Geschillen & procederen

Juridisch

Mijn boekhouder wil mijn administratie niet teruggeven. Kan dat?

Wat te doen bij onenigheid met je boekhouder?

Je bent niet tevreden over je boekhouder: hij levert slecht werk af en zijn rekeningen zijn te hoog. Je besluit zijn laatste rekening niet te betalen en over te stappen naar een ander. Maar dan zegt hij dat je jouw boekhouding niet terugkrijgt, totdat de laatste cent betaald is. Mag hij dat?

25 maart 2020 2 minuten

Dit moet er in een sommatiebrief staan

In 2018 zijn de voorwaarden veranderd.

Een boze brief waarin je oproept tot betalen heet ook wel een sommatiebrief. In dit artikel lees je wat er in moet staan, hoe je de wettelijke incassokosten (WIK) berekent en hoe je om moet gaan met incassokosten berekenen voor particulieren en bedrijven.

25 maart 2020 3 minuten

Wat is een bestuursrechtelijke dwangsom?

En wat verandert er in 2020?

De staat, een provincie of een gemeente kan een bestuursrechtelijke dwangsom opleggen. Het klinkt als het krijgen van een boete, maar het is iets anders. Wat houdt het precies in?

05 januari 2020 2 minuten

Op welk moment schakel ik een jurist in?

Voorkomen is beter dan genezen

Ondernemers krijgen vaak te maken met juridische kwesties, maar weten niet goed of, en wanneer ze een jurist moeten inschakelen. Win op het juiste juridisch advies in. Daarmee bespaar je geld en problemen.

16 januari 2018 2 minuten

Hoe kom ik los van mede-aandeelhouders?

Column Arjen Paardekooper

Wat kun je doen als je een geschil hebt met (een van) je mede-aandeelhouders? Onze columnist en jurist Arjen Paardekooper duikt het wetboek in. Hij geeft je tips om een geschil te beslechten.

31 maart 2017 3 minuten

Beslagleggen op de administratie van een klant of concurrent

Column Willem Balfoort | Bewijsmateriaal in beslag nemen

In een rechtszaak draait uiteindelijk alles om bewijs. Advocaten moeten hun cliënten dan ook regelmatig voorhouden dat ‘gelijk hebben’ niet altijd ‘gelijk krijgen’ betekent. Het IS heel frustrerend als je wederpartij beschikt over een bepaalde e-mail of factuur die jouw standpunt ondersteunt, terwijl je geen toegang tot dit document hebt. Wat te doen?

24 december 2015 2 minuten

Hoe laat ik iemand gemaakte afspraken nakomen?

Schrijf een boze brief!

Het is vervelend als iemand gemaakte afspraken niet nakomt. Het liefste zou je personen die in gebreke blijven, direct aansprakelijk stellen voor de geleden schade. Wacht, stuur eerst een boze brief.

23 december 2015 2 minuten

Conflicten tussen compagnons: als het recht tekortschiet

Column Hein van Zijll Langhout | Schikkingsjurist

Mijn stelregel is: een conflict is niet erg, zolang je er maar iets constructiefs mee doet. En dit is nu juist vaak het allermoeilijkst. Zeker bij conflicten tussen compagnons, omdat het recht hierin geen pasklare oplossing biedt en het juist ruimte geeft voor nieuwe geschilpunten.

13 mei 2014 2 minuten

Wat doet de kantonrechter?

Een overzicht van de taken van de kantonrechter

De kantonrechter behandelt arbeids- en huurzaken, civiele zaken tot 25.000 euro en strafzaken. Stuk voor stuk zaken die voor jou als ondernemer van belang kunnen zijn!

30 januari 2013 2 minuten

Wat is een rolzitting?

Informatie over een rolzitting van de rechtbank

Als je een eigen bedrijf hebt, kan het voorkomen dat je voor de rechter moet verschijnen en op een rolzitting aanwezig moet zijn. Hoe gaat een rolzitting in zijn werk?

25 januari 2013 2 minuten

Albert Heijn zet leveranciers onder druk

Plek in het schap 2 procent duurder

Supermarktketen Albert Heijn gaat haar leveranciers 2 procent minder betalen over geleverde producten. Dat heeft het concern vorige week via een brief aan haar relaties meegedeeld. De prijsverhoging voor een plek in het schap van de winkels van Albert Heijn gaat in op 17 september 2012.

25 januari 2013 3 minuten

Mag ik afgifte uitstellen als een klant niet betaalt?

Doe een beroep op je retentierecht

Stel je bent garagehouder en hebt een auto gerepareerd of je hebt als aannemer een huis gebouwd. Als je klant de kosten hiervoor niet betaalt, kun je een beroep doen op je retentierecht.

06 september 2012 4 minuten

Mag ik de 'auto van de zaak' terugvorderen tijdens een arbeidsconflict?

Rechten en plichten bij terugvorderen bedrijfsauto

Stel, je bent met jouw medewerker verwikkeld in een arbeidsconflict en hij rijdt in een auto van de zaak, die hij ook regelmatig voor privé aangelegenheden gebruikt. Mag je deze auto dan terugvorderen?

07 augustus 2012 2 minuten