Mkb'ers zwakke schakel in beveiligingsproces

Ondernemers beveiligen digitale informatie onvoldoende

20 mei 2009

De meeste bedrijven weten wel hoe ze hun informatie moeten beveiligen, maar ze hebben te weinig kennis in huis om de beveiliging goed uit te voeren.

Tot deze conclusie komt Jelle Konings, student ict management & security bij Fontys Hogescholen, naar aanleiding van zijn afstudeeronderzoek. Konings ondervroeg 246 mkb’ers naar de manier waarop ze omgaan met de bescherming van digitale gegevens.

Slordigheid

‘De mens is en blijft toch de zwakste schakel’, legt Konings uit. ‘Dat zie je bijna dagelijks in het nieuws. Dat mensen USB-sticks kwijtraken in de trein bijvoorbeeld. Dan kun je je bedrijf nog wel goed beveiligen, maar als de mensen er niet goed mee omgaan, gaat het alsnog mis. Als je bedrijfspand een alarmsysteem heeft, maar de werknemers het niet aanzetten, dan heb je er nog niets aan’, aldus de ict-student.

Informatieportal

Oplossing

Op oplossingen heeft Konings zich niet gericht in zijn onderzoek. Wel vroeg hij de ondervraagden of er behoefte was aan een kennisportal met informatie over digitale beveiliging. ‘Meer dan vijftig procent gaf aan dat ze daar behoefte aan hadden’, aldus Konings. Com-Connect, in wiens opdracht de student de enquête uitvoerde, lanceert binnenkort zo’n portal.

Bron:NUzakelijk

Meer weten over het beveiligen van je computer? Lees onze artikelen: