EORI-nummer: wat is het?

Nodig voor efficiënt importeren en exporteren van goederen

vlaggen-landen-blauwe-lucht

Als je goederen importeert of exporteert heb je een EORI-nummer nodig. Je bent dit verplicht als je internationaal handelt en in contact komt met de Douane, zoals bij leveringen naar het Verenigd Koninkrijk. Wat is een EORI-nummer, hoe kom je eraan en wanneer gebruik je het?

Wat is een EORI-nummer?

EORI staat voor Economic Operator Registration and Identification. Het is een identificatienummer van ieder economisch opererend bedrijf (marktdeelnemer). 

Je hebt het EORI-nummer nodig als je goederen importeert van of exporteert naar het buitenland en te maken krijgt met de douane. Je gebruikt dit nummer ook als je een accijnsvergunning hebt, omdat je in veel gevallen dan ook zaken met de Douane doet.

Het voordeel van dit systeem is dat gegevens sneller uitgewisseld worden met andere landen. Dat zorgt ervoor dat goederen niet onnodig lang bij de Douane blijven liggen. 

Hoe kom je aan een EORI-nummer?

Zowel natuurlijke personen (eenmanszaak) als rechtspersonen (zoals een bv) krijgen een EORI-nummer. Die is gekoppeld aan de hoofdvestiging in Nederland. Dus ook als je meerdere vestigingen hebt, gebruik je maar één identificatienummer. 

Je kunt een EORI-nummer zelf samenstellen als je zelf de aangifte doet bij de Douane in Nederland. Het nummer bestaat dan uit: de letters NL + het RSIN (of BSN bij een eenmanszaak). Het totale aantal cijfers achter NL moet 9 zijn. Als je RSIN of BSN uit minder cijfers bestaat, moet je deze vooraf laten gaan met nullen. 

Voorbeelden

  1. Het RSIN is 918273645. Dan is het EORI-nummer: NL918273645.

  2. Het RSIN 888666. Dan is het EORI-nummer: NL00888666.

  3. Het BSN is 137936746. Dan is het EORI-nummer: NL137936746.

Als je aangifte in Nederland door iemand anders laat doen of je doet aangifte in het buitenland, dan moet je het EORI-nummer eerst aanvragen bij de Douane

Wanneer gebruik je het EORI-nummer?

Als je goederen importeert of exporteert naar het buitenland en deze aangeeft bij de Douane. Schakel je een expediteur in die de Douane zaken voor je afhandelt, dan moet je het EORI-nummer meestal op de douanedocumenten (zoals de pakbon) en factuur plaatsen. Controleer dit bij de expediteur. 

EORI-nummer controleren

Op de website van de EU kun je het EORI-nummer valideren van het bedrijf waar je zaken mee doet. 

EORI en de Brexit

Aangezien het Verenigd Koninkrijk geen onderdeel meer is van de Europese Unie, is het EORI-nummer extra actueel sinds begin 2021. De goederen moeten zowel bij de Nederlandse als de Britse douane worden aangemeld. Als je zelf aangifte doet heb je zowel een Nederlands als een Brits EORI-nummer nodig, oftewel het GB EORI-nummer (Great Britain). Voor Noord-Ierland gelden nog de normale codes.

Mocht je goederen importeren of exporteren vanuit Engeland, Schotland of Wales, dan kun je die aanvragen via de website van de Britse overheid.

Het is daarbij goed om te kijken of je nog de juiste Incoterms hanteert bij exporteren naar het Verenigd Koninkrijk of andere landen buiten de EU. Bij de leveringsconditie DDP ben je verantwoordelijk voor de gehele levering en zal dit dus meer administratie en kosten met zich meebrengen. 

Lees meer over export naar Engeland na brexit.

Wat vind je van dit artikel?

Jelle Bos

Auteur

Jelle Bos

Jelle is eindredacteur bij MKB Servicedesk.