Mkb'ers die samenwerken innoveren meer

Project rondom sociale innovatie in Utrecht is een succes

21 oktober 2016

Samenwerken is een goede manier om te vernieuwen. Dat is de uitkomst van het project Mijn Bedrijf 2.0, dat zorgde voor meer innovatie van het mkb. Bijna 400 bedrijven deden mee aan een drie-jarig project om sociale innovatie te bevorderen.

Taskforce Innovatie, Syntens, Hogeschool Utrecht en TNO organiseerden van 2009 tot 2013 een innovatieproject. Mijn Bedrijf 2.0 bracht bijna 400 Utrechtse bedrijven bij elkaar. Het mkb, kennisinstituten, adviesbureau’s en overheden werkten samen om innovatie te stimuleren. Volgens onderzoekers van de Hogeschool Utrecht loont voor mkb’ers om te investeren in sociale innovatie. Dat hoeft niet eens veel geld te kosten.

Samenwerken

"Slimmer werken betekent vaak juist ook slimmer sámenwerken”, schrijft De Geluksfabriek, een van de vier adviesbureau’s in het project. Zij lieten de bedrijven zien hoe ze beter gebruik kunnen maken van de talenten van medewerkers. Tijdens de netwerkbijeenkomsten hielpen ze bedrijven uit de regio om onderling aan innovatie te werken. Sociale innovaties in het project waren gericht op verbetering en vernieuwing van strategie, processen en organisatiestructuur.

Steeds meer mkb’ers staan open voor nieuwe vormen van samenwerking”, zeggen onderzoekers van de Hogeschool Utrecht. Uit hun evaluatie blijkt dat het project een succes was. Deelnemende bedrijven innoveerden meer dan bedrijven die niet meededen aan Mijn Bedrijf 2.0. De resultaten kun je lezen in de eindreportage Mijn Bedrijf 2.0: Een schatkist aan ervaringen en resultaten.

Auteur

Claartje Vogel