Hulp bij bedrijf beginnen, gratis en voor niets?

Deze organisaties geven een boost aan je prille onderneming

Hulp bij bedrijf beginnen

Vragen over starten? Bel 088-6520050

Bij het opstarten van een onderneming hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden. Er zijn organisaties die jou kunnen ondersteunen; gratis, voor een kleine vergoeding of tegenprestatie. Hoe bieden ze ondersteuning en waar kun je terecht voor hulp en een steuntje in de rug?

Start bij de KvK

De eerste organisatie waar je aan denkt bij ondersteuning is de Kamer van Koophandel (KvK) en die gedachte is terecht. Het inschrijven als ondernemer start bij de KvK, maar ze kunnen daar meer voor je betekenen. Hulp bij een bedrijf beginnen, gratis of tegen een kleine bijdragen, is het kerndoel van de KvK. Ze geven bijvoorbeeld seminars over het schrijven van een ondernemersplan en je kunt informatie opvragen voor een marktonderzoek. Uiteraard zijn er ook goedkope adviesbureaus voor startups en zogenoemde incubators en uitwisselingsprogramma’s.

Baat hebben bij de Erasmus Entrepreneurs

Jonge ondernemers kunnen baat hebben bij ‘Erasmus for Young Entrepreneurs’. Het is een uitwisselingsprogramma dat je de mogelijkheid biedt om te leren van ervaren ondernemers uit één van de landen waarmee Erasmus Entrepreneurs samenwerkt. Het is eigenlijk een wisselwerking. De ervaren ondernemer krijgt namelijk nieuwe inzichten door een beginnende ondernemer met een frisse blik op de mogelijkheden, gebruik makende van moderne toepassingen. Ook door de cultuurverschillen kunnen er nieuwe perspectieven ontstaan waar je in de toekomst baat bij kunt hebben.

Wat kan het IMK voor je doen?

Het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf is kort na de Tweede Wereldoorlog door de overheid opgericht om Nederlandse bedrijven te helpen met herstel en groei. Inmiddels is het geen overheidsorgaan meer, maar de doelstelling is nog steeds het bieden van hulp bij het beginnen van je bedrijf. Het IMK biedt trainingen en opleidingen. Ook voor financieringen en subsidies kun je bij het IMK aankloppen.

Wat kan Utrechtinc voor je doen?

Deze incubator richt zich met name op schaalbare ideeën en techstartups. Hiervoor werkt ze samen met de Universiteit Utrecht, Universitair Medisch Centrum Utrecht en met de Hogeschool Utrecht. UtrechtInc kan helpen bij het omzetten van een idee naar een product of een concept. Je krijgt begeleiding van ondernemers om je haalbare doelen ook echt te realiseren. Ze biedt programma’s waaraan je mee kunt doen, zo kun je als startup bijvoorbeeld samen met andere startende ondernemers werken aan gezamenlijke missies.

De Jamfabriek voor ondernemers in de voedselindustrie

De Jamfabriek is gevestigd in Den Bosch. Deze Incubator heeft de focus op ‘food’. Ze ondersteunt start-ups, maar ook bedrijven die al verder zijn in de ontwikkeling. Zo helpt de Jamfabriek bij het innoveren en zet ze samenwerkingen op tussen ondernemers. Je kunt het zien als een community met een focus op het verder uitbouwen van het bedrijf en het maximale uit de onderneming te halen.

De beste incubator vinden doe je door goed te kijken naar wat jouw wensen zijn en wat je uit het programma wilt halen. Je kunt bij bovengenoemde instanties altijd terecht voor meer informatie.

Wat vind je van dit artikel?