Een inspiratiedag voor ondernemers

Eén dag per week op zoek naar inspiratie en avontuur!

09 december 2012

Als ondernemer heb ik mijn inspiratie hard nodig en draai ik vrijwel continu op volle toeren. Dat vreet energie. De vakantie is voor velen natuurlijk een ideaal moment om de batterij weer op te laden, maar hoe zorg je dat je ook daarna elke dag fit en energiek bent?

Ook ik heb mijn vakantie moeten gebruiken om de broodnodige inspiratie en energie op te doen. Maar lukte dat eigenlijk wel?

Laat ik even de context scheppen waarbinnen dit moest gebeuren:

  • tijd voor 3 jonge kinderen,

  • tijd voor mijn vrouw,

  • heen en weer naar het strand rijden,

  • verloren slaap inhalen,

  • activiteiten met het hele gezin,

  • boeken lezen die ik al lang wilde lezen,

  • lekker eten en drinken,

  • stukje romantiek,

  • tijd voor mijzelf om de batterij weer op te laden.

Niet voor niets plaats ik “tijd voor mijzelf” onderaan de rij. Het is een hele uitdaging om ervoor te zorgen dat je die tijd voor jezelf ook echt kan nemen. Herkenbaar? Voor mij was het dit jaar de uitdaging om een oplossing te vinden voor dit dilemma. Om tot het antwoord te komen heb ik mijzelf de vraag gesteld: ”Waar krijg ik energie van? Wat inspireert mij?”.

Zoek het avontuur

Ik vind het heerlijk om op zoek te gaan naar toevallige ontmoetingen, naar spontane gebeurtenissen. Op zoek naar het onvoorspelbare, op zoek naar het avontuur in het moment. Ik vind het heerlijk om verrast te worden, niet te weten wat er gaat gebeuren. Op dat moment staan al mijn zintuigen open voor informatie om mij heen. Ik wil mijn omgeving absorberen, ik wil een worden met dat moment om er het maximale uit te halen.

Begrijp mij niet verkeerd, ik heb het niet over de adrenalinerush van een bungeejump of diepzeeduik (al is dat wel leuk). Ik heb het veel meer over een onbekende weg inslaan, gewoon voor het avontuur. Een andere route rijden dan normaal, het maken van een praatje met de bakker of bloemist over zijn bedrijf, zijn dromen. Het drinken van een lekkere kop koffie op een plek met mooi uitzicht of een wandeling door een mooie omgeving. Op vakantie hebben we mijn zoon van vier een paar uur met een fotocamera rond laten lopen. Geweldig om de wereld vanuit zijn perspectief te mogen zijn. Hij werd geïnspireerd door scharnieren, de vloer, knuffels, stopcontacten en kunst. 

Het gaat mij om het veranderen van mijn perspectief, het doorbreken van de sleur en de tunnelvisie.

Werk voor jezelf

Bij Google doen ze het al jaren. Twintig procent van de tijd zijn de werknemers daar vrij om aan projecten voor zichzelf te werken. Het idee daarachter is dat werknemers daardoor gelukkiger productiever, creatiever en innovatiever zijn. De resultaten geven dat ook aan. De helft van de producten van Google komt voort uit die twintig procent "vrije tijd". 

Twintig procent is gewoon één werkdag per week! Oftewel, de uitdaging is je werk zo te organiseren dat je één dag per week hebt om je batterij op te laden, door bewust op zoek te gaan naar inspiratie en avontuur. Bewust bezig te zijn met een project voor jezelf.

Op die manier zorg je ervoor dat je niet hoeft te wachten totdat het vakantie is en blijf je over voldoende energie beschikken om vol gas door te gaan! Aan een uitgebluste ondernemer heeft immers niemand wat.

Wat doe jij eigenlijk om geïnspireerd te raken en energie op te doen?

Auteur

Willem Overbosch