Design thinking uitleg nodig?

Dit is het en zo pas je het toe in je bedrijf

plan planning design thinking strategie brainstorm samenwerken collega's
innovatie idee lamp

Stappenplan: start met datagedreven innovatie

Design thinking, het is een term die de laatste tijd veel voorbij komt. Maar wat houdt het nu precies in en hoe kun jij deze methode in je bedrijf toepassen? Na deze design thinking uitleg weet je wat jou te doen staat.

De design thinking uitleg begint bij de term zelf. Het is een methode die vanuit de ontwerpwereld is overgewaaid naar andere werkvelden. “Ontwerpend denken helpt je om buiten de gebaande paden te kijken en is een heel enthousiasmerende techniek,” vertelt Henk van Zeijts (Open Concept), die al jaren actief is op de grens van innovatie en technologie in het onderwijs en de gezondheidszorg. “Ook dwingt design thinking je om niet direct oplossingen te zoeken, maar eerst eens goed te bekijken wat nou eigenlijk de achterliggende vraag is.”

Hoe kun je design thinking gebruiken?

De methode is vooral geschikt om toe te passen op complexe velden of vraagstukken. “Zogenaamde wicked problems, waarbij bijvoorbeeld veel stakeholders betrokken zijn. Doordat er veel mensen aan tafel zitten, is vaak het probleem niet helder. Hoe zet je dan de eerste stap? Met behulp van design thinking neem je alle betrokkenen mee in een gezamenlijk proces.”

Vijf stappen

Grofweg bestaat de methode uit vijf stappen:

  1. Empathize: hier onderzoek je de vraag. Kruip in de huid van je klant of gebruiker en onderzoek of je aannames kloppen. Loop bijvoorbeeld eens een dag mee met je doelgroep of neem diepte-interviews af.

  2. Define: stel het probleem of de vraag vast.

  3. Ideate: laat alle mogelijke oplossingsrichtingen de revue passeren. Geen idee is te gek. Daarna bepaal je welke ideeën het meest haalbaar zijn en de meeste energie geven.

  4. Prototype: nu maak je de ideeën tastbaar, bijvoorbeeld met behulp van een prototype of een model. Dit kan ook digitaal.

  5. Test: onderzoek of je oplossing werkt door het te testen.

Herhaal vervolgens alle stappen, want design thinking gaat ook om voortdurend verbeteren en bijstellen.

Design thinking voordelen

Maar hoe en wanneer kun jij als ondernemer nu gebruikmaken van design thinking? “Voor ondernemers biedt design thinking veel voordelen en nuttige tools, die passen bij de snelle dynamiek van het mkb. Denk dan niet alleen aan het toepassen van de methode, dat heeft alleen nut als dat het proces dat eronder ligt dient. Je moet weten waar je staat in een proces en wat je nodig hebt. Dan hoef je ook niet alle stappen te doorlopen, maar alleen degene die voor jou relevant zijn.”

Handige design thinking werkvormen

Als je dat duidelijk hebt, kun je een van de handige design thinking werkvormen erbij pakken, bijvoorbeeld op het gebied van markt- en klantonderzoek, creativiteit, prototyping of valideren - werkvormen die je misschien zelf al regelmatig toepast. “Voorbeelden zijn de customer journey map en de empathy map, om je klantbeleving te verbeteren. Zulke werkvormen kunnen je proces zeker versnellen en je bovendien helpen om te komen tot vernieuwende oplossingen en inzichten.”

Whitepaper: Stappenplan: start met datagedreven innovatie

GRATIS

Wat vind je van dit artikel?