Je bedrijfspand isoleren, zo pak je dat aan

Je bedrijfspand isoleren, zo pak je dat aan

Besparen door te isoleren wordt steeds aantrekkelijker. Wie zijn bedrijfspand isoleert bespaart direct op energiekosten en maakt bovendien een duurzame keuze. En niet geheel onbelangrijk: de investering verdient zich vanaf vier jaar terug.

Je bedrijfspand isoleren, zo pak je dat aan

Besparen door te isoleren wordt steeds aantrekkelijker. Wie zijn bedrijfspand isoleert bespaart direct op energiekosten en maakt bovendien een duurzame keuze. En niet geheel onbelangrijk: de investering verdient zich vanaf vier jaar terug.

Waarom isoleren?

Goede isolatie houdt kou buiten en warmte binnen. Behalve dat het behaaglijk is, scheelt dat enorm in de kosten. Want zonder isolatie verdwijnt veel warmte via het dak, de muren en de vloer. In sommige gevallen is isolatie verplicht, maar lees vooral ook even door als dat niet zo is. Je energiekosten kunnen namelijk tot 30% lager. En wist je dat je er ook subsidie voor aan kunt vragen?

Soorten isolatie

Vloerisolatie, spouwmuurisolatie en dakisolatie zijn de meest effectieve isolatiemaatregelen met dus ook het hoogste rendement. We zetten ze even op een rijtje.

  • Vloerisolatie

Een geïsoleerde vloer is merkbaar warmer. Bij vloerisolatie wordt meestal isolatiemateriaal in de kruipruimte van het pand aangebracht.

  • Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie vraagt een relatief kleine investering en is eenvoudig uit te voeren. Het wordt binnen aanzienlijk behaaglijker en je verdient de kosten in ongeveer vijf jaar al terug.

  • Dakisolatie

Slecht geïsoleerde bedrijfspanden verliezen ongeveer 30% van hun warmte door het dak. Dakisolatie is dan ook geen overbodige luxe. Het maakt je pand energiezuiniger en daarmee een stuk vriendelijker voor het milieu. Je verdient je investering in zo’n vijf tot tien jaar terug.

Let op! Soms is isoleren verplicht

Bedrijven met een hoger energieverbruik zijn verplicht energiebesparende maatregelen te nemen. Isolatie is er één van. Dat staat in de nieuwe Wet Milieubeheer.

Rendement

Wat je investering oplevert hangt van een aantal zaken af. Het type isolatie is belangrijk, maar ook subsidies spelen een rol.

  • Subsidie voor isolatie

De overheid stimuleert isolatie voor mkb'ers met subsidies, meestal in de vorm van een investeringsaftrek. Voorbeelden zijn de Energie-investeringsaftrek (EIA), de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Laat je goed voorlichten over de verschillende mogelijkheden om zo voordeling mogelijk te investeren.

  • Rendement van isolatie

Vloer-, dak- en spouwmuurisolatie leveren niet alleen een comfortabele werkomgeving op. Ze hebben een zeer aantrekkelijk rendement van 7 tot 12% op je investering.

  • Terugverdientijd van isolatie

Energiebesparende maatregelen verdienen zichzelf altijd terug. Hoe snel hangt opnieuw van het type af. Gemiddeld verdient spouwmuurisolatie zich in vijf jaar terug. De terugverdientijd van dakisolatie is vijf tot tien jaar en die van vloerisolatie negen jaar.

Aan de slag met isolatie

Benieuwd wat isoleren jouw bedrijf op kan leveren? Essent ondersteunt bij het onderzoeken van de mogelijkheden en adviseert op het gebied van de subsidies. Onze adviseurs helpen je graag persoonlijk verder met een berekening van de kosten en opbrengsten, een overzicht van de mogelijkheden én natuurlijk met de uitvoering van isolatiewerk.

Wat vind je van dit artikel?