Auto: privé of van de zaak?

Tips voor de inkomstenbelasting

28 april 2021 2 minuten

Voor je inkomstenbelasting gaat doen moet je je afvragen: rijd ik mijn auto privé of van de zaak? Een auto is namelijk in de meeste gevallen ‘fiscaal keuzevermogen’. Dat betekent dat je bij je aangifte inkomstenbelasting kunt kiezen: reken ik mijn pas aangeschafte auto tot privévermogen of tot ondernemingsvermogen. In dit artikel helpen we je om hierin een keuze te maken met praktische tips.

Factoren om de auto op de zaak te zetten

Soms is het voordeliger om de auto op de zaak te zetten, soms kun je beter voor privé kiezen.  Om hierin een goede keuze te maken, moet je de volgende dingen op een rijtje hebben:

Wat in jouw geval het meest gunstig is hangt heel erg af van jouw situatie, maar er zijn wel een paar vuistregels.

  1. Koop je een oude auto met een hoge cataloguswaarde en maak je veel zakelijke kilometers? Dan is het vaak voordeliger om je auto tot je privévermogen te rekenen.

  2. Koop je een nieuwe auto met weinig zakelijke kilometers en een laag bijtellingspercentage? Dan is het vaak voordeliger je auto op te geven als ondernemingsvermogen.

Tip: nauwkeurige berekening voor het meeste voordeel

Afhankelijk van al de bovengenoemde factoren kun je berekenen wat uiteindelijk voor jou het meest voordelig is. Om dit exact te berekenen, is niet de makkelijkste klus. Online tools kunnen je hierbij helpen, maar die geven een beperkt beeld. Het is daarom slimmer om een boekhouder of accountant in te schakelen om je exacte voordeel te berekenen. Let op: de keuze die je maakt voor de inkomstenbelasting hoeft niet per se ook te gelden voor de omzetbelasting. Daar kan het voordeel weer net anders liggen. Een boekhouder of accountant kan je daar meer over vertellen. 

Kosten makkelijk en fiscusproof op een rij

Om al je kosten makkelijk in een overzicht te krijgen, kun je qua tanken, parkeren en carwash gebruik maken van de MKB Brandstofpas. Je krijgt dan al je kosten in 1 overzicht. Scheelt weer gedoe met bonnetjes bewaren en scannen. Plus met de app van deze pas kun je zien waar je in de buurt het goedkoopst kan tanken.

Autokosten op de inkomstenbelasting vs. omzetbelasting 

De autokosten die je bij de inkomstenbelasting af kunt trekken, zijn weer anders dan de autokosten die je bij de omzetbelasting af kunt trekken. En heb je bij de inkomstenbelasting je keuze gemaakt, dan hoef je bij de omzetbelasting - die met de btw - niet hetzelfde te doen. Zo kun je de btw van de brandstof (zowel fossiel als elektrisch) aftrekken - als je deze kosten netjes volgens de regels van de belasting hebt verwerkt in je administratie. Dit geldt ook voor parkeerkosten. Daarom zijn zoveel ondernemers dus gek op een tankpas met fiscusproof verzamelfactuur. Dan weet je zeker dat je aan de regels van de Belastingdienst voldoet en zo je aftrekposten goed voor elkaar hebt.


Wil jij ook zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan de kosten van brandstof, laden en parkeren? Lees hoe je handig alles op een rij kan krijgen op onze pagina Ondernemers en mobiliteit. Hier vind je relevante onderwerpen over zaken als autolease, bijtellingsregels, autobelastingen en nog veel meer.