Wie goederen wil importeren uit een land buiten de EU, bijvoorbeeld uit China of de VS, moet rekening houden met importheffingen. Importheffingen worden geïnd door de douane en kunnen aardig in de papieren lopen, afhankelijk van het soort product dat je wilt invoeren en uit welk land het product is ingevoerd.

Inhoud:
- Wat zijn importheffingen?
- Importheffingen VS
- EU-China importtarieven: wat is de stand van zaken?
- Hoe hoog zijn importheffingen EU: wat leggen wij op aan andere landen?
- Hoe vind ik de importheffing per productgroep?
- Wat is de TARIC-code?
- Wat is een EORI-nummer?
- Hoe betaal ik de douane importheffing?
- Zijn er nog andere belastingen aan de orde bij import van buiten de EU?
Wat zijn importheffingen?
Met importheffingen, ook wel invoerrechten of importtarieven genoemd, wordt de belasting bedoeld die moet worden betaald voor het importeren van goederen uit andere landen. Dat werkt als volgt: een land legt importheffingen - meestal een percentage boven op de waarde van bepaalde productgroepen - op aan producten uit een ander land. Wanneer die producten de douane van het bestemmingsland passeren, betaalt de importeur het heffingsbedrag. En die berekent dit meestal direct door aan de consument.
Eigen economie beschermen
Importheffingen zijn in de eerste plaats bedoeld als extra kostendrempel, om zo de eigen economie, landbouw en industrie te beschermen tegen (goedkopere) buitenlandse producenten.
Daarnaast vormen ze een inkomstenbron voor de overheid. De Europese Unie bepaalt de hoogte van importheffingen die de lidstaten heffen op bepaalde productgroepen. De tarieven zijn per productcategorie vastgelegd en alle EU-lidstaten moeten dezelfde importtarieven hanteren.
Importheffingen VS
De importheffingen vanuit de VS zijn dit jaar veel in het nieuws.In juli 2025 geldt een Amerikaans ‘reciprocal’ basistarief van 10% op invoer uit de meeste landen, waaronder de EU. Eerder aangekondigde verhogingen van importheffingen voor de EU (naar 20% - 50%) zijn opnieuw uitgesteld, ditmaal tot 1 augustus 2025. Als er geen handelsakkoord wordt bereikt en de VS de importheffingen doorzet, dan heeft de EU een tegenmaatregelenpakket voorbereid. Onder deze vergeldingsmaatregelen vallen extra heffingen op Amerikaanse landbouwproducten, industriële goederen, consumentengoederen en mogelijk ook digitale diensten.
Lees ook: Importheffingen VS en tegenheffingen EU: wat zijn de gevolgen?
EU-China importtarieven: wat is de stand van zaken?
Ook tussen de EU en China botert het niet geweldig als het om handel gaat. De spanningen liepen op in 2024 toen de EU bovenop de standaard invoerheffing van 10% kwam met anti-subsidieheffingen tot 37,6%. De EU vindt namelijk dat er vanwege Chinese staatssteun sprake is van oneerlijke concurrentie, bijvoorbeeld in de elektrische autobranche. China reageerde vervolgens met importheffingen op Europese producten zoals Cognac en beperkingen op de invoer van medische apparatuur. Samengevat ziet de situatie er op dit moment als volgt uit:
Overzicht importtarieven EU <-> China tot nu toe (juli 2025)
Richting | Maatregel | Tarief / Actie |
---|---|---|
EU → China | Anti‑subsidieheffingen op EV’s | Tot ~37,6 % bovenop standaard 10 % invoer |
EU → China | Onderhandelingen minimumprijs EV’s | Lopende gesprekken |
China → EU | Anti-dumping op cognac | Tot ~34,9 %, met uitzonderingen |
China → EU | Beperkingen medische apparatuur | Verbod op deelnames > 45 mln yuan |
China → EU | Onderzoek varkensvlees, zuivel | Lopende, mogelijke toekomstige maatregelen |
In het voorjaar van 2025 zijn de EU en China begonnen met onderhandelingen (prijsvrijstellingstraject) over mogelijke minimumprijsafspraken voor Chinese elektrische voertuigen (EV’s). Deze zouden een alternatief kunnen vormen voor de eerder opgelegde extra importheffingen. Er is op dit moment nog geen formeel akkoord.
Hoe hoog zijn importheffingen EU: wat leggen wij op aan andere landen?
De EU hanteert zogeheten standaard-importheffingen (douanerechten). Deze worden opgelegd aan goederen die worden ingevoerd uit niet EU-landen, behalve als er een vrijhandelsovereenkomst is gesloten. In dat geval zijn de meeste heffingen verlaagd of afgeschaft. Met de VS, China en Groot-Brittannië (na Brexit) heeft de EU bijvoorbeeld geen vrijhandelsakkoord op dit moment. Lees meer: Importeren uit China - tips & tricks
Zonder vrijhandelsovereenkomst geldt het Gemeenschappelijk Douanetarief (TARIC). De hoogte van de importheffing hangt vooral af van het soort importproduct. Er gelden al jaren uiteenlopende percentages, variërend van 0% (mobiele telefoons) tot 17% voor bepaalde soorten schoenen.
