Ga samenwerken met collega-ondernemers

Do it together

01 november 2013

Zoek de samenwerking met collega-ondernemers. Bundel je krachten, ga samen opdrachten aan. Kortom: do it together.

Twee ondernemers weten en kunnen meer bereiken dan één. Zoek daarom collega-ondernemers op waarmee je kunt samenwerken. Start een mastermind groep, waar je met enkele ondernemers iedere maand elkaar scherp houd. Start een affiliatie netwerk en laat andere ondernemers jouw producten promoten en verkopen tegen een aantrekkelijk percentage. 

Volgens Josette Dijkhuizen, 'ZZP Ondernemer van het Jaar', is het van groot belang dat zelfstandig ondernemers juist nu meer moeten samenwerken om te kunnen overleven. "Zzp'ers moeten elkaar opzoeken, samen naar buiten treden en projecten doen."

Hoger niveau

Ook Martijn Pennekamp, belangenbehartiger van zzp’ers in Nederland, stelt dat zzp’ers elkaar juist nu op moeten zoeken en hun kennis en kunde moeten bundelen. Maar dit is ook de juiste periode om jezelf naar een hoger niveau te tillen: “Investeer in jezelf door een opleiding te doen of doe een cursus acquisitie voeren. Natuurlijk kost ook dat geld, maar klanten zijn steeds meer op zoek naar professionaliteit dus het is belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen op je vakgebied. Er komt weer een tijd dat je van die investering profiteert.

Ook Dijkhuizen vindt die professionalisering belangrijk: "Ik merk dat veel zelfstandig ondernemers vergeten om zich te professionaliseren. Ze denken dat ze kunnen blijven teren op het foefje dat ze kennen, maar je kunt in deze tijd geen gemiddelde meer zijn. Je moet een topper in je vak zijn.”