De kantorenmarkt in 2019? Lees de 7 belangrijkste veranderingen

20 december 2018

Het einde van het jaar nadert, dus de hoogste tijd om de glazen bol erbij te pakken. Momenteel gaat het goed met de Nederlandse kantorenmarkt, maar gaat de vraag naar flexibiliteit zich voortzetten? En hoe gaat er gereageerd worden op de wijzigingen in regelgeving? Lees de 7 belangrijkste ontwikkelingen in de kantorenmarkt voor 2019 en zorg dat jij voorbereid het nieuwe jaar in gaat.

#1 Stijgende lijn in vraag naar kantoorruimte

In 2019 zal er geen gebrek zijn aan werkgelegenheid, doordat de Nederlandse economie blijft groeien. Door een stijging in het aantal werknemers hebben meer bedrijven meer kantoorruimte nodig. Door deze groeiende vraag naar kantoorruimte, staat de kantorenmarkt er in 2019 ook goed voor. Niet alleen de Nederlandse economie zorgt voor een toename in de vraag naar kantoorruimte. Mede door de komst van de Brexit gaan Europese hoofdkantoren die momenteel gevestigd in Londen zijn, verhuizen naar andere Europese landen. Een favoriete nieuwe locatie is dan ook Amsterdam.

#2 Musthave: een flexibel huurcontract

Huurcontracten met een looptijd tussen de 5 en 10 jaar zijn in 2019 niet meer de norm. Dit komt doordat het voor vele organisaties onzeker is in welke mate zij gaan groeien. Daarnaast geldt per januari 2019 nieuwe regelgeving (binnen de IFRS), die bepaalt dat je ook je huurcontracten op je balans moet noteren. Dit zorgt voor meer vraag naar flexibele huurcontracten.

#3 Meer kantoorconcepten in de kantorenmarkt

Op de kantorenmarkt zie je de kantoorconcepten als paddestoelen uit de grond schieten. Dit komt door een toename in vraag naar flexibele huurcontracten. Het aantal kantoorconcepten staat in 2018 op 92, maar dit gaat in 2019 vliegensvlug groeien.

#4 Een flexibele kantoorinrichting

Niet alleen op het gebied van huurcontracten groeit in 2019 de vraag om een hoge mate van flexibiliteit. Ook de vraag om kantoormeubilair makkelijk op- en af te schalen wordt groter. SKEPP speelt met haar designinrichtingspakket in op de trend van een flexibele kantoorinrichting. Door het snel op- en afschalen gebruik jij alleen het meubilair dat je echt nodig hebt.

#5 Rotterdam en steden rondom Amsterdam worden populairder

Doordat de steden Amsterdam, Den Haag en Utrecht over weinig leegstand beschikken, trekken meer bedrijven naar Rotterdam. Voor grote organisaties die een kantoorruimte zoeken met veel vierkante meters is de stad Rotterdam aantrekkelijk. Een bijkomend voordeel is dat steeds meer jonge en hoogopgeleide mensen zich huisvesten in Rotterdam. Daarnaast kiezen organisaties er steeds meer voor om een kantoorlocatie te huren rondom de grote steden. Populaire kantoorlocaties zijn Hoofddorp, Amstelveen en Diemen. De huurprijzen zijn in deze steden aanzienlijk lager, hier spelen pandeigenaren ook slim op in door steeds meer kantoorpanden te openen in deze steden.

#6 De kantorenmarkt wordt duurzaam

Kantoorpanden op de Nederlandse kantorenmarkt moeten in 2023 allemaal voorzien zijn van een energielabel C of hoger. Mochten ze niet over dit energielabel beschikken, dan mag er geen gebruik worden gemaakt van deze kantoorruimte. 2019 gaat dus in het teken staan van verduurzaming.

#7 De manier van zoeken naar kantoorruimte verandert in de kantorenmarkt

Tegenwoordig is niet meer de norm o op stap te gaan met de aanhuurmakelaar. Anno 2018 en ook in 2019 komt het vaker voor dat een vergelijkingswebsite als SKEPP wordt gebruikt in de zoektocht naar kantoorruimte. Ook wordt het bezichtigen van kantoorpanden steeds eenvoudiger. Vanuit je huidige kantoorruimte bekijk je door middel van Virtual Reality jouw toekomstige kantoorruimte. Hoe vet is dat? Alle ontwikkelingen in de kantorenmarkt op een rij In 2019 gaan er dus wel degelijk veranderingen plaatsvinden. Dit komt met name door de veranderende regelgeving wat betreft de verduurzaming van kantoorpanden en flexibiliteit van huurcontracten. Door de goede economie gaan trends in de kantorenmarkt zich voortzetten, zoals de ontwikkeling van Virtual Reality en de toename in vraag naar kantoorconcepten. Zorg dat jij inspeelt op de ontwikkelingen in de kantorenmarkt!