Auto van de zaak

Wat zijn de opties?
Niet alleen financieel voordeel maakt de bedrijfsauto populair. Een auto van de baas betekent voor veel medewerkers een blijk van waardering. Voorkom één ding: dat het een dure sigaar uit eigen doos wordt.
In principe kun je zelf kiezen of je de auto rekent tot het ondernemingsvermogen of tot jouw privévermogen. Alleen als je minder dan 500 kilometer per kalenderjaar privé rijdt, dan hoort de auto bij het ondernemingsvermogen. Woon-werkverkeer telt mee als zakelijk verkeer.
 
Voor- en nadelen
Beide varianten hebben voor- en nadelen. In het algemeen komt het erop neer dat als je veel zakelijke kilometers maakt het verstandig is de auto in privé-eigendom te houden. Rijd je  weinig voor jouw onderneming of heb je een dure auto, dan kan het voordeliger zijn de auto op naam van de zaak te zetten. Bereken vooraf welke keuze voor je het meest voordelig is.
 
Alleen in bijzondere gevallen een andere keuze
Heb je eenmaal een keuze gemaakt? Dan kan je die keuze alleen nog veranderen als jouw keuze geen onherroepelijke gevolgen heeft gehad. Tegen jouw aanslag kan je bijvoorbeeld geen bezwaar maken. Daarna kan je alleen in bijzondere gevallen een andere keuze maken, bijvoorbeeld bij een wetswijziging. Je moet dan wel met een berekening kunnen laten zien dat je die keuze gemaakt zou hebben als je de auto zou kopen onder de nieuwe wetgeving. En er moet wel een keuze mogelijk zijn: gebruik je de auto alleen maar zakelijk of alleen maar privé, dan heb je dus geen keuze. Overigens kan je bij een nieuwe auto altijd opnieuw kiezen.
 
Voor de BTW heb je dezelfde mogelijkheden: je rekent jouw auto tot jouw ondernemingsvermogen óf tot jouw privévermogen. De keuze voor de BTW staat los van de keuze voor de inkomstenbelasting.
 
Als je een auto least
Als je een auto least, betaal je iedere maand aan de leasemaatschappij een vast bedrag voor de auto, de verzekering, het onderhoud en de administratie. Een lease-auto hoort niet bij het ondernemingsvermogen, je betaalt wel zelf de kosten. Voor een lease-auto gelden dan ook dezelfde regels als voor een auto van de onderneming: je mag de kosten aftrekken, je moet rekening houden met privégebruik en je kunt de BTW aftrekken als voorbelasting. ‘Voorbelasting’ is de BTW die je als ondernemer aan een andere ondernemer betaalt.
 
Omschrijf duidelijk het gebruik van een auto van de zaak
Wanneer je een werknemer een auto van de zaak meegeeft is het belangrijk duidelijk te maken of dit wel of niet een onderdeel van het loon is. Bovendien is het verstandig om de auto in bruikleen mee te geven omdat hij nodig is voor de zaak, zodat je de auto kan terugvragen wanneer een werknemer langdurig ziek is. Soms is de grens tussen privé en zakelijk gebruik niet duidelijk. Het is belangrijk om in een regeling de condities voor het gebruik van de auto goed vast te leggen.
 
Verandering sinds 1 juli 2011
Het privégebruik van een auto van de zaak is sinds 1 juli 2011 op een andere manier in de btw-heffing betrokken: 
  • Het onderscheid tussen privégebruik van een auto van de zaak door ondernemers en werknemers is er niet meer. Het privégebruik wordt, als deze kostenloos ter beschikking wordt gesteld, als fictieve dienst belast naar het werkelijke privégebruik van de auto. Woon-werkverkeer wordt conform de BTW-richtlijn gezien als privégebruik. 
  • De btw-heffing is niet langer gekoppeld aan de hoogte van de bijtelling en onttrekking in de loon- en inkomstenbelasting. 
  • Een forfaitair percentage van de catalogusprijs (incl. btw en bpm) van de auto mag als btw-correctie in aanmerking worden genomen. Dit forfaitaire percentage komt overeen met de verschuldigde btw op het gemiddelde werkelijke privégebruik.
  • Om te komen tot een reëele btw-heffing in geval de auto voor het privé gebruik kosteloos of tegen een lage vergoeding ter beschikking wordt gesteld, is een antimisbruikmaatregel getroffen.
    (Bron: Antwoord voor Bedrijven)
 
 

Met de auto van de zaak op vakantie. Mag dat?

Wanneer kun je rekenen op bijtelling voor de inkomstenbelasting?
Mogelijk ga je met je auto van de zaak op vakantie. Hoe zit het met de kosten die je voor de auto maakt, zoals brandstof en tolgelden? Wanneer krijg...

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten