Eindelijk een wet die geld voor de ondernemer oplevert

Help jouw onderneming te besparen met deze tips.

08 maart 2019

Isolatie, ledverlichting en zonnepanelen. Dit zijn drie maatregelen waarmee ondernemers energie kunnen besparen. Dat scheelt in de kosten en is goed voor het milieu. Maar wist je dat je als ondernemer ook verplicht bent dit soort maatregelen te nemen? Gelukkig hoeft dat niet heel ingewikkeld te zijn. Essent heeft alle benodigde kennis in huis en helpt je graag om aan alle eisen te voldoen.

Energiebesparende maatregelen 2019

In het Klimaatakkoord van Parijs zijn een aantal harde milieuafspraken vastgelegd. Tweehonderd landen ondertekenden dat akkoord. Ze spraken onder meer af dat de aarde niet meer dan twee graden Celsius op mag warmen ten opzichte van het pre-industriële tijdperk. Het streven is zelfs om het onder de 1,5 graden Celsius te houden. Daarnaast heeft Nederland een aantal eigen doelstellingen, die in 2013 zijn vastgelegd in het Energieakkoord. Daarin staat dat de CO2-uitstoot vóór 2020 met 25% omlaag moet en dat er gemiddeld 1,5% per jaar bespaard moet worden op het primaire energiegebruik. Ook moet het percentage hernieuwbare energie, zoals bijvoorbeeld windenergie, 14% van het totaal bedragen.

Investeren levert op

Deze doelen worden niet gehaald als ondernemers het af laten weten. Midden- en grootverbruikers van energie zijn zelfs verplicht hun duit in het zakje te doen. Wie dat nalaat loopt kans op een boete. Maar wie de investering maakt, zal zien wat het oplevert. De wet bepaalt dat alle bedrijven met een minimaal verbruik van 50.000kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas, verplicht zijn energiebesparende maatregelen te nemen. Deze moeten binnen vijf jaar terug te verdienen zijn. De overheid heeft een lijst opgesteld met maatregelen per branche. Bij elke maatregel staat beschreven wat de terugverdientijd is.

Wat kun jij doen? 3 maatregelen

Ben jij ondernemer en valt je bedrijf onder dit besluit? Of ben je ondernemer en wil je graag energiebesparende maatregelen nemen? Lees dan even mee. Essent heeft drie manieren voor je op een rij gezet waarmee je het milieu spaart en zelf flink kunt besparen op de kostenpost energie.

1. Isoleren

Verwarming is de grootste energiekostenpost voor bedrijven. 45% van de maandelijkse energiekosten maak je om je pand warm te houden. Door het pand goed te isoleren blijft warmte binnen en houd je de kou buiten. Daardoor wordt niet langer voor niks gestookt en kom je tot zo’n 30% lagere stookkosten. Een mooi gevolg is dat je CO2-uitstoot daardoor daalt. CO2 is één van de belangrijkste aanjagers van global warming. Een kubieke meter isolatie vermindert de CO2-uitstoot in 75 jaar met 60.000 kilo.

2. Ledverlichting

Wist je dat je je verlichtingskosten met minimaal de helft kunt verlagen? Bedrijven die nog geen energiezuinige verlichting gebruiken, doen zichzelf en het milieu tekort. Led is de meest efficiënte manier van verlichten. Veel zuiniger dan gloei- en halogeenlampen, en zelfs dan spaarlampen en tl. Ook hier geldt dat je niet alleen kosten bespaart, maar ook de CO2-uitstoot vermindert. Bovendien bevat ledverlichting minder schadelijke stoffen en gaat 25 keer langer mee. Dat betekent minder grondstoffen en minder afval.

3. Zonnepanelen

Zonne-energie die wordt opgevangen is een duurzame vorm van elektriciteit. Daar bespaar je als ondernemer geld mee. Daarbij draagt de zichtbaarheid van de panelen bij aan het duurzame imago van je onderneming. Het is afhankelijk van je bedrijfssituatie wat de investeringskosten uiteindelijk opleveren, maar dat je zult besparen is zeker.

Een overheidssteuntje in de rug

Ondernemers zijn nogal wat verplicht als het om energiebesparing gaat. Gelukkig verdien je je investeringen terug én biedt de overheid veel stimuleringsmaatregelen. Subsidies, goedkope leningen en belastingvoordeel bijvoorbeeld. De belangrijkste regeling is de Energie Investerings Aftrek of EIA. De EIA geeft je de mogelijkheid om 58% van je investeringskosten in verduurzaming van je winst af te trekken. Dat is een aanzienlijk belastingvoordeel! Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (www.rvo.nl) staat een overzicht van alle subsidies. Ook de lokale overheid biedt vaak subsidies voor energiebesparing.

En wat kan Essent voor je doen?

Wil je weten hoe je jouw energiekosten structureel omlaag kunt brengen? Essent werkt samen met gespecialiseerde servicepartners op het gebied van isolatie, ledverlichting en zonnepanelen. De adviseurs van Essent komen graag bij je kijken waar de besparingskansen voor jouw onderneming liggen en geven je advies op maat over maatregelen en subsidies. Zo voldoe jij straks aan al je verplichtingen. Dat is goed voor het milieu én voor je onderneming.

 Ga naar de website van Essent voor meer informatie.

Auteur

Yanaika Zomer