Startup financiering: 5 opties op een rij

Welke financiering is er voor jou als startende ondernemer?

Financiering start-up

Je hebt een geweldig idee voor een nieuwe technologie of een innovatief product en zoekt een kapitaalinjectie. Je kunt dan gebruik maken van startup financiering. In dit artikel leggen we uit welke mogelijkheden je hebt en geven we enkele tips.

Niet elke financier zal happig zijn om geld te verstrekken voor een startup. Zeker niet als je een product of dienst wil lanceren waar een geldverstrekker geen ervaring mee heeft. Toch zijn er genoeg mogelijkheden om als startup financiering rond te krijgen. Goed nieuws, want het geld moet ergens vandaan komen.

1. Startup financiering uit eigen middelen 

Bedenk eerst of je (een deel van je) eigen geld kan en wil investeren. Door eigen geld te investeren loop je zelf meer risico, maar het is wel goedkoper. 

Je kan het idee ook pitchen bij vrienden en familie. Mochten die instappen, zorg dan voor duidelijke afspraken die je op papier vastlegt in een leningsovereenkomst.  

Lees ook: Van idee naar startup: zo pak je het aan

2. Bancaire financiering voor een startup  

Aankloppen bij een bank is trouwens niet kansloos als het gaat om startup financiering. De uitdaging is zeker groot, want een bank loopt meer risico vanwege de onzekere toekomst van je onderneming. 

Deze onzekerheid kun je deels wegnemen door borgstellingskrediet aan te vragen (via de financier) bij de overheid. Die staat dan deels garant voor de startup lening, zodat een bank sneller geneigd is geld te verstrekken.  

Ook bestaan er zogenaamde ‘innovatieleningen’ die banken aanbieden, speciaal voor startups. Dit zijn zakelijke leningen waar het Europees Investeringsfonds (EIF) gedeeltelijk garant voor staat.

Zorg dat je ondernemersplan en financieel plan op orde is 

Om startup financiering rond te krijgen dien je een bank of investeerder te overtuigen van jouw innovatieve idee. Dat kan alleen als je ondernemingsplan in orde is, inclusief financieel plan met een exploitatie- en liquiditeitsbegroting.  

3. Startup financieren met crowdfunding  

Crowdfunding platforms zijn nog steeds populair en zijn zeker ook geschikt om je startup te financieren. Met crowdfunding haal je kapitaal op dat wordt verstrekt door een grote groep mensen. Die investeren natuurlijk niet zomaar: het idee voor je startup moet dusdanig aantrekkelijk zijn, dat de ‘crowd’ overtuigd is van potentieel rendement.   

Het juiste crowdfunding platform kiezen

Vergelijk verschillende platforms en ontdek welke goed bij je bedrijf past. Voorbeelden van platforms zijn: Colin Crowdfund, CrowdAboutNow, Geldvoorelkaar.nl, Oneplanetcrowd.  

4. Investeerders zoeken startup 

Particuliere investeerders kunnen ook helpen met de financiering van je startup. Dit gebeurt door middel van private equity (privévermogen). Particuliere investeerders zoeken startups vanwege het ‘high risk, high reward’-karakter. 

Private equity financiering is alleen mogelijk voor niet-beursgenoteerde bedrijven (startups zijn sowieso niet-beursgenoteerd), maar gebeurt wel met aandelen. Private investeerders kopen zich in met aandelen, waardoor je over kapitaal beschikt, maar wel een stukje bedrijf en enige vorm van zeggenschap uit handen geeft. 

Private equity bestaat in verschillende vormen. Zo kun je terecht bij een seed-fonds of aankloppen bij business angels (informal investors). Dit zijn veelal oud-ondernemers die hun zakelijke ervaring, kennis, netwerk en vermogen inzetten om jou te helpen starten. Hun toegevoegde waarde is volop aanwezig, maar houd er wel rekening mee dat ze bij je bedrijf betrokken willen zijn.  

Business angels zijn niet eenvoudig te vinden. Vraag eerst in je eigen netwerk rond. Ook je bank kan je in contact brengen met een mogelijke particuliere investeerder.  

5. Microfinanciering voor leningen tot € 250.000 

Als startende ondernemer kun je voor microfinanciering in Nederland voor maximaal € 250.000 terecht bij Qredits. 

Financiering startup: gestapeld financieren 

Als startup kun je dus wel degelijk aan startup geld komen. Het vergt altijd een goede voorbereiding waarbij je de voor- en nadelen moet afwegen van de verschillende financieringsmogelijkheden. 

Vaak worden er meer bronnen en vormen gebruikt om financiering rond te krijgen, ook wel gestapeld financieren of financieringsmix genoemd. Zo kun je bijvoorbeeld de financiering van je startup deels met eigen geld financieren en de rest met crowdfunding en/of microfinanciering.

Startup subsidies overheid 

Naast startup financiering bestaan er vanuit de overheid diverse subsidies en regelingen waar je als startup gebruik van kan maken. 

Meer uitleg hierover lees je in het artikel: Welke subsidies zijn er voor innovatie?

Wat vind je van dit artikel?

Martin de Coninck

Auteur

Martin de Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.