Aantal faillissementen neemt explosief toe

In een maand tijd, 130 méér bedrijven failliet

06 februari 2014

Waar in februari nog 540 bedrijven en instellingen failliet verklaard werden, waren dat er in maart 670. In vergelijking met het aantal faillissementen in maart vorig jaar is de stijging helemáál schokkend.

Dat het aantalfaillissementen explosief stijgt, is duidelijk, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In maart werden ruim 670 bedrijven en instellingen, eenmanszaken niet meegeteld, failliet verklaard. Dit waren er ruim 130 meer dan in februari dit jaar.

Bovendien waren het er 410 meer dan dan in maart vorig jaar. Zo’n grote toename heeft zich niet eerder voorgedaan, aldus het CBS.

Het aantal in een bepaalde maand uitgesproken faillissementen hangt samen met het aantal zittingsdagen van de rechtbank in die maand. Dit kan van maand tot maand sterk verschillen.

Hoogste stand sinds jaren tachtig

Voor een beter beeld van de ontwikkeling van het aantal faillisementen wordt daarom meestal gekeken naar de ontwikkeling per drie maanden.

Ook dit zogenoemde 'voortschrijdend driemaandsgemiddelde' kwam in maart hoger uit dan in februari. Dit gemiddelde behaalde met 560 zelfs de hoogste stand sinds het CBS begin jaren tachtig met deze manier van meten begon. Sowieso is het aantal faillissementen explosief gestegen de laatste maanden. In minder dan een jaar tijd is het driemaandsgemiddelde ruimschoots verdubbeld.

Bron: Nu.nl