Voorbeelden van actuele invoerheffingen
Telefoons, laptops en tablets | 0% |
Verzorgingsproducten | 0% |
Koptelefoons, microfoons | 0 - 2% |
Sieraden | 0 – 4% |
Speelgoed | 0 – 4,7% |
Auto-onderdelen | 3 – 4,5% |
Horloges | 4,5% |
Schoenen en laarzen | 3,5 – 17% |
TARIC database importheffingen EU
Voor de meest nauwkeurige en up-to-date informatie over specifieke producten kun je de TARIC-database raadplegen; de geïntegreerde tariefdatabase van de EU.
Hoe vind ik de importheffing per productgroep?
Aan de hand van een korte handleiding kun je zelf aan de slag op de website ‘Douane Tarief Voorziening (DTV). Door de stappen te volgen vind je de juiste Taric-code en bijbehorend invoerrecht. Als voorbeeld nemen we de uitvoer van personenauto’s. Volg de onderstaande stappen:
Ga naar website van de Douane Tarief Voorziening (DTV): Dit is het Gebruikstarief van de Nederlandse Douane.
Selecteer de juiste datum: Zorg ervoor dat de datum is ingesteld op de dag waarop je de informatie raadpleegt, bijvoorbeeld '2025-03-28'.
Kies de taalinstelling: Selecteer 'Nederlands' als taal.
Navigeer naar de Nomenclatuur: Klik op het tabblad 'Nomenclatuur' en kies voor 'Raadplegen via Nomenclatuur'.
Zoek de juiste afdeling en hoofdstuk:
Bij Afdeling XVII staat: 'Vervoermaterieel (hoofdstuk 86-89)'.
Klik op het gele mapje voor 'Afdeling XVII'.
Klik vervolgens op het mapje bij 'Hoofdstuk 87' - 'Voertuigen, anders dan spoor- of tramwegvoertuigen, en delen en toebehoren daarvan'.
Selecteer de juiste post en subpost:
Klik op het mapje bij '8703' - 'Personenauto's en andere motorvoertuigen hoofdzakelijk ontworpen voor personenvervoer'.
Afhankelijk van het type voertuig, selecteer je de juiste subcategorie. Bijvoorbeeld:
'8703 21' voor voertuigen met een cilinderinhoud van niet meer dan 1.000 cc.
'8703 22' voor voertuigen met een cilinderinhoud van meer dan 1.000 cc maar niet meer dan 1.500 cc.
'8703 23' voor voertuigen met een cilinderinhoud van meer dan 1.500 cc maar niet meer dan 3.000 cc.
'8703 24' voor voertuigen met een cilinderinhoud van meer dan 3.000 cc.
Vind de tiencijferige Taric-code:
Na het selecteren van de juiste subcategorie, verschijnt de bijbehorende tiencijferige Taric-code. Bijvoorbeeld 8703 2210 00 (voor een cilinderinhoud van 1.000 cc tot 1.500 cc.
Noteer de Taric-code; deze heb je nodig voor je uitvoeraangifte.
Controleer het invoerrecht:
Klik op het vergrootglas naast de Taric-code om de details te bekijken.
Selecteer het land van bestemming (het land waarnaar je de auto exporteert) en klik op 'Raadplegen'.
In de kolom 'Maatregel type' kunt je de relevante informatie vinden, zoals 'Uitvoermaatregelen' of eventuele beperkingen.
Let op: Bij het exporteren van voertuigen kunnen specifieke regels en vereisten gelden, zoals het overleggen van bepaalde certificaten of het voldoen aan milieunormen. Raadpleeg altijd de meest recente douaneregels en -voorschriften of neem contact op met de Douane voor actuele informatie.
Wat is de TARIC-code?
De TARIC-code is de EU-versie van de HS-code, uitgebreid met 4 cijfers. De douanes van EU-lidstaten gebruiken de TARIC-code om in één oogopslag het soort product en de geldende importheffing vast te stellen.
Wat is een EORI-nummer?
Het EORI-nummer is een identificatienummer dat gekoppeld is aan een bedrijf dat goederen importeert of exporteert en zodoende te maken krijgt met de douane. Het EORI-nummer is verplicht voor alle bedrijven die goederen invoeren of uitvoeren buiten de EU. Je kunt het nummer aanvragen bij de Belastingdienst Douane.
Meer over het EORI-nummer lees je in ons artikel: EORI-nummer: wat is het?
Hoe betaal ik de douane importheffing?
Normaal gesproken regelt de transporteur of expediteur de afdracht van importheffingen, btw en andere belastingen rechtstreeks met de douane. Hiervoor rekent de vervoerder administratieve ‘inklaringskosten’ bovenop de heffingen zelf. De inklaringskosten liggen bij de bekende vervoerders als PostNL, UPS en DHL tussen de € 10,- en € 20,-
Let op: voor duurdere goederen kunnen de inklaringskosten een stuk hoger uitvallen.
Zijn er nog andere belastingen aan de orde bij import van buiten de EU?
Soms zijn er nog aanvullende heffingen van toepassing op importgoederen van buiten de Europese Unie. Dat hangt af van het soort product. In geval van tabak en alcohol moet bijvoorbeeld aan de nationale overheid accijns worden afgedragen. En voor specifieke producten geldt de antidumpheffing, bedoeld om oneerlijke concurrentie vanuit het buitenland te voorkomen.
Wie importeert uit niet-EU-landen moet bovendien btw afdragen in het land waar de goederen de EU binnenkomen. In Nederland is deze btw 21% over de waarde van de goederen, met daarbij opgeteld alle transportkosten, transport-bemiddelingskosten en de importheffing.
Lees ook: Btw buiten de EU.