heb je bij het huren van een kantoorruimte meer keuzemogelijkheden. Ben je op zoek naar een kantoorruimte met meer m2? Dan kan het alsnog zijn dat huren aantrekkelijker is. Je kunt je namelijk vestigen op een toplocatie zonder dat er een grote investering vereist is. Zo kun jij je volledig focussen op je eigen business. Daarnaast is het handig om rekening te houden met de groei van je bedrijf. Is het onzeker of jouw bedrijf op de langere termijn gaat krimpen of groeien? Dan biedt een kantoorruimte huren meer flexibiliteit. Je kunt namelijk al een contract aangaan voor slechts 1 jaar, waarin je ook nog een voordelige huurprijs af kunt spreken.

Waar vestig jij jouw bedrijf?

In veel gevallen zijn er op toplocaties, in de steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven weinig kantoorgebouwen te koop. Toch heb je het liefst een locatie die voldoet aan al je wensen en eisen. Heb je een bepaalde locatie in gedachten? Bekijk dan wat er zowel te koop als te huur is. Zo houd je meer mogelijkheden over die wellicht voldoen aan jouw wensen en eisen.

Is het de investering waard?

Bij het kopen van een kantoorpand geldt een investering van 20-40% van de koopsom, dit vraagt dus om een flinke investering. Weeg van te voren af of het interessant is om het geld te investeren in het pand of in iets anders. De mogelijkheid kan zich namelijk voordoen dat jouw gekochte kantoorpand waarde verliest.

De extra bijkomstigheden

De koopconstructie, belastingtechnisch en kosten voor klein en groot onderhoud, zijn allemaal bijkomstigheden waar rekening mee gehouden dient te worden. Wil jij als ondernemer graag focussen op de kernactiviteiten van jouw bedrijf? Kies dan voor het huren van een kantoorruimte. De center manager van het kantoorpand kan zorgen dat de kantoorruimte fris en schoon is en dat er dagelijks koffie en verse lunch klaar staat. Dit scheelt jou als ondernemer weer tijd en dus geld.

De beslissing: Wordt het huren of kopen?

Twijfel je nog of een kantoorruimte huren interessant is ja of nee? Wij zetten voor jou de voor- en nadelen nog een keer op een rijtje. De voordelen van huren van een kantoorruimte zijn dat het zorgt voor meer flexibiliteit, meer kansen biedt om jouw onderneming te vestigen op een toplocatie in Nederland en geeft de mogelijkheid dat jij je volledig kan focussen op de kernactiviteiten. Daar staat tegenover dat je bij het kopen van een kantoorpand meer vrijheid hebt en kan het voor jou als onderneming een goede investering zijn. Echter bestaat de gelegenheid dat jouw kantoorpand in waarde daalt. Zit je nog met onduidelijkheden? SKEPP biedt gratis en vrijblijvend advies!