NL Leert Door: ontwikkeladvies en scholing voor je werknemers

Inspanningsverplichting voor de NOW 2.0

31 juli 2020

Door de coronacrisis is de arbeidsmarkt flink veranderd. Heb jij de NOW 2.0 moeten aanvragen? Dan heb je een inspanningsverplichting om je werknemers scholing en ontwikkeladvies te bieden. De overheid stimuleert dit met de regeling NL Leert Door.

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws rondom corona en ondernemen?

Onbeperkt persoonlijk advies

Wat houdt de regeling in?

Vanaf 1 augustus 2020 kunnen werkenden, werkzoekenden en zelfstandigen ontwikkeladvies (ook wel loopbaanadvies) aanvragen, bij een gekwalificeerd loopbaanadviseur. Deze adviseur maakt een ontwikkelplan op maat en kan hierbij verschillende adviezen bieden. 

  • Inzicht in het toekomstperspectief van het huidige werk,

  • Inzicht in kansen op de arbeidsmarkt,

  • Hulp bij het kiezen van de juiste (bij)scholing,

  • Tips bij het zoeken en solliciteren naar ander werk.

Iedereen tussen 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd met een relatie tot de Nederlandse arbeidsmarkt kan een ontwikkeladvies aanvragen. Op dit moment is er tot het einde van 2020 subsidie voor 20.000 ontwikkeladviezen. Hiervoor wordt €14 miljoen besteed vanuit de overheid, dus € 700 per ontwikkeladvies. Vanaf (uiterlijk) het vierde kwartaal wordt dit vanuit NL Leert Door aangevuld met (online) scholing. Hier is dan nog € 36 miljoen voor beschikbaar, voor 50.000 tot 80.000 scholingstrajecten gericht op het ontwikkelen van vaardigheden. 

Hoe werkt het ontwikkeladvies traject?

De werknemer vraagt het loopbaanadvies aan, maar jij kunt (en moet als je de NOW 2.0 hebt aangevraagd) hem hierbij helpen. De aanvraag wordt direct bij de loopbaanadviseur gedaan, deze kan de medewerker dus zelf kiezen. Let wel op dat deze is aangesloten bij NL Leert Door, dan voldoet hij of zij namelijk aan de juiste eisen. De loopbaanadviseur vraagt de subsidie aan en handelt de administratie af. Het contact blijft tussen de werknemer en de loopbaanadviseur, maar je werknemer kan zelf beslissen of hij het advies en ontwikkelplan met je wil delen. 

Aan het eind van het traject krijgt de werknemer een ontwikkelplan, met concrete acties voor korte of lange termijn. Onderdeel van dit ontwikkeladvies is een digitale arbeidsmarktscan. Deze scan geeft een resultaat van kansrijke opties op de arbeidsmarkt, in aanvulling op de huidige competenties van de werknemer.

Een loopbaanadviseur kun je via deze instanties vinden: 

  • Noloc, de beroepsvereniging van loopbaanprofessionals met een kwaliteitskeurmerk.

  • Career Management Institute (CMI), hier vind je adviseurs met een CMI-certificering. 

  • OVAL, de brancheorganisatie van loopbaanbedrijven met een kwaliteitskeurmerk.

  • Het Leerwerkloket, dit is een onafhankelijk samenwerkingsverband tussen gemeenten, roc’s en het UWV. 

Auteur

Evelien Mulder

Als content marketeer help ik onze partners met het bereiken van onze doelgroep: ondernemers. Eigenlijk creëer ik een win-win-win-situatie: wij bieden de ondernemer gratis relevante content, zoals een kennisartikel, whitepaper of bedrijfsscan. Deze content wordt gesponsord door een partner, die hiermee ondernemers bereikt. De derde win? Ik draag bij aan onze missie: Verhalen maken die verbinden. Ik ben begonnen bij MKB Servicedesk als ondernemerssupporter, ik ondersteunde ondernemers via onze verschillende platformen. Door deze ervaring weet ik precies welke uitdagingen, problemen en kansen ondernemers in hun dagelijks ondernemersleven tegenkomen. Sinds 2017 werk ik bij MKB Servicedesk & content marketing bureau Agency No9 als content marketeer.