Financiering aanvragen bij de bank: hoe regel je dat?

Zo vergroot je de kans dat je financieringsaanvraag wordt goedgekeurd

geld-lening-50-euro-papiergeld-biljetten

Je wilt geld lenen voor je onderneming. Zakelijke financiering aanvragen bij de bank is dan een veel gekozen optie. Voor zo’n financieringsaanvraag zijn talloze redenen te bedenken. Welke dat kunnen zijn, wat je nodig hebt en hoe je de aanvraag goed voorbereidt, leggen we in dit artikel uit.

Vroeg of laat kan het voorkomen dat je extra kapitaal nodig hebt voor je onderneming. Een zakelijke lening bij de bank afsluiten is dan een veel gekozen optie. Bijvoorbeeld om je bedrijf uit te breiden, extra personeel aan te nemen of dure machines te kopen. 

Hoe dan ook, een bank zal een financieringsaanvraag beoordelen en eventueel goedkeuren; maar natuurlijk niet zomaar. Een goede voorbereiding is essentieel om je slagingskans zo groot mogelijk te maken. 

Financieringsaanvraag voorbereiden

Een bank vindt het belangrijk dat je goed voorbereid als je een financiering aanvraagt en jezelf eerst een aantal vragen stelt:  

Leenbedrag 

Een financiering aanvragen begint met de vraag: hoeveel geld wil je precies lenen? Lijkt misschien voor de hand liggend, maar dat is het zeker niet. Misschien heb je de lening wel nodig voor een investering die je deels kunt financieren met eigen zakelijk kapitaal. 

Daarnaast is een lening natuurlijk nooit gratis: je betaalt rente over het geleende bedrag. Denk dus goed na over het bedrag dat je wilt lenen bij de bank. Hoe hoger het leenbedrag, hoe meer financiële druk op je onderneming. 

Kijk daarbij ook goed naar de omzet van je onderneming: je moet de extra financiële lasten wel kunnen dragen. 

Tip: voor het bepalen van de hoogte van een lening kun je als vuistregel de maandomzet van je bedrijf nemen als maximaal leenbedrag.

Looptijd 

Minstens zo belangrijk is de looptijd van de zakelijke lening. Hoe lang denk je nodig te hebben om de lening af te betalen? Bij een investering in een bedrijfsmiddel kun je overwegen om de looptijd van de lening gelijk te stellen aan de afschrijvingstermijn. Voor investeringen in machines, auto’s en verbouwingen wordt meestal een afschrijvingsperiode van 5 jaar in de boeken aangehouden. 

Leendoel 

Wat ook zeker de kans vergroot dat je financieringsaanvraag groen licht krijgt, is het op papier zetten van een duidelijk leendoel. Zeg maar hoe je bedrijf van plan is het geleende bedrag te gebruiken. Hoe gedetailleerder het financieringsdoel in je plan, hoe groter de kans van slagen. 

Lening aanvragen zakelijk: welke documenten heb je nodig? 

De eerste hordes zijn genomen. Je kunt nu verschillende banken en leningsvormen vergelijken om vervolgens een keuze te maken. Kijk ook zeker verder dan alleen je zakelijke huisbank. De concurrentie is namelijk groot en banken willen graag nieuwe klanten binden. Heb je eenmaal een goede match gevonden? Dan dien je de financieringsaanvraag in en kijkt de bank naar jouw financieringsplan

Lees ook: Financieringsaanvraag beoordelen: waar kijkt de bank naar?

De bank wil vervolgens je onderneming ook beter leren kennen voor een heldere beoordeling van de financieringsaanvraag. Per bank kan het verschillen welke documenten je precies moet aanleveren. Toch zul je in de meeste gevallen sowieso de volgende documenten moeten overhandigen: 

1. Jaarcijfers 

Allereerst beoordeelt een bank de jaarcijfers (bijvoorbeeld van de laatste 2 jaar) van je onderneming. Deze cijfers geven een globale indruk van hoe je bedrijf er financieel voor staat. Je gebruikt hiervoor de meest recente versie van je jaarrekening

Een aantal factoren die van belang zijn: 

Stuk voor stuk financiële aspecten die iets zeggen over de gezondheid én terugbetaalcapaciteit van je onderneming. Zo moet de verhouding tussen eigen vermogen en vreemd vermogen (solvabiliteitsratio) van je onderneming gezond zijn. Heb je al andere leningen lopen en is het vreemd vermogen op de balans relatief hoog? Dan is de kans kleiner dat je lening wordt goedgekeurd. Of de bank eist een hogere rente in het uiteindelijke leenvoorstel. Andersom kan een kleiner risico voor de bank leiden tot een lagere rente. De norm die banken hierbij hanteren, verschilt trouwens per type onderneming en branche waarin je werkzaam bent. 

Weet je niet waar je de jaarcijfers kunt vinden? Vraag het dan aan een financieel adviseur, zoals je belastingadviseur, boekhouder of accountant. 

2. Overzicht bij- en afschrijvingen en afschrift zakelijke rekening 

Daarnaast wil een bank ook een overzicht van bij- en afschrijvingen van je zakelijke rekening(en) inzien. Zo kan de financier nagaan welke inkomsten en uitgaven je bedrijf de afgelopen periode heeft gehad. 

3. Offerte (alleen bij aanschaf van machines of inventaris) 

Zoek je een lening voor de aanschaf van machines of nieuwe inventaris? Dan moet je ook een offerte opvragen en aan de bank laten zien. 

4. Aanvullende documenten  

Afhankelijk van het leenbedrag, de onderneming en het leendoel kan het zijn dat de bank om aanvullende documenten vraagt. 

Vervolgtraject lening aanvragen voor bedrijf 

Nadat een bank alle stukken heeft ontvangen, gaan ze voor je aan de slag. Naast de documenten die je zelf aanlevert, zal een bank ook publieke bronnen raadplegen, zoals de KVK en het BKR. Ziet het er allemaal goed uit? Dan zal de bank een offerte opstellen voor de financieringsaanvraag en eventueel nog een gesprek met je inplannen om alle voorwaarden helder te krijgen. 

Verschil zakelijke kredietaanvraag en financieringsaanvraag 

Zoek je slechts tijdelijk extra bestedingsruimte (liquiditeit)? Dan kun je in plaats van een financiering aanvragen ook een zakelijk krediet aanvragen. Dit is een flexibele lening waarbij als het ware een bedrag klaarstaat bij de bank dat je deels of helemaal kunt opnemen. 

Je lost hierbij niet af in vaste termijnen, wat bij een lening wel het geval is. Zakelijk krediet is ideaal om tijdelijk extra bestedingsruimte te creëren. Bijvoorbeeld om een grote klus voor te financieren of extra voorraden aan te leggen voor het piekseizoen. 

Financieringsaanvraag MKB 

Kleine en middelgrote organisaties kunnen ook MKB-krediet aanvragen. Dat is een zakelijke lening die je afsluit bij Qredits. Zo’n lening is minimaal € 50.000 en maximaal € 250.000. Je kunt hier gebruiken van maken als startende, maar ook als gevestigde ondernemer. Voorwaarde is wel dat je onderneming binnen het mkb valt; dus maximaal 250 medewerkers in dienst. De looptijd van mkb-krediet varieert van 1 tot 10 jaar. 

Zorg dus dat je goed voorbereid de financieringsprocedure bij een bank ingaat. Wil je meer weten of het regelen van een bedrijfsfinanciering? Download het whitepaper: Hoe regel je bedrijfsfinanciering.

Wat vind je van dit artikel?

Martin de Coninck

Auteur

Martin de Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.