Zakelijk naar Turkije: welk visum aanvragen?

Het visum Turkije is vereist om in Turkije te werken, ook voor zakenreizen

Gemakkelijk een e-visum aanvragen

Gelukkig is het visum voor Turkije snel en goedkoop online aan te vragen, ook als je zakelijk op reis gaat. Werken in Turkije met het digitale visum is echter niet in alle gevallen toegestaan. We hebben voor je op een rijtje gezet waar je op moet letten.

Twee soorten visums voor Turkije

Er zijn twee varianten van het visum voor Turkije. De eerste is een digitaal visum; het wordt ook wel het e-Visum Turkije genoemd. De tweede variant is fysiek en het wordt in de vorm van een sticker in je paspoort geplakt.

Je kunt de digitale variant van het Visum Turkije online aanvragen, terwijl je de fysieke variant moet afhalen bij een van de Turkse consulaten. Omdat het Visum Turkije online eenvoudiger, goedkoper en sneller te verkrijgen is, is het verstandig eerst na te gaan of je hier gebruik van mag maken. Of dat het geval is hangt af van jouw specifieke zakelijke reisdoel en reisduur.

Wanneer is het toegestaan het digitale visum aan te vragen?

In het kort: voor verreweg de meeste zakelijke reizen. De belangrijkste voorwaarden: ten eerste een maximale verblijfsduur in Turkije van 90 dagen en ten tweede moet je in dienst blijven bij je Nederlandse werkgever. Je mag dus geen werknemer worden bij een Turks bedrijf als je je visum online hebt aangevraagd. Wel mag je in Turkije werken voor een Turkse organisatie, áls je dat blijft doen in dienst van je Nederlandse werkgever. Die mag uiteraard ook jouw werkzaamheden factureren bij het bedrijf dat je tijdens je reis gaat bezoeken.

Voorbeeld

Je Nederlandse werkgever heeft een order binnengehaald en mag een grote machine leveren aan een Turks bedrijf. Deze moet echter nog wel op locatie worden geïnstalleerd en daarvoor ben jij gevraagd. Je gaat voor een aantal weken zakelijk naar Turkije om te werken aan de installatie van de machine. Je werkt in dat geval wel voor het bedrijf in Turkije, maar blijft gewoon in dienst bij je Nederlandse organisatie. Dit ‘werken in Turkije’ valt dan gewoon onder het begrip ‘zakenreis’ en dus kun je gebruikmaken van de online aanvraagprocedure en hoef je niet langs het consulaat.

Is je werkgever zowel in Nederland als in Turkije gevestigd?

In het geval je gaat werken voor de Turkse afdeling van het bedrijf waar je ook in Nederland voor werkt, dan is dat geen probleem. Tenminste, als je formeel in dienstverband blijft bij de Nederlandse BV (of andere rechtsvorm). Ga je in dienst of was je al in dienst van de Turkse afdeling van je bedrijf? Dan moet je een werkvisum aanvragen bij het Turkse consulaat.

Ben je ondernemer?

Wil je als zzp’er of eigenaar van je formele werkgever (je eigen zaak) naar Turkije reizen? Dat is geen probleem en heeft geen gevolgen voor je visum. Je mag dan in Turkije werken voor een klant en die klant daarvoor laten betalen. Maar nogmaals: alleen als dat per factuur gaat, niet als je bij die klant op de loonlijst komt te staan.

Conferenties, workshops of trainingen bijwonen in Turkije?

Ook het bijwonen van kortdurende (minder dan 90 dagen) zakelijke workshops, zakelijke conferenties en zakelijke trainingen kan probleemloos met het digitale visum voor Turkije.

Uitzonderingen

Er zijn drie uitzonderingen. Daarbij is het dan niet mogelijk het visum online te regelen voor zakelijke reisdoelen. Dat geldt ten eerste voor documentairemakers die in Turkije aan een documentaire willen werken. Ten tweede voor vrachtwagenchauffeurs die voor hun werk naar Turkije rijden. En tot slot voor archeologen die veldonderzoek komen doen tijdens hun verblijf.

Visum Turkije aanvragen

Voldoe je aan de vereisten om je visum voor Turkije online aan te vragen? Dien je aanvraag dan in door online het Aanvraagformulier Visum Turkije in te vullen. Je hoeft hiervoor nog geen vliegticket of hotel te hebben geboekt. Ongeveer een kwartier nadat je de betaling hebt uitgevoerd (dat kan onder andere met iDeal of creditcard) ontvang je het Visum Turkije per e-mail.

Wat vind je van dit artikel?