Financiering bedrijfsovername

Dit zijn de zes opties

22 november 2021 3 minuten

Een bedrijfsovername gaat vaak gepaard met een forse investering. Wat zijn de opties voor financiering van een overname? Van eigen geld tot een banklening en van crowdfunding tot een overheidssubsidie.

Een bedrijfsovername kan je eigen bedrijf laten groeien en voor een startende ondernemer kan het een mooie kans zijn om in een goedlopend bedrijf te stappen. Bij een bedrijfsovername is een zorgvuldige voorbereiding het halve werk. Zeker omdat het vaak om veel geld gaat, moet je goed afwegen wat de verschillende mogelijkheden zijn voor financiering van een bedrijfsovername. Dit zijn de zes opties: 

1. Bedrijfsovername financieren met eigen geld

Heb je voldoende eigen vermogen? Overweeg dan om de bedrijfsovername te financieren uit eigen geld. Dit kan in zijn totaliteit of voor een deel van de overnamesom. Kies je ervoor om bijvoorbeeld zestig procent uit je eigen vermogen te betalen, dan is de financiering van de resterende overnamesom meestal eenvoudiger. 

Tip: Voorbereiding bedrijf overnemen kost ook geld!

Het is verstandig om voor een bedrijfsovername een overnamespecialist in te huren. Naast de financiering komt er namelijk nog veel meer bij kijken. Bovendien maak je ook kosten om tot de overname te komen. Denk aan kosten voor een adviseur, een accountant (boekenonderzoek), een jurist (overeenkomsten en contracten) en de notaris.

2. Overname bedrijf financieren met een banklening 

Met een goed doordacht financieel plan kun je voor financiering van een bedrijfsovername aankloppen bij een bank. Bij het afsluiten van een zakelijke lening moet je rekening houden met een aantal zaken. Zo maakt iedere geldverstrekker een risico-analyse waarmee ze de kans van slagen en het risico berekenen. Ze kijken daarbij naar het bedrijf, jouw ondernemerservaring en de visie en strategie. Ook nemen ze ontwikkelingen in de markt mee in hun overweging en de eventuele financiële inbreng van jou óf de verkoper.

3. Op zoek naar investeerders voor financieren bedrijfsovername

Een andere optie voor de financiering van je overnameplannen is op zoek gaan naar een investeerder. Met een informal investors (of business angel) aan boord haal je niet alleen geld binnen, maar ook een hele berg aan kennis en ervaring omdat het vaak een oud-ondernemer is. Een informal investor wil meestal nauw bij je bedrijf betrokken zijn, daar moet je wel rekening mee houden. 

Lees ook: Hoe bereken je de bedrijfswaarde? 

4. Financiering bedrijfsovername: mogelijkheden bij verkoper

Naast bovengenoemde mogelijkheden voor financiering van een overname, is het in de praktijk vaak zo dat je die kunt combineren met een regeling met de verkopende partij. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor: 

  • Achtergestelde lening van de verkoper

  • Winstrecht (earn-out regeling)

  • Huurkoop van het bedrijfspand

  • Een geleidelijke overname van het bedrijf

  • Schenking

5. Bedrijfsovername financieren met behulp van regelingen van de overheid

Het is niet altijd eenvoudig om financiering te regelen voor een bedrijfsovername. Het kan helpen als je gebruikmaakt van een van de regelingen van de overheid, we noemen er een paar:

Een overzicht van regelingen (en wat ze inhouden) van de overheid vind je op de website van RVO

6. Crowdfunding als middel om bedrijfsovername te financieren

Ook crowdfunding kun je prima inzetten om je plannen waar te maken voor je gewenste bedrijfsovername. Hiermee laat je een grote groep investeerders (de crowd) de overname financieren. Mooi meegenomen, want je kunt meteen ontdekken of er markt is voor dit bedrijf. Er zijn vele soorten crowdfundingplatforms. Kijk goed wat bij jou en je potentiële nieuwe bedrijf past. Hierbij een paar voorbeelden: Colin Crowdfund, CrowdAboutNow, Geldvoorelkaar.nl, Oneplanetcrowd. 

Keuzes genoeg voor de financiering van een bedrijfsovername. Laat je goed adviseren door een overnamespecialist en weeg alle voor- en nadelen af.

Auteur

Patty Sjerps