'Binnen vier maanden moesten we het pand uit zijn'

Ondernemer in beeld | Erik Willemse

26 september 2014

Erik Willemse is eigenaar van restaurant Carla’s Lunch & Diner. In ons e-book Eerste hulp bij juridische zaken, vertelt hij over zijn ervaringen met het huren van zijn bedrijfsruimte en het verhuizen naar een nieuwe locatie. “Ik ben blij dat ik het risico heb genomen in plaats van te blijven zitten en afwachten.”

NAAM: Erik Willemse                    

PRODUCT / DIENST: restaurant

OPGERICHT: 1990, overgenomen in 2011 

AANTAL WERKNEMERS: 21

BRANCHE: horeca

BEDRIJFSVORM: bv

Sinds wanneer ben je ondernemer?

“Ik werkte vierenhalf jaar bij lunchroom Carla’s Koffiesalon toen mijn voormalig werkgever vroeg of ik interesse had in overname. Dat zag ik wel zitten, ik wilde graag een horecazaak overnemen en Carla’s voelde als familie. Ik ben nu tweeënhalf jaar eigenaar. Ook de huur van het pand in de Hooftstraat nam ik over. Er was al bekend dat er plannen waren voor centrumvernieuwing in Alphen aan de Rijn, maar de stand van zaken was niet duidelijk. De verhuurder verkocht het pand een half jaar later aan de gemeente.”

En toen moest je je pand uit?

“Toen ik een jaar open was kwam ineens de project- ontwikkelaar met de plannen op tafel: ze gingen dat deel van het centrum slopen en vernieuwen. We zagen weinig brood in de plannen, omdat de huur daarna erg omhoog zou gaan en die was al hoog. Terwijl er minder mensen in dat deel van het centrum zouden komen. Ook zouden we tijdens de verbouwing tijdelijk moeten verhuizen, binnen vier maanden moesten we eruit zijn. Alleen een goede oplossing voor tijdelijke huisvesting werd eigenlijk niet geboden.”

Je bent zelf gaan zoeken?

“Een half jaar ervoor kwam ik een leeg pand in de Raadhuisstraat tegen en dacht ‘als we ooit weg moeten is dit misschien een optie’. Een goede locatie met terras aan het water, veel ruimte en heel belangrijk: er zat al een horecabestemming op. Er moest nog wel wat aan verbouwd worden. Ik heb het in mijn hoofd gehouden en toen we op zoek moesten naar vervanging ben ik in actie gekomen.”

Om tijdelijk te gaan zitten?

“Omdat we van de verhuurder weg moesten en eigenlijk niet wilden terugkeren ontstond het idee om definitief naar het nieuwe pand te verhuizen. Ik ben gaan googelen wie me daarbij kon helpen en kwam bij Henk Laar van MKB Vastgoed terecht, hij zei: ‘dit moeten we oppakken’. We zaten nog wel vast aan het huurcontract, maar omdat de gemeente ons eruit wilde hebben op korte termijn hadden we een goede stok achter de deur. De gemeente moest ons toch een tegemoetkoming bieden.”

Hoe hebben jullie het aangepakt?

“De gemeente had een bod neergelegd voor de compensatie In maart zijn de onderhandelingen begonnen. De tijd ging al snel dringen, als we voor augustus weg moesten zijn was het zaak op tijd te starten met verbouwen. Op een bepaald moment hebben we het risico genomen en alle plannen uitgewerkt op tafel gelegd met de melding dat er haast bij was. Binnen twee weken was het toen geregeld, half mei hadden we een akkoord.”

Wat kwam eruit?

“Uiteindelijk een goed bedrag om de verhuizing en verbouwing mogelijk te maken en toestemming om van het oude huurcontract af te komen en het nieuwe pand te huren. Het prettige was dat de gemeente voor honderd procent meedacht en op alle nodige punten snel actie ondernam om alles te regelen, zoals de vergunningen voor de verbouwing. Het is goud waard dat je samen zo verder kan komen.”

Hoe is dit gelukt?

“Als je er niet bovenop springt en het gelijk hard speelt, maar goed uitlegt hoe het zit kom je heel ver. We gingen in overleg met een goed idee en een goed voorbereid en uitgewerkt plan. Zo kwam het tot een bijzondere samenwerking waar de gemeente open voor stond. Het is heel fijn dat we zo vanuit dit huurconflict zijn geëindigd in een nieuw en beter pand. En nog minder huur betalen ook!”

En die nieuwe verhuurder? 

“Dat is vastgoedbeheerder, die zag het wel zitten en verleende alle medewerking, ook voor de verbouwing. Op dinsdag hadden we het akkoord van de gemeente en op woensdag ging de verbouwing van start. Doordat alles zo snel moest was er weinig tijd voor de verbouwing, achteraf had ik liever nog wat dingen anders gedaan.”

Hoe kijk je erop terug?   

“Het is een hele goede beslissing geweest, we zitten nu weer midden in het stadshart. Als we niet waren verhuisd, was het heel onzeker wat er ging gebeuren. Het is tot nu toe ook nog steeds onduidelijk, wat en wanneer gaat er veranderen? Het oude pand staat leeg en daar stopt de stroom met winkelende mensen. Ik ben blij dat ik het risico heb genomen in plaats van te blijven zitten en afwachten, dan hadden we het niet gered. Sinds we hier zitten is de drukte verdubbeld. Carla’s bestaat al 25 jaar en het was spannend met een nieuwe locatie, maar de oude gasten zijn meegekomen en we hebben er juist veel nieuwe klanten bij.”

Auteur

Laura Wennekes