Bedrijfsopvolging door management buy in

MKB Trends 2013: Koop een bestaand bedrijf

23 september 2016

Bedrijfsopvolging heeft in 2013 grote prioriteit voor MKB-Nederland. Een prima vorm van opvolging is management buy in. Ondernemers die op deze manier een bedrijf overnemen in plaats van vers starten, doen het beter qua overlevingskansen.

“Een betere match tussen potentiële kopers en verkopers van een bedrijf loont,” aldus Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB-Nederland. Voormalig managers met een goede opleiding en ervaring bij grote bedrijven zijn in zijn ogen een aanwinst voor het midden- en kleinbedrijf. Grote ondernemingen worden veelal top down georganiseerd. Er blijft steeds minder ruimte voor eigen ideeën en initiatief. Steeds meer (hoog opgeleide) managers met een ondernemende instelling van die bedrijven zijn op zoek naar alternatieven. Naar kleinere bedrijven waar ze wél hun ondernemerszin kwijt kunnen. Deelnemen in of overnemen van zo’n mkb-bedrijf geeft ze de kans van ondernemende manager echt ondernemer te worden.

Overlevingskansen

Ondernemers die een bedrijf overnemen in plaats van vers starten, doen het beter qua overlevingskansen. Toch denkt nog maar een beperkt deel van de aspirant-ondernemers aan een overname om zijn start te maken. Tegelijkertijd heeft een aanzienlijk deel van gezonde bedrijven moeite met het vinden van een geschikte opvolger.

Bedrijfsopvolging

Uit onderzoek van Ernst en Young kwam in oktober 2012 naar voren dat veel familiebedrijven kampen met een opvolgingsprobleem. Stichting Jong Ondernemen vindt het daarom des te belangrijker dat jongeren op vroege leeftijd met ondernemerschap in contact komen om later bestaande bedrijven over te nemen. Voorzitter Han van Ruiten van Stichting Jong Ondernemen: “We zien dat steeds meer bedrijven geen opvolgers hebben en het is niet goed voor onze economie als bedrijven ter ziele gaan. Als Nederland welvarend wil blijven, hebben we jongeren nodig die het een uitdaging vinden om die bedrijven over te nemen.” Van Ruiten wordt vanuit januari 2013 als voorzitter opgevolgd door Hubert Deitmers