Wat kunnen we op netwerk gebied leren van Barack Obama?

Column | Obama en netwerken

22 januari 2013

Wat een historische dag was het! Ongeacht je politieke voorkeur zul je het met me eens zijn dat Barack Obama geschiedenis heeft geschreven. Voor het eerst in de geschiedenis een zwarte Amerikaanse president.

Door: Daphne Medik

Wie had dat honderd jaar geleden ooit durven dromen? Een prachtige zege, maar, vraag je je wellicht af, wat heeft dit met netwerken te maken? Toen ik eerder deze week een documentaire over Barack Obama zag, vielen mij een aantal parallellen op tussen Obama en succesvolle netwerkers. En ik vroeg me af, wat kunnen wij hiervan leren? 

In de eerste plaats is Obama een echte strateeg. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar de meeste mensen die ik tegenkom op netwerkbijeenkomsten, zijn daar zonder dat ze ooit hebben nagedacht over hun netwerkstrategie. Zij gaan naar bijeenkomsten om ‘te netwerken’, borrelen wat en na verloop van tijd beginnen ze te klagen dat netwerken zoveel tijd kost en nooit wat oplevert. Eerlijk gezegd was ik zelf vroeger ook zo. Inmiddels ben ik er wel achter dat je veel tijd kunt besparen door na te denken over je netwerkstrategie en je acties daaraan aan te passen! Wat Obama heel consequent heeft gedaan, is mensen helpen die zich inzetten voor dezelfde doelen als hij. Vaak waren dat ook mensen in een hogere positie. In het tv-programma dat ik zag, werd gezegd dat hij daarmee veel “I owe you’s” heeft opgebouwd. En je weet: wie zaait, zal oogsten. Het is ongetwijfeld een van de factoren die hem succes hebben gebracht.

In de tweede plaats staat Obama bekend als een echte bruggenbouwer. Zoals je waarschijnlijk weet was Barack in de beginjaren van zijn carrière actief als welzijnswerker. In zijn jeugd had hij, dankzij zijn blanke grootmoeder, geleerd om zich te bewegen in zowel zwarte als blanke gezelschappen. Wellicht dat hij daardoor in zijn werk ook zo gemakkelijk bruggen wist te bouwen tussen zwarte en blanke mensen én tussen links en rechts. Een succesvolle netwerker beweegt zich ook gemakkelijk in elk gezelschap én bouwt regelmatig bruggen tussen anderen. Het is iemand die over sociale vaardigheden beschikt en zijn ‘netwerk-antenne’ continu aan heeft staan. Anders gezegd, die oprecht geïnteresseerd is in andere mensen en hoe hij die kan helpen. Eén van ! de meest waardevolle dingen die je als netwerker voor een ander kan doen, is de brug bouwen tussen vraag en oplossing, door hem in contact te brengen met iemand die echt iets voor hem kan betekenen. 

In de derde plaats is Obama authentiek: hij blijft zichzelf. Hij vaart zijn eigen koers, heeft zijn eigen stijl en iedereen weet waar hij voor staat. Wat mij vaak opvalt bij succesvolle netwerkers is dat ook zij authentiek zijn. Ze komen uit voor wie ze zijn en waar ze voor staan en hebben hun eigen, persoonlijke netwerkstijl gecreëerd. De klik is er wel of niet, maar je weet wat je aan ze hebt. En dat lijkt mij heel belangrijk, omdat netwerken draait om het aangaan en onderhouden van relaties. Wil jij een relatie aangaan met iemand die een rol speelt? De meeste mensen niet. Zoals Loesje ooit schreef: “Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen!”.

Wat kunnen we dus leren van Obama? Vast nog veel meer, maar in ieder geval:

1.    Ontwikkel je eigen netwerkstrategie om effectiever te netwerken,

2.    help anderen door verbindingen te leggen, het komt altijd naar je terug,

3.    en blijf daarbij vooral jezelf.

Ik wens je veel plezier bij het netwerken!