NL Leert Door: gratis scholing voor je werknemers

Alles over de subsidie voor doorontwikkeling

31 juli 2020 13 april 2021

De arbeidsmarkt is flink in beweging, zeker door corona. Oude banen verdwijnen (tijdelijk) en nieuwe banen ontstaan. De overheid subsidieert onder het programma Nederland Leert Door scholing en ontwikkeladvies om je werknemers te helpen met die veranderingen om te gaan. Als je gebruik maakt van de NOW-regeling heb je de inspanningsverplichting je werknemers hierbij te stimuleren.

Het beste voor je mensen, ontwikkel je bedrijf

Wat is Nederland leert door?

De overheid subsidieert in 2020 en 2021 tot 80.000 gratis scholings- of ontwikkeladviestrajecten. In 2021 is daar € 200 miljoen voor uitgetrokken. De steun is bedoeld voor iedereen tussen de 18 en de pensioengerechtigde leeftijd. Het maakt niet uit of je ondernemer, werknemer, werkzoekende of flexwerker bent.

Het doel is om je te ontwikkelen en je kansen te vergroten op de arbeidsmarkt. Je kunt er dus gebruik van maken als je een nieuwe stap wilt maken in je carrière of het besluit over een totaal andere boeg te gooien als ondernemer. 

NL leert door subsidie

De subsidie wordt verstrekt via twee onderdelen binnen de NL leert door regeling:

  1. Gratis scholing

  2. Sectoraal maatwerk

Gratis scholing

Er zijn tal van gratis cursussen beschikbaar gesteld bij goedgekeurde opleiders. De cursussen zijn gericht om je kennis of skills bij te brengen die je nodig hebt bij een ander beroep of een andere functie binnen de huidige organisatie. Veel van deze cursussen zijn online te volgen. 

De cursussen omvatten een scala aan vakgebieden en studierichtingen: solliciteren, persoonlijke effectiviteit, skills bij leidinggeven, coaching, verkoopvaardigheiden, etcetera. 

Gebruik maken van deze vorm van subsidie is eenvoudig: de opleider handelt de administratie en kosten af, want de subsidie is aan hen uitgekeerd. 

Sectoraal maatwerk

Werkgevers binnen een samenwerkingsverband van een sector kunnen gezamenlijk een subsidie aanvragen voor ondersteuning in het vinden van nieuw werk of juist het behoud van werk binnen de sector. Aanvragen kan tot 26 april 2021.

De activiteiten die door de subsidie mogelijk worden gemaakt moeten gratis worden aangeboden en omvatten vier modules:

  • Ontwikkeladvies geven

  • Begeleiding naar ander werk

  • Scholing 

  • Verzorgen van EVC-procedure (Erkenning van eerder Verworven Competenties)

Ontwikkeladvies NL leert door gestopt in 2020

Tot eind 2020 kon er subsidie aangevraagd worden voor 20.000 ontwikkeladviezen. Hiervoor werd €14 miljoen besteed vanuit de overheid, dus € 700 per ontwikkeladvies. Ontwikkeladvies was gericht op:

  • Inzicht in het toekomstperspectief van het huidige werk

  • Inzicht in kansen op de arbeidsmarkt

  • Hulp bij het kiezen van de juiste (bij)scholing

  • Tips bij het zoeken en solliciteren naar ander werk

NL leert door regeling en Leven Lang Ontwikkelen

De noodzaak voor een goede inzetbaarheid op de arbeidsmarkt is actueel door corona, maar niet nieuw. Digitalisering van de economie en veranderende businessmodellen zorgen voor grote veranderingen aan de eisen die worden gesteld aan personeel. De overheid stimuleert volwassenen daarom al langer om zich door te ontwikkelen. Daar zijn o.a. deze regelingen voor in het leven geroepen:

Auteur

Jelle Bos

Als eindredacteur help ik ondernemers antwoorden te vinden op hun vragen. Ik doe graag onderzoek naar de meest uiteenlopende onderwerpen en zet deze om naar toegankelijke kennisartikelen. Daarbij voeg ik de ervaring en kennis die ik zelf heb opgedaan in zowel zeer grote als kleinere bedrijven.