Is de btw voor relatiegeschenken aftrekbaar?

De btw-regels rond relatiegeschenken

10 juni 2022 3 minuten

Een fles wijn, een pen met jouw logo of iets persoonlijks. Om de relatie met je klanten of leveranciers warm te houden kun je een geschenk geven. Voor zakelijke cadeaus gelden bijzondere btw-regels. Wanneer is iets een relatiegeschenk? En is de btw op relatiegeschenken aftrekbaar?

Wat is een relatiegeschenk?

Relatiegeschenken zijn incidentele giften aan bestaande relaties. Het gaat dus om cadeaus die je aan je huidige klanten en leveranciers geeft. Dat betekent automatisch dat geschenken om een nieuwe klant binnen te halen, geen relatiegeschenken zijn. 

Ook geschenken die vallen onder je normale bedrijfsvoering tellen niet mee. Bijvoorbeeld als je zelf producten verkoopt en je een ‘2 halen 1 betalen’-actie houdt. In dat geval zijn de extra producten geen relatiegeschenken en dus niet aftrekbaar.

Wanneer zijn relatiegeschenken aftrekbaar?

Niet alle voorbelasting over zakelijke kosten en inkopen is aftrekbaar. In sommige gevallen mag je geen btw aftrekken, in andere juist wel. Of de btw op relatiegeschenken aftrekbaar is, hangt af van het drempelbedrag.

Drempelbedrag btw relatiegeschenken

Voor relatiegeschenken geldt een drempelbedrag. Bij giften tot € 227 per relatie per jaar (exclusief btw) is de betaalde btw volledig aftrekbaar voor jou als gever. Dit geldt ook als je relatie een particulier is en zelf geen ondernemer voor de btw is.

Als je geschenken geeft aan meerdere contactpersonen binnen één bedrijf, moet je de bedragen bij elkaar optellen. Het kan zijn dat je dan wel boven het drempelbedrag uitkomt per relatie per jaar.

Relatiegeschenken boven drempelbedrag

Bij relatiegeschenken boven het drempelbedrag is er een extra regel. Je mag dan alleen btw aftrekken als je relatie ook btw-plichtig is en bij eigen aankoop van jouw geschenken zelf minder dan 30% btw had mogen aftrekken. Aangezien de huidige btw-tarieven lager liggen is dit vrijwel altijd het geval.

Besluit Uitsluiting Aftrek van voorbelasting (BUA)

De regelgeving over het wel of niet aftrekken van btw is vastgelegd in het Besluit Uitsluiting Aftrek van voorbelasting (BUA). Dit besluit gaat over de btw-aftrek van giften, relatiegeschenken en voorzieningen voor personeel.

Welke relatiegeschenken zijn aftrekbaar?

Of het nu gaat om een bosje bloemen, een laptoptas of een schilderij, in de meeste gevallen is de volledige btw op relatiegeschenken aftrekbaar voor de omzetbelasting. Houd in ieder geval rekening met het drempelbedrag.

Relatiegeschenken btw, ja of nee?

  • Je mag de btw op relatiegeschenken volledig aftrekken als de totale kosten per relatie per jaar niet meer dan € 227 bedragen. 

  • Geef je een geschenk van boven de € 227? Dan is de vuistregel: Zou de ontvanger de btw over het geschenk zelf hebben mogen aftrekken? Dan mag jij de btw over het geschenk aftrekken.

  • Als de ontvanger een particulier is of een ondernemer die niet btw-plichtig is, dan kun je de btw van een geschenk dat meer waard is dan € 227 nooit aftrekken.

Btw op relatiegeschenken 2022

Tijdens de aangifte van omzetbelasting, ook wel btw-aangifte genoemd, kun je opvoeren welke kosten jouw bedrijf precies heeft gemaakt. De betaalde btw mag je aftrekken van de btw die je hebt ontvangen van je klanten. Neem dus ook de kosten van relatiegeschenken mee in je aangifte. Daarmee kun je flink besparen op je belasting.

  • Betaal niet te veel! Bekijk 9 tips voor ondernemers en haal meer uit je btw-aangifte.

Wijzigingen btw 2022

In 2022 zijn er vooralsnog geen wijzigingen verwacht in de regels over btw op relatiegeschenken. Wil je weten wat er wel gaat veranderen voor ondernemers? Bekijk de wetswijzigingen per 1 juli 2022 en schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Auteur

Raphael Klees

Elke week probeer ik ondernemers in Nederland te inspireren en vooruit te helpen. Dat doe ik als redacteur en hoofdredacteur van verschillende zakelijke websites. Mijn doel is de informatie voor bedrijven zo helder en duidelijk mogelijk te maken. Daardoor kunnen ondernemers zich snel weer richten op hun bedrijfsvoering.