Verbeter je bedrijf: hoe kunnen anderen je helpen?

Innovatie: zelf ontwikkelen of inkopen?

19 april 2017

Vooruitgang en bijblijven is belangrijk voor bedrijven. Door te vernieuwen, blijf je relevant op de markt. Innovatie betekent lang niet altijd dat je zelf het wiel opnieuw moet uitvinden: vaak kun je gebruik maken van bestaande technieken. Wat doe jij zelf en welke onderdelen kun je beter uitbesteden?

Eerste hulp bij inkopen

Contractmanagement

Kennisinstellingen

Als je wilt vernieuwen, hoef je dit vaak niet alleen te doen. Ten eerste kun je terecht bij universiteiten en kennisinstellingen. Deze instellingen hebben kennis en techniek in huis waarmee ze jou op weg kunnen helpen. Voorbeelden zijn TNO, Yes!Delft, STW, Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium, hogescholen, universiteiten. Elke instelling heeft een apart MKB-loket waar je terecht kunt met vragen. Als jij een bepaalde nieuwe techniek wil ontwikkelen, brengt het loket jou in contact met specifieke onderzoekers of studenten die je vooruit kunnen helpen met hun kennis en techniek. Innovatie- en engineeringmanager Willem Miedema van Bercomex: “Samen met onderzoeksinstituut TNO en het Tulpenconsortium ontwikkelden wij een nieuwe machine om tulpen te verwerken. De onderzoekers van TNO hadden een nieuwe techniek ontwikkeld om tulpen te verwerken en ondernemers in de tulpenbranche waren enthousiast. Zij zochten een bedrijf om de techniek uit te bouwen tot een werkende machine. Ze kozen Bercomex. We moesten de techniek nog flink doorontwikkelen, maar hadden wel meteen een goede afzetmarkt.”

Concentreer je op je eigen talent

Ook in de ontwikkelfase ben je niet alleen. Als je een nieuw product wilt ontwikkelen, kun je alles zelf doen, maar dit is vaak inefficiënt. Het is beter om jezelf als bedrijf te concentreren op de dingen waar je goed in bent. Een mooi voorbeeld is het Nederlandse hightech bedrijf ASML. ASML concentreert zich op een paar onderdelen van apparatuur die zij als beste kunnen produceren. Als zij bijvoorbeeld lenzen nodig hebben voor een nieuwe machine, selecteren ze de beste lenzenbouwer om hun van dit onderdeel te voorzien. Hetzelfde geldt als jij een tekstschrijver bent en je wilt een website om je artikelen op te publiceren. Het liefst volgens de meest actuele trends in design en gebruiksvriendelijkheid. Als je zelf weinig ervaring hebt met coderen of geen eigen webbouwer in dienst hebt, kun je waarschijnlijk beter een websitebouwer inhuren en jezelf concentreren op goede teksten.

Volledig inkopen

Soms heb jij behoefte aan innovatie, maar heb je zelf niet de juiste oplossing voorhanden. Je kunt de ontwikkeling dan bijna volledig uitbesteden aan een gespecialiseerde partij. De overheid doet dit vaak. Met aanbestedingsprogramma’s als Small Business Innovation Research (SBIR) vraagt de overheid mkb’ers slimme nieuwe oplossingen te ontwikkelen. Vaak gaat het om maatschappelijke problemen. Soms koopt en gebruikt de overheid de innovaties zelf, maar meestal helpt ze de ondernemers om hun prototype commercieel op de markt te zetten. Een voorbeeld is DigiDijk, een SBIR-project waarbij Rijkswaterstaat ondernemers vroeg om na te denken over nieuwe manieren om dijken te monitoren. Er kwamen twee prototypes uit. Met hulp van de overheid verkochten de start-ups hun nieuwe producten aan commerciële partijen.

Auteur

Claartje Vogel